emil Публикувано Март 27, 2008 Публикувано Март 27, 2008 Днес ми дойде една интересна идея опитвайки се да реша един проблем с който съм се сблъсквал не малко пъти. Предполагам, че много от хората са мислели някакви такива решения и дори може би са успяли да реализират нещо подобно. Дръги пък използват процесори за целта. За мен има 4 основни проблема при употребата на камиончета (поне за толкова се сещам): 1. Трябва да се превключат голям брой камиончета за кратко време дори и в най-простата схема. Представете си, че имате следните две конфигурации и свирите парче в което трябва да се превключат бързо тези две конфиурации: CLEAN: compressor -> chorus -> reverb DRIVE: distortion -> noise gate -> EQ -> delay -> reverb При минаването от CLEAN към DRIVE по мои сметки трябва да се натиснат 6 педалчета. В "релно време" това за мен е немислимо да го направя без грешка! Още по сложно става, ако имаме амп с 3 канала . 2. Свързани в дадена схема тя не може да се сменя в "реално време" - в повечето случаи не се налага, но понякога е полезно 3. Променянето на параметри с помощта на expression pedal или по някакъв друг начин - често ми се е налгало да променям микса на ефекта с чистият сигнал при използването на delay или chоrus по време на свирене. 4. Многото камиончета изглеждат някак си разхвърляно на пода дори подредени в специалните за целта куфарчета. Идеята ми е дали не може да разработи рутираща система от аналогови ключове, която да се управлява с както с custom така и с MIDI footswitch и да може да се реализират N на брой програми, които просто ще подреждат включените ефекти в някакъв предварително запаметен chain. Могат да се направят и регулатори на нивото за отношението DRY/WET. Това което мога да направя е да напиша софтуера за цифровата част и да разработя схемите за тази джаджа. Това с което немога да се справя е правенето на платки, дупченето на кутийки и т.н. защото нямам нито време нито условия за това. Интересуват ме мнения и идеи по темата и дали ще има ентусиасти, които да помогнат в начинанието. Другото, не по- малко важно е колко хора биха имали интерес да закупят подобно нещо за да има смисъл да то да се разработва. Цитирай
qnkoviq Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 Нещо такова ли имаш предвид? Може да греша, ама май няма много софтуер за писане в тая джаджа. Цитирай
emil Отговорено Март 28, 2008 Автор Отговорено Март 28, 2008 Нещо такова. Само, че pedal board-a да бъде отделно от куфарчето с ефектите. Софтуер ще трябва за свързване на MIDI footswitch и за да могат да се правят комбинации и да се запаметяват като оделни програми, а не да са фиксирани. Нещо такова ли имаш предвид? Може да греша, ама май няма много софтуер за писане в тая джаджа. Цитирай
simeon4o Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 Трудно ми се вижда това начинание. Аналогови ефекти - цифрово ще може само да се вкл. и изкл. самите настроики нема как да се барат софтуерно. Иначе е тука има нещо подобно http://rock-tiras.km.ru/project_Danila.htm Цитирай
emil Отговорено Март 28, 2008 Автор Отговорено Март 28, 2008 Така е. Може да се регулира само микса на необработения сигнал с ефекта, ако камиончето се настрои с EFFECT на MAX. Това не е малко! За другите параметри няма да стане никак лесно. Аз лично много рядко ползвам различно време за DELAY или CHORUS в рамките на едно парче. Чакам някой да каже дали му се налага такова нещо. Трудно ми се вижда това начинание. Аналогови ефекти - цифрово ще може само да се вкл. и изкл. самите настроики нема как да се барат софтуерно. Иначе е тука има нещо подобноhttp://rock-tiras.km.ru/project_Danila.htm Цитирай
Nikifena Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 Правил съм до някъде нещо подобно аз: Повече снимки ТУК Само дето това е повече за дистанционно упраявление: Всичките техники се бутат в рак, и всяко копче управлява само един педал. Относно миди контрол и програмируемо устройство работим в момента с господин Калата от форума за нещо подобно. Идеята ще е да има голям контрол, и всичко да е модулно направено. Да може да се добавят педалиери, да се връзват повече устройства. Да се програмират презети и тн. Не знам това кога ще го направим. Всичко зависи от стимула, който идва до някъде и от парите Цитирай
