Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez Ts-9 и Ibanez Ts-10


Slide

Recommended Posts

Здравейте!

 

Интересува ме информация за двата типа дисторшъна и преди някой да ме сецне с: "Ходи питай чичо Гугъл", ще кажа, че вече гледах в нета.

Дадената информация и ревютата от двата модела са или с рекламна цел от типа: "Ето тук виждаме Ibanez TS-10 (или 9, няма значение), който е символ на много велики пройзведения и който чуваме вече в продължение на еди си колко години..."

Другия тип пък, ревютата, са писани от притежатели на единия от двата вида, а те здраво се карат, кой е по-добрия модел... Всеки според нуждите си и на принципа "Мойто си е по-добро, че даже е по-добро и от другите такива модели" :D

 

Интересува ме информация от първа ръка. Ако има такива, които са позлвали и двата ефекта или поне единия, то нека изкажат мнение, ще съм много благодарен! :)

 

Цялата работа идва от там, че мисля да се сдобия с единия от двата типа диторшъни. Обаче мисля и аз да се впиша в клуба "Ефекти за китара, произвеждани от съфорумници".

 

Попринцип сме се захвани сериозно с проекта и близките дни трябва да започнем лека-полека. :)

 

Поздрави!. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 44
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

щом ще е къстъм - има начини за преправяне след което съм чувал че резултата е много по-добър от фабричния - но аз не знам за какво точно става въпрос понеже не съм се интересувал

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

щом ще е къстъм - има начини за преправяне след което съм чувал че резултата е много по-добър от фабричния - но аз не знам за какво точно става въпрос понеже не съм се интересувал

 

Да, аз също четох за някакви преправяние, след които резултатите били по добри.

 

 

Малко офтопик:

Не смятам, че от първия път ще стане Tube Screamer, с който ше си спестя едни ~100$, като си взема TS9 или TS10.

 

Въпроса е принципен, дали може или не може да се скалъпи нещо, което ще вади задоволяващ звук. :)

 

Аз самия не съм толкова на вътре в ел.техниката, като цяло, баща ми изяви желание да се пробва, аз му предоставих схемите, които така или иначе мислех да почвам и все не ми оставаше време. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При положение, че схемите са ясни до болка на тези ефекти, разполагайки с качествени чаркове и чифт сръчни ръце, е гарантирано, че ще постигнеш по-добър от фабричния резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При положение, че схемите са ясни до болка на тези ефекти, разполагайки с качествени чаркове и чифт сръчни ръце, е гарантирано, че ще постигнеш по-добър от фабричния резултат.

 

 

Хаха, да, ама тва са леко относителни неща. :)

 

Схема имам, тоя, който я е качвал е писал и инфо към нея, както и за промените, които е въвел поради една или друга причина.

Сръчни ръце се намират. Баща ми се занимава с телевизори, радиа, микровълнови фурни, двд-та и ред други неща. В бранша е.

Ако тръгна да се занимавам сам ще стане като с Уа-Уа-то, което така и не стигна до никъде... B)

 

То че ще вади звук ефекта - ще вади. Няколко са нещата, които ме притесняват.

Главно това дали са верни посочените параметри на компонентите и дали не се разминават. От там вече какъв ще е звука. Притеснява ме плътността му, както и състейна. :)

 

Ще видим. Тия дни започваме с платката. По всяка вероятност ще намерим човек, които да ни я направи, вместо да чертаем писти у нас, да топим в киселина, после да дупчим със свредло... :hysterical:

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ефекта може да се направи 1:1 като електроника - това не е проблем.

Но когато става въпрос за единична бройка, и за харчене на малко пари - това, което не може да се докара е външния вид и надеждността на ефекта. Разбира се, има варианти - човек може да си вземе добра метална кутийка, да си я боядиса, и т.н. - но освен ако не правиш нещо ново, или пък нямаш много излишно време да проектираш добре и да изработиш ефекта точно както искаш, мисля, че да го купиш на старо е по-изгоден вариант, стига да има такива възможности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ее за тея старите скримъри едва ли може да минеш евтино втора ръка освен ако не ти го продава някой малоумник или пияница

пък и с доста качествени елементи и алуминиева кутиика едва ли ще излезе над 30лв примерно

 

не си ли мислите че темата е за друг раздел?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Overdrive - темата беше за събиране на малко инфорция за двата педала, просто отиде към проектиране малко. :)

 

@Евтим - до някъде си прав.

