Jump to content
Българският форум за музиканти

Коя програма е по-подходяща?


Yiwigi

Recommended Posts

Въпросчето ми е, коя програма е по-подходяща просто за свирене (за синтезатор става дума де) с готините VSTi-та. За записване стана ясно, че Кюбейса води по точки, но от това което прочетох останах с впечатление, че не е съвсем подходяща ако искам просто да си дрънкам. Струва ми се, че някой беше писал, че Reason-a бил по удачен ако човек иска да се упражнява или нещо подобно! :think: .

 

Дайте малко ум и разум на една започваща сега да се занимава с музикалния софт душа :) Ще съм много благодарен...

 

П.С. И още едно нещо ме вълнува напоследък...като инсталирам едно ВСТ като The grand (примерно), то може ли да се ползва с различни програми??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

кво значение дали ще си с Nuendo или някой резнат cakewalk ако питаш мен - научи се на по-сложен софт. Дали ше дрънкаш или не, кво значение. Всички дрънкаме :), и да vst-то можеш да ползваш с каквото си искаш в една операционна система, стига то да поддържа vst, копваш dll-a в съответната директория и готоо. Сонара преди имаше някъв адаптер, не знам 4 дали е така, но стартираш адаптера и той ти открива всички vst и останалите циганийки по компа и така :D. ако компа ти е доста умрел зареди си някаква по-стара версия, но ако е поне п3 или еквивалент на АМД начи не би трябвало да имаш проблеми със софтовете/хостове/мутитракъри или там каквото и да е. По-важна ти е оптимизацията на пц-то и така :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ще карам по ред, че много нови въпросчета изникват в мен :D

1. Какво ще рече сложен софт?!? Cubase i Reason минават към лесните ли :)

2. Какво значи една операционна система да поддържа ВСТ-та? Това не трябва ли да зависи от саунд картата ми и Рам основно?

3. Как да постигна въпросната оптимизация на пц-то?

 

Като отворена книга съм в момента...пиши, пиши амиго... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти няколко бързи отговорчета :P

1. Cubase е сложна, Reason не толкова. Това, което трябва да знаеш е, че двете програми служат за различни неща. Съвет: Научи Cubase. Всъщност ако искаш само да си дрънкаш за какво ти е програма въобще?

2. За да подкараш някакви VST плъгини ти трябва програма, която да ги поддържа, например Cubase, Cakewalk, както и доста други. Операционната система не е от значение стига на нея да можеш да подкараш такава, програма, която поддържа VST плъгини. Естествено колкото по-добри характеристики има компютъра ти (РАМ, процесор, звукова карта, дъно, дискове и.т.н) - толкова по-добре.

3. За оптимизация на PC-то имаше дискусии във форума. Потърси.

Ако ползваш XP ето ти един линк

 

Успех :bravo:

:dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

начи имах предвид за една ОС, че зареждайки някакво vst всичко, що ти поддържа vst или самото vst като standalone ще бачка, дали ще е sonar, дали ще е cubase няма нужда да зареждаш отново vst-to за всеки host, сещаш ли се. Дори и 2 ОС-ми да имаш ако имаш семплери на двете по отделно можеш да си качиш някъде библиотеката и без значение на кой уиндолс си да му кажеш къде в пц-то ти се намира съответната библиотека, но това е ако имаш повече от 1 ОС :dance:

 

пп на мен преди време ми препоръчаха да се науча да бачкам на продуктите на steinberg по простата причина, че ако искам да отида в студио проектите ми трябва да са правени на cubase например, тъй като повечето студиа бачкат на него. Не става от сонар проекта да отида и ..... :bravo:

Редактирано от peshoy2k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ювиги, ако си с MIDI клавиатурка добре, ама ако си имаш клавир? Или не те кефи звука ли, кво? Все пак и аз да кажа мнение: с Рийзъна можеш да си дрънкаш без проблеми. Също и с Кубейса, където можеш да използваш саунди на синтезатори, като ВСТ инструменти (Pro53, B4 и др.). Така, че аргасвай и с двете :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mерси на всички за съветите! :) Поне сега знам, че ще направя както си бях решил - ще се хвана здраво да ръчкам Кюбейса!!

@Менгел - ами аз си имам синт, ама....човека е от 88 година!!! Сериозно морално остарял... :godbless: Иначе като цяло звуците са прилично, единствено пианото убиви рибата - колко е грозно не е истина!

 

Леле като свърши тая скапана сесия, така му се нахвърлям!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

cubase e перфектната програма.reason също!наистина обаче трябва готина карта и яко рам за да можеш да свириш с "някои" свирки...това мисля,че е хавата..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за свирукане, както сам се убедих asio4all и става и с картата на дъното, но зависи и от машината. при мен с картата на дъното латенцията е 2,93 с леки поп ъп, но става, а с ему 1212 2 мс без поп-ъпове, но звука е различен и нивата са различни - конвертори му е майката, но това е др тема

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз използвам Reason и мисля че тя е доста удачен вариант, тъй като всичките пачове на семплъри и синтесайзери могат да се зареждат и да се просвирват. А и за запис е добра, но пак си остава проблемът с това, че тя използва нейни си формати (както и че не поддържа vst и dx. :godbless: Но пък лично на мен ми е доста удобна за работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А и за запис е добра, но пак си остава проблемът с това, че тя използва нейни си формати (както и че не поддържа vst и dx. :godbless: Но пък лично на мен ми е доста удобна за работа.

запис на какво?!?!?!?! На аудио ли?!!? Как по-точно?!?! ... Реазон е дърво точно поради това че етолкова затворена платформа....

 

 

"тъй като всичките пачове на семплъри и синтесайзери могат да се зареждат и да се просвирват"

 

Да не би на другите да не могат?!!?!? Айде не се излагай!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За запис е само удобна (добра не е- моя е грешката) - поне за мен, а за пачовете лично на мен ми харесват най- много на Reason и тези, които са пройзведени от други пройзводители пак за Reason! А както гласи темата това е по- важното в случая. :read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а защо мислиш че един VST Host с каквито си искаш синтове и самплери и възможността да го препараш през каквито си искаш процесори след това ще е по- лошо решение?!?!? Или наистина смяташ че с затворената си архитектура Reason все пак е по-удобен/полезен??!?!!? Мисля че си в грешка.... А за записа -- до колкото зная Reason не поддържа аудио рекординг така че как го правиш това не знам :) .... или имаш в предвид запис на миди-то?!?!?! За което повечето от VST Host-овете имат по добри възможности за редакциа на миди-то ;) ......

За пачовете -- повечето рефили които стигат до вас са от АКАЙ цд-та , така че за самите библиотеки няма смисъл да говорим -- света извън Reason е много по-богат в това отношение -- P.heads те първа навлизат...... Хахах библиотеки с сампли да искаш ....

 

И НЕ, ТИ не си прочел правилно!!!!!! НЕ Е ТОВА КОЕТО ГЛАСИ ТЕМАТА!!!!!!! Има огромна разлика между пачове за самплери и "В отговор на Коя програма е по-подходяща?".... Така че айде, please, не ми се прави че ставаш смешен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж phile, май говорим на различни езици и няма смисъл. Това, което покрива мойте нужди го намирам за сега в Reason, а това, че явно ти си решил да наложиш мнението си не го разбирам- в крайна сметка този форум е за излагане на мнение, а не за налагане! :happy: Аз не ти говорех, първо- за директен аудио рекординг- а за миди (за аудио ползвам Wavelab), второ не се занимавам професионално със звукозапис, трето има и други освен Акай! Мисля, че бях изчерпателен и приключваме темата (поне от моя страна)! Айде със здраве! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.