Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам въпрос към хората които разбират от схеми и модване на ефекти.

Наскоро си взех нов DigiTech Whammy pedal. Машинката е ок, но на някои програми където едновременно се чува оригиналния сигнал + ует-сигнала (октава надолу примерно) баланса не е ок. Оригиналмния ми сигнал се чува по-слабо (или поне по-малко осезаемо от ует сигнала). Имам молба към хората, които разбират - да разгледат схемата на тоя ефект и да ми кажат вътре има ли тример някакъв и лесно ли може да се изкара още един потенциометър който да е като Dry/Wet Balance контрол или по скоро - Wet Volume. Искам да знам също, ако е възможно и се направи такъв мод и стане възмножно да се намали силата на ует сигнала - то на другите бленди където е само ует сигнал ще се чуват ли по-тихо? Т.е. - въпросния тример глобално за УЕТ канала ли действа? Аз лично нямам схемата на ефекта, но сигурно не е трудно да се намери в нета ...

Много ще съм задължен за всякаква информация по темата. Въпроса ми е към хората като Никифена, Грег, Металхамър и други с подобно познания!

Очаквам с нетърпение някакъв фийдбек по въпроса ... Мерси предварително!!

Данчо

Отговорено (Редактирано)

Не можах да намеря схема на тоя ефект. Дайте линк за сайт с такива ресурси, моля !

Редактирано от visiondann
Отговорено (Редактирано)

ftp://ftp.digitech.com/pub/PDFs/Manuals/Whammy.pdf

Нищо не откривам :hysterical:

Може да ползваш 2 канала гледам, че има изход за непроцеснат сигнал , който да го смесваш в миксера...

А може да ти направят ПОТ от тоя драй изход да влиза в другия, който е процеснат и Пота да смесва тоя суровия сигнал с обработения

Редактирано от Black Bird
Отговорено
ftp://ftp.digitech.com/pub/PDFs/Manuals/Whammy.pdf

Нищо не откривам :drummer:

Може да ползваш 2 канала гледам, че има изход за непроцеснат сигнал , който да го смесваш в миксера...

А може да ти направят ПОТ от тоя драй изход да влиза в другия, който е процеснат и Пота да смесва тоя суровия сигнал с обработения

Кофтито е, че УЕТ изхода - в него не е само УЕТ ситгнал ами е микснато с ДРАЙ. А отделния изход ДРАЙ го дават за тунер. А при ОФФ позиция на превключвателя ефекта е байпас.

Преди малко го отворих да видя как е вътре, ама нищо не видях - тримери - мримери - няма братче ... Явно няма да стане моята работа.

Друго обаче ми направи впечатление - самия контрол на ефекта става чрез една прозрачна лента закачена за подвижната част на педала, която е напълно прозрачна в началото и после потъмнява до черно. Та тая лента минава без физически контакт между някаква оптика и така контролира и отчита позицията на педала, а не е както УаУа педалите с потенциометър. Този принцип удължава в пъти живота на Уамито сигурно, което е гот от друга страна.

Отговорено
същата оптика я има моя уах педал Морли :drummer:

Да, за Морли бях чел, че ползвали оптически системки някакви за безшумно опериране с ефекта ... Мисля че ставаше дума за някакъв оптичен прекъсвач или греша ?

Отговорено

Има сериозна разлика между Morley( аналогов) и Digitech (цифров).

Позицията на педала се отчита с опторезистор при единия случай и директно се въздейства върху аналоговата част .

Във втория случай има два варианта, не знам кой е приложен. Или пак се използва опто-резистор, който чрез преобразовател дефинира цифров код, който се използва от процесорната система, или оптически се кодира директно цифровата стойност. Втория случай се прилага в доста по-сложни индустриални системи с висока точност и се съмнявам да е приложен в този случай.

И така, докато при уаа тип "аналогова система" се контролира директно честотата на резонас чрез резистор(или индуктивност при някои ефекти), то при цифровата всичко се извършва чрез сметки (не бакалски).

Не знам дали Digitech-а има MIDI control, но принципите са като при него. Има параметри и стойности, които се задават на компютърната системка и обработката на сигнала се извършва по цифров/математичен път. Достъпът до отделните параметри и техните стойности става по програмен път.

Друг е въпросът дали моделът допуска тези изменения. Често за да е евтино, данните се намират в процесора(компютъра) във скрита форма - маскова памет, програмируема памет и т.н. При по-сериозните звукови процесори данните се пазят в памет, до която има достъп и позволява изменение - чрез въвеждане от лицевия панел или чрез MIDI команди - стандартни или System Exclusive.

Чрез тези данни се дефинират параметрите на WET, DRY, MIX, FREQUENCY, RESONANCE и каквото там още е необходимо.

Без сервизна документация (не само схема, но алгоритми и сорс код) и сервизен софтуер би било невъзможно (или най-малкото нерентабилно) каквото и да е въздействие върху система която няма предвиден външен достъп до данните.

Моля да ме извинят хората които са наясно с Цифрова Обработка на Сигнали (ЦОС = DSP), поради опита за елементарно представяне на сложни процеси, но дано поне да е станало ясно за какво става дума.

Отговорено

Схемата която имам е на старото уами -XP100 (ако някой е иска да каже)

Ако ти трябва схемата на новото уами, предполагам ти имаш него - това с енкодера от дясно и миди интерфейса, пиши на диджитек и ги помоли за схемата. Аргументирай се, че ти е изгоряло уамито. Номера минава ;)

Можеш така междо другото (след като ти дадат схемата), да ги питаш и тях дали може да се направи това което искаш.

Отварял съм от новите уамита и по спомени карам и смятам, че това дето искаш май няма да стане лесно. Ако ДСП-то прави всичко значи това което искаш ти няма да стане!

ПС: Ако си изпросиш схемата, моля те дай е насам ;)

Отговорено

^ Данчо, аз също имам въпросното Уами. Това което съм чел по форуми и ревюта, има доста оплаквания, че не е възможен контрол върху смесването на драй и ует сигнал.

За модване не съм чувал досега. Това си е дигитална играчка и аз лично се съмнявам да е възможно. Затова, предполагам, доста китаристи, вкл. Сатч и Том Морело предпочитат най първата версия заради по-малко дигиталното звучене.

@ Parni_Valjak - да Уамито има MIDI контрол.

Отговорено

Щом има MIDI контрол, трябва да се прегледат кодовете за контрол. Някъде трябва да е описано какво може да се управлява и как да става това. Обикновенно фирмите предоставят таблици с номерата на параметрите и възможните стойности. Ако са предвидили възможност, следва да се върже външен контролер за MIDI и да се опита промяна в това за което става въпрос. Предполагам обаче, дори и да може, че няма да е удобно, ако няма функция за запаметване на промените. Тогава ще трябва винаги да се работи с контролер, който да зарежда временните промени.

Но това са приказки, докато не се види таблицата с данните нищо не е сигурно.