Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се работи с Флойтроуз


NitroBGA

Recommended Posts

Здравейте. Ще се похваля. Имам си нова китарка. Но на старата Орфейка (защо ли ? ) нямаше заключване, та мисълта ми е как се работи с тази система. Разбрах откъде се затягат и отпускат струните, откъде се заключва, но колкото и да настройвам струните, те прродължават да падат., а аз продължавам да ги вдидам. Мога ли да си скъсам струнките и ако може да споделите мнения по въпроса. Сърдечно благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох защо ли ми звучи познато. При моята първа китара с Флойд роуз, се мъчих 3 дена при смяната на струните и нямах никакво инфо по въпроса. Вадих някакви статии от нета докато разбела как става. Ето някои от правилата:

1. Работи с един и същ комплект и размер струни, защото всеки различните размери си е със собствена настройка.

2. Никога не ги махай всичките а една по една като започваш от първа към шеста

3. Няма да минеш и без отпускане или натягане на пружините, затова нека някой китарист с опит или в магазина от който си купил китарата да ти покаже как става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито, колега Галов! Що чак сега се облажи? Усещам жулене, хе-хе...

Айде на Сабат, за Уошо ти нямам идеи; мойто тремоло си е класик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

аз тремоло нямам. ама мии кеффффффф кеффффффффффффффффф :happy::blink::lol::lol::lol:

 

общо зето като сложиш нови струни братле, няма как. няколк очаса има разстройване. на другия ден вече са бетон.

една по една - има една шестограмно болтче отзаде на носача - оттам се олабва да я изкараш от каналчето.

после внимавай да не пренатегнеш туй болтче или горе заключването! че голем ше го ядеш :read:

 

имам и една китара с флойд ама само ми пречи из ръцете като свиря на нея. противник съм на тая работа....... :) (ЛИЧНО МНЕНИЕ)

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм пипал само две китари с "Флойд" (Ibanez Licensed) и нито едната не се разстройва. Нито по време на свирня, нито от стоене, нито пък "ляга" бавно при смяна на струни. Поне не по-различно от конвенционалните фиксед бридж дървета :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Наскоро и аз иммах същия проблем...Значи освен, че ще трябва да изчакаш известно време за да улегнат струните, ето още нещо:

1. Виж дали като са ти натегнати нормално струните, Floyd-а е във водоравно положение, изправен...ако не е, натягаш или отпускаш пружините /преди това гледай да си отпуснал струните да не се скъсат/...В моя случай беше се наклонило много напред и затова се разстройваше лесно..сега е тип топ

2. Винаги след като си настроил отгоре-надолу, после връщаш отдолу-нагоре, за да изчистиш появилите се фалшивини, защото както може би си забелязал, Floyd-a при настройване като натягаш или отпускаш една струна, това автоматично се отразява на другите...

 

Играчка е, но ще му свикнеш :) Айде успех и :guitar:

Редактирано от Burton
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При Флойд Роуз системата е така: колкото повече натягаш дадена струна, толкова повече се отпускат (и съответно - разстройват) останалите, защото от натягането на настройваната струна плаващият бридж се накланя напред и съответно разхлабва останалите.

Същото нещо се получава и при свирене - направи следния опит: удряш някоя дебела струна, оставяш я да звучи и докато тя издава звук, правиш бендинг на някоя от тънките струни, но без да я удряш с перцето - на глухо. Ще чуеш ясно и отчетливо как звучащата дебела струна слиза надолу с един-два тона.

Това се получава и при самата настройка на Флойда.

Откриването на вярната настройка, особено след слагането на нов комплект струни отнема няколко дена, освен ако струните ти не са корави и неподатливи на разтягане (такива струни на практика няма). Това е изключително изнервящ процес, особено за хора с добър слух, какъвто явно си ти.

Запомни, че настройването трябва да става от дебелите към тънките струни, а не обратното. Това ти гарантира по-малко разстройване на вече фиксираните струни.

При преминаване към по-голям или по-малък номер струни, към друга марка или друг материал, трябва да се бара и натегнатостта на пружините, като в този случай правилото е бриджа ти да е хоризонтален с лицевия панел на дъската ти. Това също отнема доста време.

