Vlado_Abroad Отговорено Юли 10, 2005 Отговорено Юли 10, 2005 Пичове, според мен звука то голяма степен е в ръцете и главата.Един китарист винаги ще звучи като себе си независимо от това колко скъпа е апаратурата на която свири,истина е обаче,че по-скъпото оборудване помага за по-голяма експресивност.Но пък от друга страна съм виздал/чувал хора които изкарват страхотен звук със супер насрани(според обшите разбирания)усилватели/китари и хора които дори и със супер бутикова апаратура не могат да изкарат добър звук.Според мен всичко опира до индивида,който е зад инструмента/хардуера. Владо Цитирай
wessy Отговорено Юли 20, 2005 Отговорено Юли 20, 2005 Пичове,според мен звука то голяма степен е в ръцете и главата.Един китарист винаги ще звучи като себе си независимо от това колко скъпа е апаратурата на която свири,истина е обаче,че по-скъпото оборудване помага за по-голяма експресивност.Но пък от друга страна съм виздал/чувал хора които изкарват страхотен звук със супер насрани(според обшите разбирания)усилватели/китари и хора които дори и със супер бутикова апаратура не могат да изкарат добър звук.Според мен всичко опира до индивида,който е зад инструмента/хардуера. Владо пример - Трип Есен (екс-Статик Екс) свиреше със една глава(маршал или меса ме помня) и ЗУУМ 505-1 по концерти... не съм чул гаден саунд така че пича преди мене е мн прав бтв пич - и аз съм владо хах Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Пука им. Те може и да не го осъзнават и да не го наричат така, но биха го описали като "Абе мене обаче нещо таковата не ме кефи тая песен". Това че не могат да обяснят разликата не значи че не я чуват. Напълно съм съгласен с флиска Flisk-a. Ако чуете някое изпълнение на Сатриани с Вермонка и китарка Орфей и примерно с Zoom-че някакво, повечето ше рекат... "Ебаси, тва кво гадно и гърмящо!" Ама същите ако влезнат в подходящото студио-репетиционна на Сатриани, ще има да се чудят и маят... "Отде, аджеба, излизат всички тия зверски звуци? Само от едната китара?!" Сестра ми например (разбирайте, лаик) адски се кефи на някои парчета на Symphony X. A като й пусна от някакъв "български прогресив", вика... "Абе я ми върни предните!" "Що!?- викам й... а тя... "Ми чуй ги тия, не ти ли дразнят в ушите?!" Та си рекох... "Винаги трябва да пускаш произведенията си и на най-големите лаици, за да си сигурен, че ако не им харесва (като стил и т.н.), то поне звукът ти не ги дразни!" Дори ми се е налагало да й се предлагам "в робство" за 2-3 дена, ама само и само да ми каже какво мисли за звученето на този и този ми проект!!! И общо взето съм доволен от нейното "неопитно" ухо! Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Пичове,според мен звука то голяма степен е в ръцете и главата.Един китарист винаги ще звучи като себе си независимо от това колко скъпа е апаратурата на която свири,истина е обаче,че по-скъпото оборудване помага за по-голяма експресивност. Ами не е така. Аз, така или иначе, когато още се учех да свиря на китара през лятото на 1996-та година, започнах с акустичната китара на съседа и разучавах Металики, Нирвани разни поп-парчета и т.н.. Тогаз, знаете, модата беше яко грънч и хората се кефеха на сиатълските банди (верните фенове вече се броим на пръсти). Та, разучавам аз Alice in Chains и други, и след няколко месеца (към октомври) някакви батковци правеха концерт в един бар-клуб. Никога преди не бях виждал апаратура!!! То, колони, ефекти, пулт... майко!!! И онея викат... "Аре бе нали и вие свирите тука разни по модерни, качете се и зарибете така с тоя грънч разни девойки! Чувствах се все едно ще оравя секс за пръв път. Целия вдървен ама не знам къде да пипам и де да мушкам (кабели, настройки). Е, плъгнаха ме с иронични усмивки... Обаче звука се обади! После получих похвала, че много добре съм разучил парчето и ме питаха с ква китара и кви ефекти ползвам. Отговорът ми ги втрещи! И от тогаз знам... Не се притеснявай, че с акустичната китара ще разучиш по зле една песен изцяло натрупана с ефекти и т.н.. Дори след години, като видях от оригинални табулатури на ргънч парчета как се свирили, на свой ред аз се втрещих. Бяха доста по простички от моите интерпретации! И адски се накефих, че с акустична представа в главата, нещата си стават по-твои! Цитирай