Стига да чуя, че ефекта звучи добре и оправдава очакванията ми и средствата, то ще му докарам естетически вид.

Е, разбира се, няма да нося кутията на прахово боядисване, но един спрей би свършил доста добра работа, при по-голямо старание. ;)

 

Кутията и мен ме гложди. Щото не ми се ще да навра драйва в някойметален сандък. :)

 

Иначе не мисля да щадя средства за компоненти, ще заложа на възможно най-качественото. :)

Разбира се, ако не мога да намеря някое съпротивление в Разград, а от София ще ми го докарат с/у 5лв. транспортни разходи с някоя куриерска фирма, а самото съпротивление да струва 50 ст.... Ще търся негов аналог. :)

 

Колкото до закупуването на 2-ра ръка ефект - бях писал по-горе, че въпроса е принцип, дали мога да сглобя един такъв ефект, за лично удоволствие (като позлвам и помоща на баща ми, както казах вече).

Гледах в Томан Ibanez TS-9 - 120-130 Евро. В други американски сайтове варира от 80 до 100 долара.

Ts-10 беше към 70$ някъде. :)

 

 

Ако има нужда темата да бъде преместа в "Изработка и ремонт" от модераторите, нека го направят, ако сме в разрез с правилата. :)

 

Като има развитие по проекта ще пиша. :)

 

Лека вечер.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид, че Тюб скриймъра сам по себе си е по-скоро оувърдрайв, отколкото дисторшън. Най-често се ползва като буустер пред добър лампов усилвател, Не знам колко силен кривоч търсиш, но не очаквай да получиш само от него "метълски" дисторшън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начи първо и аз това щях да кажа- ТСа най-силния му коз е да е като требъл буустер пред лампа и там наистина ставаш Бог :thumbs_up: Обикновено го вкарват на волуме и тон на макс, а драйва- почти на нула.

 

Иначе като "сух" ефект пак не звучи зле, но е овърдрайв и то не силен

 

Относно кутията и не само- за да е всичко като хората е хубаво да намериш или някой евтин ефект и да го разкостиш, за да му ползваш кутийката, или да си направиш твоя- обаче трябва да е от дебела качествена ламарина, ключа и потенциометрите трябва да са направени тей, че да издържат ритане, настъпване и други издевателства, които в крайна сметка са неизбежни... Вътре платката е най-добре да е закрепена на плаващо легло с гумички и болтове, за да я пази от вибрации и т.н.

 

Щото съгласи се, би било грозно да направиш супер як ефект, който басиста ти да смачка в евтината пластмасова кутийка, настъпвайки го без да иска ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Overdrive, части се намират, имаме достатъчно магазина за ел.техника. :thumbs_up:

 

Проблема за кутията обаче е друг и както каза 7th String за кутия-донор - няма как да стане. ;)

Разград не е София. Не е и Варна, Пловдив, Бургас, Русе, В.Търново и тн.

Тука имаме една музикална школа, в която можеш да идеш да посвириш малко. (Попринцип идеята й е за уроци по различни инструменти де)

Музикален магазин няма от около 2 години.

За да търся ефект донор, трябва да гледам по-стари музиканти, дали пазят не работещи вече неща, а такива неща обикновенно се пращат към музикалната школа. :) Малко затворен кръг...

 

А ето кво предполжение получих неска - Един мой съученик ми каза, че има листи от неръждаема стомана и може да ми даде , ако искам. Дебелината на листа е около 1,5 - 2мм. Каза, че и след като си изрежа парчетата ще ми ги завари с аргон.

Не съм правил кутии до сега, принципно съм малко бос в тая област, та да видим кво ше излезе. :P

 

Поздрави!

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако трябва да правя кутии за музикални неща ги правя от тенекия 2 мм.Заварям я в къщи с електрожен.После няма мърдане.И колата си да карам отгоде й няма да се изкриви, а колко свредла съм счупил и изхабил само аз си знам....даже май не знам.Дерзай така!А отвънка облицоваш с тепих за обицоване на музикални кутии и си визия перфект!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.