syko Публикувано Март 7, 2008 Публикувано Март 7, 2008 Здравейте. Ще сменям потенциометрите на баса си и искам малко помощ. Общо взето ми е ясно какво трябва да се направи, но отваряйки китарата виждам , че адаптерите са с три кабела-червен, бял и маса. Червеният и масата знам къде да ги запоя, но белият -не. В момента е вързан с масата. Другият въпрос ми е следният: Ще възникнат ли проблеми при смяната на потенциометри 3бр. "500к и capacitor 0.47" със 3бр. "250к и capacitor 0.100". Става въпрос за Jazz Bass Цитирай
johniebgood Отговорено Март 7, 2008 Отговорено Март 7, 2008 Аз не съм голям разбирач,но мисля,че потенциометрите трябва да са същите .Когато са абсолютно еднакви и смяната е елементарна , просто разпояваш жиците от старите и ги запояваш на същите места на новите потенциометри. Цитирай
Overdrive Отговорено Март 7, 2008 Отговорено Март 7, 2008 (Редактирано) "capacitor-а" тоест кондензатора сигурен ли си че сега е 0,47µF a не 0,047 което е 47нанофарада??? при 250к, трябва да е 2-3 пъти по малък от при 500, за да звучи горе-длу близко, въпреки че пак ще е по-глухо, заради по-малките волюм потенциометри, по принцип едно време са слагали по големи кондензатори и аз като фен на винтидж нещата съм пробвал в китара 0,1мф (като на '62 страт) и ми звучи ужасно глухо и тъпо- за бас не знам - всичко зависи и от дървета, адаптери и тн, така че експериментирай - кондензаторите са по няколко стинки за адаптерите - под "маса" предполагам имаш в предвид ширмовката(екрана) на кабелите нали? ако е така - другите двата кабела са тези по които тече сигнала, "масата" е само екран - така че ги остави както са Редактирано Март 7, 2008 от Overdrive Цитирай
syko Отговорено Март 7, 2008 Автор Отговорено Март 7, 2008 На кондензатора пише 473К. Не разбрах за адаптерите. Трябва да запоя червеният и белият кабел заедно , а екрана отделно или белият кабел заедно с екрана? В момента потенциометрите са свързани по същият начин както и преди смяната им т.е екрана е с белият кабел заедно, но има бръм, както и преди. Ако свържа белият и червеният кабел дали ще изчезне бръмченето или причината е друга Цитирай
Overdrive Отговорено Март 7, 2008 Отговорено Март 7, 2008 ако са единични адаптери (джаз бас попринцип са ако не са ноислес де) е нормално да има брум. както са свързани сега е добре 473=47+3 нули пикофарада=47000пф или 47нанофарада или 0,047мф Цитирай
syko Отговорено Март 7, 2008 Автор Отговорено Март 7, 2008 Много ти благодаря за отделеното внимание и изчерпателния отговор. Жив и здрав. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 7, 2008 Отговорено Март 7, 2008 473 е точно 47нФ. При намаляване на стойността на потенциометрите кондензаторите се увеличават, за да се запази същата времеконстанта. Наистина по-малките стойности ще намалят "силата" и ще звучи по-глухо. Увеличаването ще доведе до силна зависимост от дължината на свързващия кабел. Най-добре да не се променя нищо, или да се тества сериозно преди да се сглоби окончателно. Не свързвай червения и белия заедно, защото не само брумът ще изчезне, но и сигналът . За брума има много причини, потърси във форума - много е писано за екраниране, за "хъмбъкери" и т.н. Успех! Цитирай
Recommended Posts