ivo_tenev Публикувано Февруари 15, 2008 Публикувано Февруари 15, 2008 Здравейте! Някъде от седмица имам проблем с акустичната си китара-определени струни бръждят, когато свиря на тях. Интересното е, че това се случва ту на една, ту на друга струна по различно време.Преминава от самосебе си и пак се появява.Мисля, че не е от ключовете.Изключително е дразнещо.Можете ли да кажете нещо по въпроса? Предварително благодаря. Цитирай
luter Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 ^И аз имах този проблем с моята класическа китара.Търсих от какво е и открих, че е от ключовете, които по някакъв начин леко са се разхлабили.Затегнах ги малко и шумът спря.Пробвай отново и ти - и аз много трудно открих проблема.После провери дали металическите ти струни са в изправност (да не би някоя от намотките около струната да се е скъсала и т. н.).На последно място провели дали на струната няма нещо или не се опира някъде на грифа или магаренцето... Цитирай
Icarus Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 няколко варианта, на прима виста: 1. Струните са прекалено ниско до грифа и бръждят по праговете. 2. Праговете са стари, захабени и следователно неравни, и струните бръждят само на определени позиции. 3. Още не си се научил да натискаш струните правилно и затова бръждят "когато си искат". Ако си начинаещ, разбира се. Цитирай
Janick_Gers Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 Или пък китарата ти е вече старичка и грифа леко е кривнал. От тук струните може да почнат да опират по праговете, както Icarus каза. Имал съм такъв проблем. Цитирай
Vinetu Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 Или пикинга ти е доста силен (ако свириш с перо разбира се) Цитирай
ivo_tenev Отговорено Февруари 15, 2008 Автор Отговорено Февруари 15, 2008 Благодаря за бързите отговори! Надявам се затягането да оправи нещата Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 Ако бъжденето е винаги на едни и същи прагчета (примерно - само на второ прагче на трета струна и само на пето прагче на шеста струна), това значи, че има проблем с праговете или с дъгата на грифа. Ако бъжденето всеки път е по различни прагове (позиции), както пишеш в първия пост, това означава, че не натискаш правилно и се получава бъжденето (известно още като "пърдене" на струната). Цитирай
lizardman Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 точно така-позиция е правилният термин. прагчето си е чиста проба метал позицията е мястото, където си поставяш пръста. има известна ирония в народното изказване "да си поставиш пръста на трето прагче" защото, както знаете, поставяме пръста в крайната част на позицията, почти направо върху самото прагче, за да може с максимална лекота да натиснем струната и тя да издаде хубав звук. ето това може и да е причината да ти бръжди. Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 ^ Това е дълга и широка тема. Има случаи когато "прагче" и "позиция" се ползват еквивалентно, но по принцип се възприемат като две различни неща. Позицията е по-скоро разположението на ръката върху грифа (мерено спрямо прагчетата, разбира се). За тва се казва - "Научи първа позиция, за да са ти лесни всички останали" Но както и да е, да не объркваме човека с излишни и ненужни неща. @ivo_tenev, просто пиши при какви условия има бъждене и дали винаги е по едни и същи прагове. Примерно" има ли някой праг, в който струната бъжди със сигурност винаги, независимо как натискаш? Цитирай
JimBeam Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 Моята китара пък е на 30 40 години,ключовете са скапани от сякаде и прагчетата малко съкс,и имаше пръщене на 3та струна.Този проблем се оказа че е от магарето,трябвало е съвсеем малко да го завъртя и се оправи така,че пробвай може и да ти се оправи. Цитирай
ivo_tenev Отговорено Февруари 15, 2008 Автор Отговорено Февруари 15, 2008 Май цялата работа е от магаренцето (или някаква извратена работа с ключовете). Не вярвам след 10 години свирене да не хващам правилно струната Това бръждене спря (поне засега). То се получаваше НЕЗАВИСИМО по какъв начин натисках струната- и на мен ми беше хруманло, че може да не я натискам добре.Абе имам си едно на ум, че и китарата е "Зорница" ... Мерси за пореден път, че написахте няколко реда. Цитирай
yotzzo Отговорено Февруари 15, 2008 Отговорено Февруари 15, 2008 ^Вземи мек графит и го размажи по магаретата.Ако бражди пак-смени струните,а ако после продължава-носи на лютиер.Ако и това не помогне-вземи китарата и я хвърли от "Кончето".В случай,че оживее-не се разделяй с нея никога Цитирай
Recommended Posts