the_gorer Публикувано Януари 30, 2008 Публикувано Януари 30, 2008 Ще си правя един средноголям детайл от такъв бъркоч. Правят маските на моторите от такова, а също и тези прословути чела: Китарите Vigier също използват подобен материал за грифове - стават супер тънки, но нечовешки здрави. Някой занимавал ли се е с правенето на детайли от такова нещо? Трябват ми съвети. Естествено, няма откъде да взема точно карбонови фибри, но доколкото знам става и с плат и епоксидна смола. Някои енусиасти си правят лодки за риболов по подобен начин, а мисля, че нещо подобно се ползва и в авиомоделизма. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 Баща ми с епоксидна смола и парчета плат закърпи последния път стария Москвич (преди да го продаде на един цинганин за 350 лв. две години след това) След това си го изшлайфа, грундира и боядиса и не можеше да се познае къде е смолата с парцалите, дори и след тия 2 години. Само че, това с въглеродните нишки...Здравината идва от самите нишки, до колкото знам, с плат не знам какъв ще е резултата... Макар че пък те, колкото и да са здрави са си плат, единствено смолата ги държи заедно и в постоянна форма... Цитирай
vlex Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 Имаше някъде нещо дискусии аз тия чела и китари и мисля, че Диката ползва карбонови влакна - даже май беше давал координати на фирми, които се занмават с внос - пиши му директно едно лс Поздрави, Влад Цитирай
Nikifena Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 Спомням си, че ни водиха на нещо като практика да гледаме в едно малко цехче как правят разни неща с такива нишки. Само, че те не бяха карбонови а от фибростъкло - прозрачни. Намира се близо до гара Искър в София. След като подминеш с 88 спирката на Искър идвайки от по-централната част на града, слизаш на следващата спирка и там търсиш и питаш С плат едва ли ще стане. Плюса на тези нишки са, че са здрави на опън. Потопени в епоксидна смола стават бетон!. Конците на нормален плат се късат. Сетих се, че има едни меки тръби от вибростъкло. Служат като изолация за сноп кабели. Продават се в ел. магазините. Ако изгориш смолите с които са намазани ще получиш мек и сух матриал.. Диката ползва карбонови пръчки за заздравяване на грифовете. Те намаляват и усукването на грифа. Цитирай
Dikata Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 преди да започна преди време да си купувам карбоновите прьчки,сьм пробвал да си правя сам(приятел ,които се занимава с производство на лодки и такива неща ме светна).хавата не става без определени условия!трябва да имаш вакуумно устроиство да тегли вьздуха от композита и след това пещ,в която под налягане се изпича детаила на определена температура.иначе в бг се продава и карбон и кевлар,ама без тия условия не се получава нужният резултат.а тия инсталациики не стават толкова лесно,ако трябва да вьршат работа.... Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 30, 2008 Автор Отговорено Януари 30, 2008 Думата ми беше как се прави фибростъкло-менте с плат. Какъв плат е добре да се ползва и т.н. Не говоря за карбоновите пръчки за заздравяване на грифа - за тях знам, че Диката им е майстор голям! Аз ще си отливам нещо специално, за мен. Няма връзка с китари. Поне не и пряка. Ще питам Вехтия как правиха на един негов приятел мотора, но той е труден за откриване, а и май са ползвали фибростъкло, а фибростъклото май е стъклена вата с епоксидна смола. Цитирай
vlex Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 (Редактирано) Може наистина даползваш фибростъклото от огнеупорен шлаух - изгаряш го със запалка или директно на пропанова горелка и остават главно влакната Поздрави, Влад П.П. Извинявай - не се замислих, че не е много рентабилно, а ти гледаш да минеш Тънко !!! Редактирано Януари 30, 2008 от vlex Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 30, 2008 Автор Отговорено Януари 30, 2008 ^ Естествено, не ставай смешен. Цитирай
