Satan Публикувано Март 28, 2008 Публикувано Март 28, 2008 Здравейте, тези дни си направих кавал от полипропиленова тръба. От няколко вечери се опитвам да духам в него с различно положение на устните, различна сила, под различен ъгъл и т.н. но получавам само глух шум в тръбата и много рядко по някой резонанс и то само когато духам много силно, което не ми се струва нормално. Дали би могъл някой с повече опит да ми обясни как го прави, защото може би бъркам някъде. Един вид кавал клиник Благодаря. Цитирай
MoDz Отговорено Март 29, 2008 Отговорено Март 29, 2008 (Редактирано) Да не си изпуснал да направиш някоя дупка? Виж това: http://iskamkaval.hit.bg/ Редактирано Март 29, 2008 от MoDz Цитирай
Satan Отговорено Март 29, 2008 Автор Отговорено Март 29, 2008 Не дори си сметнах един по-къс със 6 дупки като флейта. И той свири, но трудно. Явно трябва време да свикна. Този сайт съм го изчел вече, полезен е. Все пак ако имате за споделяне някакви tips&tricks за свиренето давайте Също партитури на някакви елементарни мелодийки, с които да започна ... Цитирай
MoDz Отговорено Март 29, 2008 Отговорено Март 29, 2008 Ако искаш си купи "Начална школа по кавал" на Тодор Прашанов, изд. Музика.Струва 16-17лв., но има доста инфо.Успех! Цитирай
jordanp Отговорено Април 5, 2008 Отговорено Април 5, 2008 Как да просвирим на кавал? Ще ви дам една идея, която на мнозина може да се стори малко налудничева, но при мен действа Първо: вземаме едно шише от бира (препоръчително е да е празно) , а ако не е? Е, знаете как се пие бира! Второ: хващаме шишето и започваме съвсем леко да духаме през отвора, като постеннно променяме ъгъла докато се издаде някакъв звук, ако не стане? Трето вземаме едно шише от вино (препоръчително е да е празно) , а ако не е? Е, знаете как се пие вино! Четвърто=Второ Ако не стане?? Пето вземаме едно шише от водка (препоръчително е да е празно) , а ако не е? Е, знаете как се пие водка! Шесто=Четвърто=Второ Ако не стане??? Ако не стане значи сте пропуснали, не по-малко важната част, т.нар. "замезване"! Няма да ви препоръчам "Седмо", тъй-като не шишето ще се върти под ъгъл, а вие ще се въртите около шишето! Ако от всички опити все пак успеете да издадете чист тон, хващате веднага кавала, закривате всички отвори и повтаряте процедурата докато се издаде звук. Успех! Моля ви не приемайте на сериозно всичко споменато по-горе !!! А сега сериозно! Аз също като вас започнах да се уча да свиря на пластмасаов кавал. Бях си напраил 3 броя и си мислех, какво съм сгрешил във изработката им, че никой от тях не свиреше? И така се наложи да си купя кавал направен от майстор, който също не свиреше и пак си мислех,да не би майстора да е объркал нещо в изработката? В крайна сметка го дадох на един кавалджия от оркестър, да го пробва...естествено се оказа че проблема си е във мене Прибрах се в къщи и още от първото вдухване издадох чист звук, стана без да искам ! После продължих упражненията и по-лесно се получаваше. Най-важното е ъгъла между кавала и устните, и да не се вдухва силна струя въздух (при мен се получи като просто издишах въздух)! И аз също бях прочел същата литература, която сте прочели, но според мен ключовите думи са "желание" и "упоритост" и няма как да не се получи. Като начало не ви препоръчвам да се хвърляте на школи и ноти, първо усвоете издаване на чисти тонове. Аз също свиря по школата на Т.Прашанов, но се убедете че спокойно издавате тон и тогава пробвайте. Надявам се поне малко да съм ви бил полезен! Поздрави! Цитирай
Satan Отговорено Април 5, 2008 Автор Отговорено Април 5, 2008 Благодаря за идеите и шегите. Днес успях най-после и става все по-лесно. Наистина е малко трики и ако имаше кой да ми покаже щях да съм доста по-напред, но уви не намерих такъв. Важното е да е забавно. Мисля да пробвам да си направя тези дни един от C или Е, демек по-дълъг или по-къс. Интересно ми е да експериментирам. Освен това може да пробвам от метална тръба, примерно "неръждавейка". Вече имам идея и как да сметна размерите... Ако някой се интересува от същото можем да пуснем тема в "Изработка и ремонт". Цитирай
jordanp Отговорено Април 6, 2008 Отговорено Април 6, 2008 Отностно изработката може да експириментирате със почти всякъкви матерали и почти всякъкви дължини, така може да си имате кавали във повечко тоналности. Според мен най-подходящия материал за кавал е е дърво. Може и да ви се стори трудна задача изработката на дървен кавал, но ако пробвате и дори да не се получи това което сте искали, трябва пак да сте доволни тъй като най-малко ще си имате кавал доближаващ се до автентичния. Важното е да пробвате, никой не се е родил майстор. Успех! Цитирай
MoDz Отговорено Април 7, 2008 Отговорено Април 7, 2008 Незнам за вас, обаче при мен на третото духване в кавала издадох чист звук Цитирай
Satan Отговорено Април 8, 2008 Автор Отговорено Април 8, 2008 Зависи в кой регистър... След като разбрах как и аз успях сравнително бързо. Между другото имам книгата на Досев на pdf, ако някой се интересува ... Цитирай
dyrvar Отговорено Май 16, 2012 Отговорено Май 16, 2012 Зависи в кой регистър... След като разбрах как и аз успях сравнително бързо. Между другото имам книгата на Досев на pdf, ако някой се интересува ... Здравей, аз се интересувам, ако можеш да качиш книгата или кажи да ти пратя и-мейл и да ми я пратиш на него, ако все още я имаш (знам, че темата е стара). Цитирай
blaf Отговорено Юни 3, 2012 Отговорено Юни 3, 2012 @dyrvar ето тук я има книгата: http://kaval-bg.com/resources.php Според мен не е нелегално да се разпространява така, тъй като книгата реално вече не се издава. Аз лично обаче ти препоръчвам "Школа за кавал", която още се издава и струваше май около 10-12лв. Но ако си съвсем начинаещ - http://iskamkaval.hit.bg/ Цитирай
Recommended Posts