Jump to content
Българският форум за музиканти

Една мечта


Gateto

Recommended Posts

Здравейте,

 

Имали ли сте чувството че нещо ви липсва в живота? Че нещо не сте направили - като ония лафове със скачането на бънджи или с парашут? Нещо такова!

Аз имам и ме гложди от поне 10 години.

По една или друга причина не съм могъл да осъществя мечтата си - било то нова работа - семейство - кофти моменти в живота и т.н.

 

Но все пак мечтая да се науча да свиря на китара - и макар и на 33 - никога не съм чувствал по силно желание да го направя.

Предполагам че "разбирачите" и "пичовете на по 16" ще ми се изсмеят, ще ме посочат с пръст и ще кажат "къде си тръгнал бе дядка.

 

Ще ви кажа - никога не е късно да осъществиш мечта.

 

Баща ми бог да го прости е бил много добър китарист - за жалост е починал преди да може да ме научи на каквото и да е - оттам иде мечтата ми.

 

Имам време и огромно желание - някакъв ресурс пари - и искам да ги вложа в това да се науча да говоря през прекрасния инструмент китарата.

Насочил съм се към електрическата китара - макар баща ми да е свирел на класическа. Мисля че електрическата по би допаднала на стила ми.

Търсих много информация в нета и попаднах на този форум - прочетох много постове - запознах се с много изрази които дори не бях чувал досега.

 

СЪвременния израз за такива като мен е - noob - и аз съзнавам че съм такъв - но това не ме отказва.

 

Имам молба към вашето общество - за малко помощ при избора на китара с която да се уча - при избора на материали по които да чета и евентуално учители при които мога да ходя.

Проемете че съм абсолютната нула - от онези дето като им прочетете съобщението и ви се ще да го затворите веднага.

 

Не съм запознат с нищо покрай китарата - занимавам се с компютри/интернет (най общо казано) и когато го почнах всички ми казваха - ти си куку - вземи стани шлосер.

Беше ми мечта - постигнах го. Време е за нещо ново.

 

Първо ме интересува какво да си купя? Повечето потребители тук като чуят начинаещ казват "Вземи си нещо на старо - или неква пръчка за 150 кинта - щото ще я потрошиш".

Не разбирам от китари - а и нямам познат който разбира - затова не бих купил китара на старо. Относно пръчките и потрошаването - пазя всичко което имам - и предпочитам да си купя нещо по скъпо - да речем в диапазона 300 кинта. Знам че е малко за китара - но все пак на това ще се уча.

 

После относно кубето - има ли вариация на първо време да го прескоча като прекарам всичко през компа си? Компа ми е звяр - имам нужната процесорна мощ и рам - бластъра ми е Аудиджи 2.

Казвам на първо време - докато се уча - после ще си купя кубе което да пасва на изискванията ми.

 

Следват материалите които трябва да прочета - откъде да си набавя четива за това как се четат табулатурите - и т.н. и т.н. - разбирате ме - не съм в час.

 

Накрая остава учителя - мога да ходя на учител 1-2 пъти седмично - според зависи финансите разбира се - и да се самоподготвям поне по 3-4 часа на ден.

 

 

И накрая - нека повторя - това е мечта .... на втория месец може да се окаже че от мен чеп за каца не чини - признавам го - но силно искам да пробвам!

 

Надявам се да не ми се изсмеете дружно - пък и така да е - наздраве!

 

 

Гатето

 

П.С. - гледах 2 китари в Технополис

 

Squier Affinity Stratocaster - цена 329 лева

DSC00608.JPG

 

 

Squier Affinity Telecaster - цена 339 лева

DSC00614.JPG

 

Бихте ли ми дали мнение за двете китари? На мен лично ми допадна Strat-а повече - но уви не може да се каже че разбирам каквото и да е!

 

Предварително ви благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здрасти,

Поздравявам те за желанието да се научиш да свириш на китара. Също като тебе мисля че няма възрастова граница за започване на начинанието. Още повече предполагам че ще бъде за собствен кеф, тъй че кво значение има чуждото мнение...

 

Двете китари които си набелязал са едни от най ниския клас, като на външен вид имат доста разпространените стандартни форми : стратокастър и телекастър. Моето мнение че и двете са идеални за начало, тъй като в началото , нито имаш опита, нито база за сравнение, така че дори да се озове и много скъпа и качествена китара в ръцете ти, няма чак такова значение. На тоя етап, мисля че единствено може да обърнеш внимание на що годе качествена изработка. хубаво е да провериш дали Свири вярно, но надали имаш нужните познания, а казваш че нямаш познати, които назнайват поне малко та да дойдат с теб и да помогнат, така че май ще разчиташ на късмет и ще разбереш дали ти е вярна китарата по натаък като понапреднеш :greenangel:.

 

По въпроса дали може да минеш без кубе, а само с комютъра: да можеш, но ще се сблъскаш с немалко въпроси, но щом се занимаваш с компютри с времето ще се оправиш(а пък и с помощта на форума)

 

А щом възнамеряваш да ходиш и на учител, той ще ти разясни как се четат, табулатури или ноти.... както и много други неща

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Добре дошъл във форума. Ето ти една тема , в която са дадени отговори на доста от нещата, които те интересуват. Много е подобна на твоята.