DILETANT Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 Така е. Може да се регулира само микса на необработения сигнал с ефекта, ако камиончето се настрои с EFFECT на MAX. Това не е малко! За другите параметри няма да стане никак лесно. Аз лично много рядко ползвам различно време за DELAY или CHORUS в рамките на едно парче. Чакам някой да каже дали му се налага такова нещо. Трудно ми се вижда това начинание. Аналогови ефекти - цифрово ще може само да се вкл. и изкл. самите настроики нема как да се барат софтуерно. Иначе е тука има нещо подобноhttp://rock-tiras.km.ru/project_Danila.htm Има рутери/суичери с които могат да се програмират и нивата на ефектите: http://www.soundsculpture.com/ Цитирай
emil Отговорено Март 28, 2008 Автор Отговорено Март 28, 2008 Ами оказва се че нещата сапочти направени. Остава само Nikifena да каже цените Цитирай
Nikifena Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 За цените викам да е на лични Гледам, че такава политика се води и от другите пичове във форума дето се занимават с DIY неща. Цитирай
Rammkopf Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 (Редактирано) С две думи - аналогов процесор. Това се опитвате да направите. Нещо, което китайците реализират в малка пласмасова кутийка с нули и единички вътре и цените почват от най-ниския ниския трицифрен порядък. P.S.: Няма да коментираме качеството на звука сега, просто отбелязвам естеството на изделието помоему! Инак и аз съм мислил за такова нещо за вбъдеще, като понатрупам камиончета. Редактирано Март 28, 2008 от Rammkopf Цитирай
Gregg Отговорено Март 28, 2008 Отговорено Март 28, 2008 Не е проблем и да се направи аналогов "процесор" с възможност за манипулиране на всички параметри и запомняне на присети, обаче минусът е, че ефектите ще са фиксирани, т.е. няма да могат да се ползват други ефекти. Моят принос по темата ще бъде програмируем лампов преамп с MIDI управление + модул с дигитални ефекти. Цитирай
emil Отговорено Март 29, 2008 Автор Отговорено Март 29, 2008 Как реализираш модулът с дигитални ефекти? Не е проблем и да се направи аналогов "процесор" с възможност за манипулиране на всички параметри и запомняне на присети, обаче минусът е, че ефектите ще са фиксирани, т.е. няма да могат да се ползват други ефекти.Моят принос по темата ще бъде програмируем лампов преамп с MIDI управление + модул с дигитални ефекти. Цитирай
Gregg Отговорено Март 29, 2008 Отговорено Март 29, 2008 Как реализираш модулът с дигитални ефекти? Модулът засега е базиран на чипа FV-1, който има известно ограничения като например най-много два ефекта наведнъж, но за сметка на това ще може да помни присети и да се вгражда в китарни усилватели. Това е колкото да не е без хич, както се казва. Цитирай
emil Отговорено Март 30, 2008 Автор Отговорено Март 30, 2008 А ти ли му пишеш софтуера за обработка или е фабрично програмирано DSP. Как реализираш модулът с дигитални ефекти? Модулът засега е базиран на чипа FV-1, който има известно ограничения като например най-много два ефекта наведнъж, но за сметка на това ще може да помни присети и да се вгражда в китарни усилватели. Това е колкото да не е без хич, както се казва. Цитирай
Gregg Отговорено Март 30, 2008 Отговорено Март 30, 2008 А ти ли му пишеш софтуера за обработка или е фабрично програмирано DSP. Има готови алгоритми, но може и да си напишеш твои. Понеже не сме я докарали чак до там ще ползваме готовите. Аз лично не съм много претенциозен. Софтуерът е за управление на чипа, създаване на присети и запомнянето им. Има външен EEPROM, в който се зареждат до 8 различни ефекта, някои от тях "двойни" - примерно хорус и реверб, дилей и реверб и т.н. Самият чип има 7 вградени ефекта, но са с ограничени възможности. DSP-то е по-добрия вариант, но засега не познавам спецове, които да се справят с програмирането. Ако има такива да се обадят. Цитирай
Recommended Posts