niki123bg Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 (Редактирано) Малко са в страни от основната дискусия всичките тези неща. Да сравняваш звука на сапунерка Zoom с усилвател Marshall - еми то е ясно че всеки ще усети фрапираща разлика и ясно ще предпочете едното, но ако сравняваш запис със симулацията на JCM 800 от някой процесор (vamp, pod) със запис на истински JCM 800, разликата която е основно в динамиката и в плътността на звука, там вече не е ясно дали някой ще познае за какво става на въпрос. Освен това абсолютизирате нещата, аз не заемам супер крайна позиция - ясно е, че истинският усилвател ще звучи по-готино, но разликата няма да е чак толкова фрапираща за обикновенният слушател, та да я постави на първо място пред музиката. Отбележете - говоря за един и същи звук като характеристики - само че единият симулиран, а другият оригинален. пс. И тва - "всичко е в пръстите" почва да звучи малко банално. То е и в главата и в сърцето и в пръстите и в струните и във въздуха и във всичко... Един мой даскал казваше следното "Вие (рокаджиите) понеже не "знаете" да свирите, всичко при вас е механично и идва от пръстите - при вас свирят пръстите, а не вие" Редактирано Юли 21, 2005 от niki123bg Цитирай
nasko Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 това е точно както казва пешокитарата, аз свиря в дания в момента(пиано бар) и трябва да ви кажа че идват дуа(китаристи) не са кой знае какви величия,но един акорд изсвирен на китара "martin" не е както на "stag"(между другото тук няма "stag") не че не са готини.ами нйяма кой да ги купи,тук и учениците свирят с професионални китари. Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 nasko, та ей за тва ти говорех и аз! Едно е да се учиш на Орфейка (n-та ръка)... Друго е да почнеш на Martin или Stag! Цитирай
synchu Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Aре да не пишем Stagg и Martin в едно изречение, а ? Цитирай
adXok Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Примерно го казах, щото познавам и музиканти, които са започнали от 10 годишни на Овейшън!!! Цитирай
Burton Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Хората, които слушат отстрани, въобще не ги интересува с какъв ефект свириш! Те просто искат звука да е хубав, без значение с какво го правиш...Съвършено нормално е, някой от вас като гледа картина на даден художник, надали се пита "Абе тоя с каква марка бои е рисувал?!" :think: А това, че звука идвал от пръстите...разбира се, че който може да свири добре изкарва съвсем различен звук от инструмента...но другият факт е, че без хубава техника няма как да шашнеш с убийствен звук! Просто няма такъв филм /за жалост/ Цитирай
peshoy2k Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 (Редактирано) то ти самия и да си с добра техника ако централното е шит пак шит излиза повервай ми Редактирано Юли 21, 2005 от peshoy2k Цитирай
goal Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 "обикновените" слушатели възприемат музиката, както ние киното например. едва ли някой ще познае кой филм с коя лента е сниман, но всеки усеща разликата между холивудската продукция и латино сериала сниман на видео. Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 Пичове,според мен звука до голяма степен е в ръцете и главата.Един китарист винаги ще звучи като себе си независимо от това колко скъпа е апаратурата на която свири,истина е обаче,че по-скъпото оборудване помага за по-голяма експресивност. Ами не е така. Напротив,,според мен е тточно така.Не знам точно как звучиш там на каквато ел. китара и усилвател имаш,АdXok,но ти гарантирам ,че ще си звучиш пак като себе си ако ти дам да свириш на мойта Suhr китара и моя Fuchs усилвател.По същия начин аз си звуча като аз независимо от това дали свиря на моята апаратура,или през Line 6,Mesa Boogie,Larios,Vermona или каквото и да е там.И причината е една-ръцете са същите и мозъка е същия.Не знам за теб,но мога да кажа,че когато аз свиря аз контролирам апаратурата,а не тя мене. Владо Цитирай
sa6tiat Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 И причината е една-ръцете са същите и мозъка е същия. Благодаря ти, Владо, имаш от sa6tiat будвайзер същи; е, не е нужно да ме хвалиш чак толкова... Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Юли 21, 2005 Отговорено Юли 21, 2005 И причината е една-ръцете са същите и мозъка е същия. Благодаря ти, Владо, имаш от sa6tiat будвайзер същи; е, не е нужно да ме хвалиш чак толкова... оф:Аз Будвайзер не ща-ти луд ли си Само европейско,а и Болярк аможе или Бургаско Владо Цитирай
Recommended Posts