Горе има тема за начинаещите-прегледай я.

 

Аз бих те посъветвал да не си купуваш китари от такива магазини. Най-добре кажи от кой град си и все ще се намери някой да дойде с теб до магазина и да вземете някой Скуайър или нещо друго, дето ще ти върши добра работа.

 

Във форума има страшно много теми по всякакви въпроси за начинаещи-използвай търсачката.

Никой не се е родил научен. Нищо притеснително няма в това да не знаеш нищо. Важното е да осъзнаваш горе-долу къде седиш и да не си правиш илюзии, че си голяма работа като можеш да изсвириш две парчета(като много хора).

 

Свирукай си на воля и да не ти пука. Полагай усилия и не бъди небрежен. Много китаристи са небрежни и затова не стигат доникъде. Ако се отнасяш добре към инструмента и той ще се отнася добре към теб, даже страхотно :greenangel:

Редактирано от lizardman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Живея в София и никога дори не съм си правил илюзията че ще стана велик музикант или китарист но-1.

Желая да свиря на китара защото е начин да се изразяваш - пък и макар на 33 години - аз имам млад дух - и нямам никакво желание да се сдедосвам - ако ме разбира те.

 

Човек има различни начини да се изрази - да говори - да пише - да пее - да свири ... и много други.

Аз искам да свиря.

 

Правя го заради себе си - не за да се докажа на някой колко съм "супер пич" и видиш ли "маце сега ще ти изсвиря една стълбица към леглото - и докато съм свършил да си гола".

 

Омаян съм от AC/DC - харесват ми блус нещата изсвирени на ел. китара. Разбира се - израснал съм с Металика, Мейдън и които още се сетите - желая да свиря и тях.

Аз съм особен тип човек относно музиката - харесвам както Пантера - така и Годсмак - така и много много други групи с много много различни стилове - групи на по 20 години и групи на по 2.

Единственото което не ме хваща ма ич - са турбо поп фолк ъъъъ .... нещата.

Обаче обожавам шотландската гайда ....

Абе странен човек.

 

Въпроса ми е следния - посочените от мен китари - стават или не стават ? И дали има по добър избор от това?

Дали е Технополис - мен това не ме притеснява - стига китарата да я бива.

 

Още един въпрос - има ли някъде самоучители за супер тАпи като мен (коркови) - с който мога поне елементарните неща да прочета - за да не се изложа като кифладжия пред евентуалния ми учител в последствие?

Мразя да виждам в лицата на хората "тоя па смотльо само ми губи времето".

 

Ще дам всичко от себе си - за да се подготвя колкото мога - просто ми трябва някой който е минал по този път - а пък вие сте насреща ...

 

Благодаря ви още веднъж

 

Гатето

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като те слушам(чета) как говориш и ми се струва, че си някой музикант и си дошъл тук да пробваш как са хората в тоя форум и има ли смисъл да се пребивава по тия места.

Точно така става-като го правиш тва нещо за себе си. Не за някой друг, а точно за теб. Това е страшно сложно и трудно нещо, аз не бих го направил заради някви мацки или нещо такова.

 

Не виждам защо се притесняваш. Всеки нормален учител би се зарадвал страшно много на ентусиазиран ученик, който полага усилия. Ти затова отиваш там-за да се учиш. Затова си плащаш. Ако има презрителен поглед и отношение-еми сменяй учителя. Няма значение на какво ниво си. Хората си мислят, че ще прочетат два лафа в интернет и ще отидат подготвени. Впоследствие се оказва, че лафовете в интернет не само, че пет пари не струват, ами много често са и грешни. Така че намирай си учител и давай. Може първо да отидеш при учител и да му кажеш да ти помогне в избора за китара. Може пък първо да си посвириш малко сам.

 

Китарите, които си посочил, трябва да се видят на живо. Конкретните бройки. Доколкото знам пичовете не дават. Във всеки случай ти трябва човек. Ако от форума се съгласи някой да ти помогне ще е супер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълен респект! :greenball:

 

За начинаещи, както колегите вече поясниха има много полезни и достъпно обяснени теми в раздел "Китара".

Относно вида на конкретния инструмент, на който би могъл да започнеш, мисля ще има много разноречиви изказвания.

Съветът ми е да се срещнеш с някой (било то от форума :greenangel: ) от София, който би могъл да ти даде поне начален ориентир в "магазина за китари".

Или ако прочетеш теорията, тук във форума, знаейки някои основни неща би могъл сам да си избереш инструмент (което не ти препоръчвам, въпреки, че аз самият постъпих така на времето).

 

Още веднъж, респект за начинанието и добре дошъл във форума.

