Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Интересува ме информация за двата типа дисторшъна и преди някой да ме сецне с: "Ходи питай чичо Гугъл", ще кажа, че вече гледах в нета.

Дадената информация и ревютата от двата модела са или с рекламна цел от типа: "Ето тук виждаме Ibanez TS-10 (или 9, няма значение), който е символ на много велики пройзведения и който чуваме вече в продължение на еди си колко години..."

Другия тип пък, ревютата, са писани от притежатели на единия от двата вида, а те здраво се карат, кой е по-добрия модел... Всеки според нуждите си и на принципа "Мойто си е по-добро, че даже е по-добро и от другите такива модели" :D

Интересува ме информация от първа ръка. Ако има такива, които са позлвали и двата ефекта или поне единия, то нека изкажат мнение, ще съм много благодарен! :)

Цялата работа идва от там, че мисля да се сдобия с единия от двата типа диторшъни. Обаче мисля и аз да се впиша в клуба "Ефекти за китара, произвеждани от съфорумници".

Попринцип сме се захвани сериозно с проекта и близките дни трябва да започнем лека-полека. :)

Поздрави!. :hysterical:

• Отговори 44
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

щом ще е къстъм - има начини за преправяне след което съм чувал че резултата е много по-добър от фабричния - но аз не знам за какво точно става въпрос понеже не съм се интересувал

Отговорено
щом ще е къстъм - има начини за преправяне след което съм чувал че резултата е много по-добър от фабричния - но аз не знам за какво точно става въпрос понеже не съм се интересувал

Да, аз също четох за някакви преправяние, след които резултатите били по добри.

Малко офтопик:

Не смятам, че от първия път ще стане Tube Screamer, с който ше си спестя едни ~100$, като си взема TS9 или TS10.

Въпроса е принципен, дали може или не може да се скалъпи нещо, което ще вади задоволяващ звук. :)

Аз самия не съм толкова на вътре в ел.техниката, като цяло, баща ми изяви желание да се пробва, аз му предоставих схемите, които така или иначе мислех да почвам и все не ми оставаше време. :)

Отговорено

При положение, че схемите са ясни до болка на тези ефекти, разполагайки с качествени чаркове и чифт сръчни ръце, е гарантирано, че ще постигнеш по-добър от фабричния резултат.

Отговорено (Редактирано)
При положение, че схемите са ясни до болка на тези ефекти, разполагайки с качествени чаркове и чифт сръчни ръце, е гарантирано, че ще постигнеш по-добър от фабричния резултат.

Хаха, да, ама тва са леко относителни неща. :)

Схема имам, тоя, който я е качвал е писал и инфо към нея, както и за промените, които е въвел поради една или друга причина.

Сръчни ръце се намират. Баща ми се занимава с телевизори, радиа, микровълнови фурни, двд-та и ред други неща. В бранша е.

Ако тръгна да се занимавам сам ще стане като с Уа-Уа-то, което така и не стигна до никъде... B)

То че ще вади звук ефекта - ще вади. Няколко са нещата, които ме притесняват.

Главно това дали са верни посочените параметри на компонентите и дали не се разминават. От там вече какъв ще е звука. Притеснява ме плътността му, както и състейна. :)

Ще видим. Тия дни започваме с платката. По всяка вероятност ще намерим човек, които да ни я направи, вместо да чертаем писти у нас, да топим в киселина, после да дупчим със свредло... :hysterical:

Редактирано от Slide
Отговорено

Ефекта може да се направи 1:1 като електроника - това не е проблем.

Но когато става въпрос за единична бройка, и за харчене на малко пари - това, което не може да се докара е външния вид и надеждността на ефекта. Разбира се, има варианти - човек може да си вземе добра метална кутийка, да си я боядиса, и т.н. - но освен ако не правиш нещо ново, или пък нямаш много излишно време да проектираш добре и да изработиш ефекта точно както искаш, мисля, че да го купиш на старо е по-изгоден вариант, стига да има такива възможности.

Отговорено

ее за тея старите скримъри едва ли може да минеш евтино втора ръка освен ако не ти го продава някой малоумник или пияница

пък и с доста качествени елементи и алуминиева кутиика едва ли ще излезе над 30лв примерно

не си ли мислите че темата е за друг раздел?