Накратко: няма начин да настроиш Флойд роуз системата за час или за два - настройва се с дни, чака се да се разтегнат струните, донастройва се, псува се и пак се чака. Търпение и скоро ще си In Tune! :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

споко пич, аз наскоро загубих една седмица докато си настроя китарата - не знаех, че трябва една по една и ги смъкнах всичките и то какво стана - направо съжалих, че съм си купил тази китара :D

така че, имай търпение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може също да се подпре флойда с нещо меко и като свалиш струнките хубавко я лъсваш, китарката, и слагаш др комплект

Аз така правя. :violin: :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

освен ако струните ти не са корави и неподатливи на разтягане (такива струни на практика няма)...........................................................................

................При преминаване към по-голям или по-малък номер струни, към друга марка или друг материал, трябва да се бара и натегнатостта на пружините, като в този случай правилото е бриджа ти да е хоризонтален с лицевия панел на дъската ти.

струни такива има. фендер булетс. те са специялно създадени за тремоло системи и по-малко се разтягат.

 

преминаването не оказва чак толкова голямо влияние. плюс това настройката на пружините става точно за секунди. за кви дни говориш :) те хората за един ден се женят а ти за 3 дена китара настройваш :P вземете се в ръце бе :ph34r:

 

подхождайте с малко усет към нещата и ще си спестите половиата живот :lol: аз когато сменям струните на джаксъна вечерта слагам новите, настройвам и лягам да спя. на сутринта са паднали с окои поливин тон, вдигам ги и после по 4-5 месеца не я барам китарата :)

 

въпрос на тренинг според мен.

 

по скоро при смяна на дебелината на струните е необходим малък сетъп, защорто евентуално може да се появи леко фалшивеене. но това също става за отрицателно време.

:D:):lol::D:D:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така като ви слуша човек ... гррр, страх ме е. Само последния топик е окуражаващ (мерси, Стратокастър). Ходих при учителя ми, направихме сетъпа с хоризонталния бридж, опъването на пружините, вдигането на адаптерите и т.н. Сега китарата е относително настроена, в смисъл настроена си е, ще почакам ден-два, ще я настроя едно хубаво с ключовете, ще я заключа, ще я настроя с фината настройка и тъй като струните са... какви бяха (дето ги дават с Washburn-ите) се надявам скоро да нямам проблеми. Благодаря адски много. Направих каквото казахте (особено с настройването и псуването и съм убеен, че ще я докарам до някъде. А пък според мен наистина трябват 2-3 дена за да улегне

"особено за хора с добър слух, какъвто явно си ти" ... какво да кажа, свирил съм все пак само на Орфейки (кухи и не-кухи). Благодаря, ще се радвам да чуя още работи .

 

днес осъзнах, че на учителя ми на Peave-то (китарка) не може да му се вдигат струните (вертикално- нагоре и надолу - октавите) една по една....дали е така и на моята. Защото на мостчето има болтчета ПОД всяка струна, тоест...трябва да я разхлабиш за да я вдигнеш...май....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съжалявам че се намесвам малко в офтопик ама искам да питам:

За флоидроуз-а явно кофти се акордира ама за класическото тремоло пак ли е ходене по мъките :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

плюс това настройката на пружините става точно за секунди. за кви дни говориш  те хората за един ден се женят а ти за 3 дена китара настройваш  вземете се в ръце бе 

 

да, настройката е за минути, обаче самото улягане на пружините става малко по-дълъг процес (особено ако ги натягаш-известно време пускат), щото те си имат "памет" ;)

 

иначе аз като настройвам (пак от най-дебелата) гледам 4,5 и 6 струна да са с половин-един тон по-високи от тва, което изисква настройката.после настройвам и другите и 4,5 и 6 си падат автоматично.после изискват по-малко занимание.

а що се отнася до настройванете на октавите-е тва ми ебава майката...принципно трябва да отвиеш болтчета ПОД всяка струна и да местиш тва, на което стои струната(как се казва?) докато не нацелиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.