 

П.П.: Аз започнах на Скуайър Булет (и още си тананикам с него дори), който е по-ниска серия от Афинити. Китарата си я свикнах и с малки модификации след време си я харесвам. Подкрепям марката като за начинаещи и хора, които не са сигурни дали биха продължили.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и добре дошъл и на теб! :greenball:

 

Хората ти дадоха линкче към една горе-долу сходна с твоята тема, само че там човекът, който пита е на 24 години. Ето в ТОЗИ мой пост му обясних някои основни неща. Аз съм на 21 години, но свиря вече малко по-малко от половината си живот (ама как звучи само) и мисля че изводите ми са правилни.

 

Понеже много се трогнах много от темата ти съм готов, при желание от твоя страна, да обменим някакви координати и лично да ти обясня каквото те интересува :greenangel: - начини за пускане на китарата през компютъра, необходим софтуер, всичко основно което може да е от интерес за теб!

 

Pin-натата тема за начинаещи малко по-горе също съдържа някои основни неща, но на места по-специфични, но мисля че и тя ще ти е от полза.

 

Относно китарата (каква марка, модел и т.н.) - конкретно в твоя случай и от тези двете - щом Stratocaster-ът ти харесва повече, вземи него, защото Telecaster тип китарите си имат някои особености (по-дебел гриф (частта, която ще допира лявата ти ръка, ако си десничар), по-неудобно тяло и т.н.) които за начинаещ са си важни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми имам снимки от по близо на двете китари - за жалост са се с такова качество - надали ще можете да видите нещо ...

Да не говорим че дори да я хвана в ръка тая китара - и да прокарам пръсти по струните й - дори няма да разбера дали е настроена правилно (всъшност почти ще съм сигурен че няма да е настроена правилно - технополис все пак).

 

Ето ви някои снимки на тази която ми допадна повече Squier Stratocaster

 

DSC00609.JPG

 

 

DSC00610.JPG

 

 

DSC00611.JPG

 

 

Гатето

Редактирано от Gateto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един въпрос - има ли някъде самоучители за супер тАпи като мен (коркови) - с който мога поне елементарните неща да прочета - за да не се изложа като кифладжия пред евентуалния ми учител в последствие?

Мразя да виждам в лицата на хората "тоя па смотльо само ми губи времето"

 

Ами, никой не се е родил научен. Тук и два ролята на учителите (в случая, за който говорим). Ако има такова отношение :greenangel::greenball::happy:

:happy: :happy: ;)

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеи съвети помощ - всякаква поемам - стига да има кой да ми я даде.

Можете да драскате лични съобщения - а може и да разменим скайпове кюта и каквото още се сетиш дето пибипка като някой ти пише.

 

Относно софтуера - не мисля че ще имам каквито и да е проблеми - пък и за 17 години работа с компа съм наизустил че "Гугъл знае всичко"!

 

Може да нямам китара все още - но вече имам инсталирани Amplitube 2 и Guitar Pro 5 - които чакат само инструмент за да проработят.

Търся си още видео уроци - знам че няма такива на български но английския ми е перфектен (компютри няма как) - и въобще няма да ме затруднят.

Разбира се всичко за начинаещи като мен.

 

 

Сега - дотук само исках - сега да ви кажа какво мога да направя за вашия сайт.

Както казах - занимавам се с и-нет (най общо казано) - и съм склонен да направя един сайт за вас - в който да събера цялата необходима информация - като почна от това което намеря тук - до всичко което е "зарито" някъде в дебрите на форума.

Мога да хостна сайта - и така също цялата информация (независимо от големината) - така че да е видна за всеки като мен - който иска да почне да се занимава с китара.

 

Работя за един от най големите и също така най оплювани портали Дата.Бг - така че ресурса ми е неизчерпаем.

Надявам се това което направя (ще отнеме време) да помогне на всички след мен.

 

Гатето

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.marshallamps.com/resources/less...ne_overview.asp

Тук може да видиш някои основни неща.

 

Успех и не се отказвай, защото ще е трудно в началото!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарско Флюти - адреса който ми даде ми е много полезен.

В момента чета и http://kitara.hit.bg и още няколко от сорта.

 

Запознаването с най основните неща - вдъхва увереност - иначе седиш като на делтапланер дето му се е скъсало едното крило и падаш по спирала.

 

Поклон

 

Гатето

П.С. - явно утре или в други ден ще си купя китарата - ще ви се похваля тогава - просто ми трябва време да събера инфо за да не си купя грешното нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbup: евала за ентусиазма и желанието !!!

а щом си в София - там има избор на не малко музикални магазини и може да си харесаш и друга китара за подобна или малко по висока цена - задължително ли е от Технополис?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, пич!

 

Честно казано не прочетох всичко до тук, щото ме мързи (по-скоро ми се свири :)), но да цвъкна и аз едно мнение ;) Изобщо не е късно на 33, хората и на 50 почват да се учат. Важното е да имаш желание, а при тебе очевидно не липсва.

Препоръчвам ти да хвърлиш едно око на www.guitarprinciples.com. A при изобора на учител е добре да си запознат конкретно с тази секцийка Student-Teacher Essays.

Ако се зарибиш, мога да ти пратя книжката. Има ми кю-то в профила.

 

Айде успех и да се кефиш много :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.