Отговорено (Редактирано)

@Overdrive - темата беше за събиране на малко инфорция за двата педала, просто отиде към проектиране малко. :)

@Евтим - до някъде си прав.

Стига да чуя, че ефекта звучи добре и оправдава очакванията ми и средствата, то ще му докарам естетически вид.

Е, разбира се, няма да нося кутията на прахово боядисване, но един спрей би свършил доста добра работа, при по-голямо старание. ;)

Кутията и мен ме гложди. Щото не ми се ще да навра драйва в някойметален сандък. :)

Иначе не мисля да щадя средства за компоненти, ще заложа на възможно най-качественото. :)

Разбира се, ако не мога да намеря някое съпротивление в Разград, а от София ще ми го докарат с/у 5лв. транспортни разходи с някоя куриерска фирма, а самото съпротивление да струва 50 ст.... Ще търся негов аналог. :)

Колкото до закупуването на 2-ра ръка ефект - бях писал по-горе, че въпроса е принцип, дали мога да сглобя един такъв ефект, за лично удоволствие (като позлвам и помоща на баща ми, както казах вече).

Гледах в Томан Ibanez TS-9 - 120-130 Евро. В други американски сайтове варира от 80 до 100 долара.

Ts-10 беше към 70$ някъде. :)

Ако има нужда темата да бъде преместа в "Изработка и ремонт" от модераторите, нека го направят, ако сме в разрез с правилата. :)

Като има развитие по проекта ще пиша. :)

Лека вечер.

Редактирано от Slide
Отговорено

Имай предвид, че Тюб скриймъра сам по себе си е по-скоро оувърдрайв, отколкото дисторшън. Най-често се ползва като буустер пред добър лампов усилвател, Не знам колко силен кривоч търсиш, но не очаквай да получиш само от него "метълски" дисторшън.

Отговорено

Начи първо и аз това щях да кажа- ТСа най-силния му коз е да е като требъл буустер пред лампа и там наистина ставаш Бог :thumbs_up: Обикновено го вкарват на волуме и тон на макс, а драйва- почти на нула.

Иначе като "сух" ефект пак не звучи зле, но е овърдрайв и то не силен

Относно кутията и не само- за да е всичко като хората е хубаво да намериш или някой евтин ефект и да го разкостиш, за да му ползваш кутийката, или да си направиш твоя- обаче трябва да е от дебела качествена ламарина, ключа и потенциометрите трябва да са направени тей, че да издържат ритане, настъпване и други издевателства, които в крайна сметка са неизбежни... Вътре платката е най-добре да е закрепена на плаващо легло с гумички и болтове, за да я пази от вибрации и т.н.

Щото съгласи се, би било грозно да направиш супер як ефект, който басиста ти да смачка в евтината пластмасова кутийка, настъпвайки го без да иска ;)

Отговорено (Редактирано)

@Overdrive, части се намират, имаме достатъчно магазина за ел.техника. :thumbs_up:

Проблема за кутията обаче е друг и както каза 7th String за кутия-донор - няма как да стане. ;)

Разград не е София. Не е и Варна, Пловдив, Бургас, Русе, В.Търново и тн.

Тука имаме една музикална школа, в която можеш да идеш да посвириш малко. (Попринцип идеята й е за уроци по различни инструменти де)

Музикален магазин няма от около 2 години.

За да търся ефект донор, трябва да гледам по-стари музиканти, дали пазят не работещи вече неща, а такива неща обикновенно се пращат към музикалната школа. :) Малко затворен кръг...

А ето кво предполжение получих неска - Един мой съученик ми каза, че има листи от неръждаема стомана и може да ми даде , ако искам. Дебелината на листа е около 1,5 - 2мм. Каза, че и след като си изрежа парчетата ще ми ги завари с аргон.

Не съм правил кутии до сега, принципно съм малко бос в тая област, та да видим кво ше излезе. :P

Поздрави!

Редактирано от Slide
Отговорено

Ако трябва да правя кутии за музикални неща ги правя от тенекия 2 мм.Заварям я в къщи с електрожен.После няма мърдане.И колата си да карам отгоде й няма да се изкриви, а колко свредла съм счупил и изхабил само аз си знам....даже май не знам.Дерзай така!А отвънка облицоваш с тепих за обицоване на музикални кутии и си визия перфект!