vlex Отговорено Януари 31, 2008 Отговорено Януари 31, 2008 Абе, ся се замислих - с кълчища няма ли да стане? Кълчищата се правят от лико, здрави са и най-вече Евтини Мисля, че с това ще е най-успешно да замениш фибростъклото... Поздрави, Влад Цитирай
liquid_death Отговорено Януари 31, 2008 Отговорено Януари 31, 2008 Хора , недейте така....Занимавал съм се с мотори няколко години.Аз лично не съм лял, но доста мои приятели правеха това в гаражите си(просто моя дзвер е чопър и не му трябват лети неща , а желязо Та по темата - продава си се вата и смола и не са скъпи.Купи си ги.Не случайно хораатаа ги продават за това, а не парцали.По-трудното е леенето(ако може да се каже точно леене).Трябва ти калъп, който ако нямааш се прави от гипс и след това от вътрешната страна на калъпа слагаш слой вата и след това мажеш със смолата , после още един слой вата, пак смоля и така колкото искаш.Един комшия - моторджия си нааправи така една бас китара - беше орфей-цигулка(така викаме на оня модел тип Пол Макартни).Човека направи тялото форма страт - основата от дървото на оригиналното тяло,а рогата - от фибростъкло.После шкуриш, китосвааш и боядисваш.Стана доста леко и си е здраво Имам и лодка от този материял вече 7-8 години стават.Всяко лято си я карам на морето(нещо като кану е ама с отсеченаа карма). Та успех с начинанието - материала си заслужава опитите Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 31, 2008 Автор Отговорено Януари 31, 2008 ^ Мда, аз говорих с Вехтия - каза ми същото. Гипсов калъп и отгоре нанасяш слоевете. Без вакуум, без дори кой знае какво притискане. Но не можа да ми каже влакнистият материал точно кво е било - стъклена вата ли, нещо друго ли, нито пък си спомня от къде са го вземали тогава. Говорим за годините когато той е бил на мойта възраст, ебати... Та от де да взема нужните консумативи? Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Стъклена вата е и се продава по железариите(поне в Шумен) заедно със смолата.Казвашискам смола и вата за еди що си и те ти дават количество каквото ти си избереш... Цитирай
KingdomX Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Добре де тая смола каква се явява.Епоксидна? Доколкото си спомням, когато купувах не беше никак евтина за количеството си. Горере и ти много палиш с твойте теми.... Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 1, 2008 Автор Отговорено Февруари 1, 2008 Епоксидна ще да е - те са много видове. Ако си купиш малко шишенце от 150 грама за лепене ще ти излезе към 5 лева. А цяла десетлитрова бака за заливане на подове е 15-20 лв. Дано да има евтини и от тези комплекти с ватата. Цитирай
ruidolff Отговорено Февруари 5, 2008 Отговорено Февруари 5, 2008 Светльо, ако беше казал какво точно ще правиш, щях да ти пиша какво можеш да използваш.Фибростъкло се прави със стъклени нишки и най-различни видове смоли - виж рибарските пръчки. Най-достъпният материал е стъклената вата-памук. Продава се натъпкана в плетени черва за топлоизолация на тръби за парно отопление. Формата /калъпа/ се намазва със гъст сапунен разтвор, изсъхва, и отгоре се полага ватата и с една къса твърда кръгла четка се набива смолата и ватата към калъпа. Обикновено смолата е епоксидна, защото технологиите с други смоли не са достъпни в домашни условия и не всеки може да ги прави. Преди да поставиш втвърдителя, в смолата можеш да забъркаш пълнител - талк, алуминиев прах, креда, сажди, даже дървен прах, ако искаш, но гледай пълнителите да не надвишават 50 процента. След това можеш да загрееш детайла, както си е на калъпа, до 80-100 градуса - недей повече. Става по-здрав. После можеш да го дооформиш с пила и шкурка, да го китваш с автокит и да го боядисаш. За по-неотговорни детайли вместо ст. вата можеш да използваш лентички от плат,хартия,памук, кълчища и др. подобни. Рудолф Цитирай
Recommended Posts