Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблеми с кардана


Recommended Posts

Имам кардан Stagg, на няколко месеца, винаги съм го пазил като очите си. Ама вчера какво стана, нещо го бутнах с крак, той се обарна и се счупи. Счупи се една държаща метална част:

005100008-big.jpg

Аз, че ще се мъча да го оправям, ще се мъча... Обаче ме интересуваше дали се продава само тази част от кардана:

005100007-big.jpg (всичко което присъства на снимката)

Не искам да купувам цял кардан, щото много ще се орася. Току що си взех едни ел. барабани и съм останал без пукнат грош. :) Така че ако някой може да помогне със съвет или препоръка - ще съм много благодарен! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе ман що не питаш първо..Стаг = боклук (с много малки изключения) За съжаление твоя кардан не е едно от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не съм срещал до сега да се продава отделно точно тази част,според мен най-добре ще е да го завариш по фино,ошкурваш го да стане гладко,боядисваш го и мисля че ще се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тоя метал не е желязо, някаква сплав е .. така че варианта с заварката отпада ... можеби някакво СО2 .. както и да е , според мен където е текло пак ще тече , демек и да го оправиш ще е само временно, така че може да започнешщ да събираш за нов . незнам за какво ги купувате тия стагове за по 200+лв , след като има доказани марки като сонор и мапекс и техни модели под 300лв .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам кардан Stagg, на няколко месеца, винаги съм го пазил като очите си. Ама вчера какво стана, нещо го бутнах с крак, той се обарна и се счупи. Счупи се една държаща метална част:

005100008-big.jpg

Аз, че ще се мъча да го оправям, ще се мъча... Обаче ме интересуваше дали се продава само тази част от кардана:

005100007-big.jpg (всичко което присъства на снимката)

Не искам да купувам цял кардан, щото много ще се орася. Току що си взех едни ел. барабани и съм останал без пукнат грош. :) Така че ако някой може да помогне със съвет или препоръка - ще съм много благодарен! :greenball:

 

Брато, имам го абсолютно същия кюрдан "СТАГ" моят също се счупи и то на 2 пъти :rolleyes:)) и да знаеш, че не сме единствените които се оплакваме от "СТАГ" тази марка е адския БОКЛУК! Препоръчвам на всички музиканти да не си купуват нищо на СТАГ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нали си падам по ремонтите на барабани,така че нямаше как да пропусна.

До колкото разбирам си счупил ухото в което влиза оста за пружината на педала,нали така?

Първо ,това е алуминиева сплав и малко са местата на които могат да го "заварят" ,както каза и колегата по-горе и второ няма да се получи никак здраво.

Но споко решението е лесно и евтино.

1.Разглоби си педала поне основните по-тежки неща-махаш топките, пружините,стъпенката/ако можеш/С това целиш да си олекотиш цялата конструкция която ще ремонтираш.Наистина китайските изработки в областта на хардуера за барабани са много ниско качество,така че действай много ВНИМАТЕЛНО.Ако имаш някакви технически умения нямаш проблеми,ако ли не довери се на човек който има такива,за да не дочупиш педала.

2.След като си разглобил основните неща трябва внимателно да зачистиш рамото на педала от което се е отчупило ухото.Това става с финна пиличка за метал,действай по контурите на рамото/то е с овална форма/Спри с пиленето чак когато не се забелязват каквито и да е ръбове от отчупената част,все едно там нищо не е имало.

3.Трябва да си намериш /изработиш/ детайл който да изпълнява функциите на счупеното ухо-да закачиш на него пружината.

Това е сравнително лесно,но ако нямаш идея за какво говоря,намери стругар...или просто някой приятел с добри технически умения.

Как бих го направил аз на педал като Стаг,т.е. няма да вложа много умения,средства и време за изработката на такова нещо.А то е следното-метален /месинг,бронз,желязо/ плътен цилиндър с диаметър 10-12мм.Измерваш дължината на другото-здравото ухо на педала /на какво разстояние стърчи от рамото на педала/ с шублер и започваш да размеряваш цилиндъра.От едната си страна той трябва да е с дължината на ухото на педала,а другата страна ще я струговаш до 6мм.Дължината на тази част трябва да е колкото дебелината на рамото на педала + дебелината на една стоп гайка за 6мм. болт. След това на тази 6мм част от изработвания детайл се нарязва резба-стандартна 5.8 мм ако не се лъжа.Тогава вече се разпробива рамото на педала където е било ухото,като внимаваш как ще го хванеш в стиската,така че да не го нараниш и увий парцали около лагеруваните участъци на педала за да не попадат стружки.Използвай бургия 5 мм. и после нарежи резба за 6мм. болт в рамото на педала.Използвай и трите метчика за да стане хубава резбата.После навиваш новия детайл в резбата на рамото докато стегне,но внимателно за да не скъсаш новата резба.Частта от детайла която сочи нагоре-към пружината на педала отбелязваш внимателно и ако може удряш лек център.Развинтваш детайла от рамото,повтаряш центъра,слагаш го в стиската и разпробиваш нов отвор с диаматъра на оста за която е закачена пружината и която влизаше преди в ухото.Този отвор трябва да е успореден на рамото.После завиваш детайла в рамото,слагаш стоп гайката от вътрешната страна и си готов.

Ако има нещо питай,иначе успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле ти си се постарал... :bravo: Не, не ухото, а самото рамо се е счупило на 2 парчета.

На снимката съм сложил жълта линия на мястото където е счупването. Сори че се наложи толкоз мн... В събота ще го ремонтирвам, когапо приключа ще кача някоя снимка да видите, за срам или за слава, както дойде! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аиде които продава кардан да ти пише!нали и аре набутаи се пак със Стаг!даи 700-800лв за кардан ама барем ще те кара дето си има дума до кът си жив!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази връзка, кой е най-добрият вариант за евтин кардан и за какви пари става въпрос?

 

бе за към 300лв мисля има сонор най ниският модел, който май не е лош. аз имам такъв,но сега го пазя за резерва след 2 години свирене с него си взех ямаха с двойна верига, модела на сонора е dp492 и май вече точно този не го правят а някакви други но принципно са едни и същи с малко подобрения , този преди 4-5 години оги иванов ми го донесе от германия за точно 300лв и човека грам надценка не си сложи,тогава сонор в БГ още нямаше, а сега мисля РейсингФорс внасят,така че там питай.

 

другото са мапекс , пак най-евтиният им модел който сега ме мързи да го видя как точно се казва, пипнах един такъв в динакорд, движеше меко и изглеждаше добър и здрав .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей !

Наистина за около 300лв може да се вземе и нещо по-марково, но със сигурност ще е пак правено в Китай (Тайван) ! Просто не си оцелил на кардан. Паднал ти се е със шупла. Това може да се случи при всяка друга марка ! Скоро мой приятел и колега си изпати със столче- YAMAHA за което беше дал към 200лв и го хвърли - нямаше завъряване, просто не стана !

За да имаш някаква по-голяма гаранция, трябва да вземеш наистина скъп кардан от 800лв нагоре, но пак няма гаранция за мен. Виж нещо втора ръка , но го огледай внимателно да не е някой хамал скачал по него, че съм виждал как се чупи стапенка на педал от хамалско свирене, и то преди време когато нещата бяха по-изтински.

Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.