Ивелин Публикувано Януари 20, 2008 Публикувано Януари 20, 2008 Здравейте! Мой много близък приятел иска да си купи тон-колони за слушане на музика (не с цел звукозапис). Бюджета му е 1300 лв. и иска нещо "яко" за тази цена. Може да е стерео система с woofer например, но не иска квадро (surround) или 5+1, а само стерео. Можете ли да ми препоръчате нещо (марка например)? Приятелчето също така е видял, че се правят колони (с висококачествени материали) в БГ от фирмата ПАС - някой знае ли нещо по-подробно по въпроса? Дали е по-добре да се направят тон-колони с добри материали от колкото да се купят? Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 21, 2008 Отговорено Януари 21, 2008 Дали е по-добре да се направят тон-колони с добри материали от колкото да се купят? При всяко положение - "ДА" ! За "ПАС" - преди правеха добри неща, с говорители на Seas и Vifa , сега - не знам, но това им е сайта: http://www.pas-bg.com/ Лошото е, че са предимно бас-рефлексни конструкции.... Визатон също правят добри колони, продават говорители и готови китове - да си ги сглабяш вкъщи сам: http://www.steadygroup.com/articles.php?ArticleGroupID=74 Тия "буфери" не ги препоръчвам, особено за музика. Като цяло - пича да ходи по магазините и да слуша - на всеки слуха и понятията за хубав звук са различни. Според мен - под 2 бона доста трудно може да се намери нещо читаво за слушане... Магазини в София: - София Аудио Център (Хай-Енд център) http://www.audio-bg.com/bg/product.html - Музей !!! Не е за всеки джоб. С тия 1000лв може само кабели да си купи оттам (а може и да не му стигнат). Да ходи там да си свери слуха ! - София Аудио Център (мини). http://www.denon-bg.com/contacts.php - Клон на горния магазин, но с по- нормални цени и марки. Има какво да се види и чуе. - Аудио-Арт: http://www.audioarte-bg.com/ - Доста читав магазин, с английска техника ! Да чуе моделите на Epos (може да има и нещо по- евтино) - Top Audio- Video: http://www.audiovideo-bg.com/index.php Също стабилен магазин, Mordaunt Short - (препоръчвам !, но - 10 бона...), Triangle също... Евентуално на Triangle най- евтиния модел (Odyssey Minor му излиза малко извън бюджета, но на мен лично много ми харесват (като изключим липсата на бас). Пак там може да чуе и модели на Quadral - те имат по- евтини неща, но са прекалено "крещящи" и "оцветени" за моя вкус. Атрактивни на първо слушане, но изморяват след 2-3 парчета... - Home Cinema: http://www.homecinema-bg.com/hot.html Дистрибутори на KEF, чат-пат правят промоции и падат добри неща. В момента - чифт Q5 за 1000 лв. - Авител: http://www.avitel-bg.com/index.php?PageID=15&GroupID=8 -Уж дистрибутор на Дали (Dali) - датска легенда, но като им гледам сайта - едва ли продават много...Там - евентуално Concept8 или 10 моделите...Или голямата Suite...Като гледам цените, май са за 1 бр, а не за две ! Цитирай
Ивелин Отговорено Януари 22, 2008 Автор Отговорено Януари 22, 2008 Благодаря ти за изчерпателното инфо, Ице! Цитирай
TONY Отговорено Януари 22, 2008 Отговорено Януари 22, 2008 (Редактирано) много са ми съмнителни тези нашенски. може и да греша и да са супер тупалки , а може и да не. но с 1300 лв - защо не си вземе нещо марково? Като цяло - пича да ходи по магазините и да слуша - на всеки слуха и понятията за хубав звук са различни. Според мен - под 2 бона доста трудно може да се намери нещо читаво за слушане... това е основно правило, което съм чувал от всички, с които съм контактувал на тази тема. аз съм с полски Алтон и съм много доволен.(нови са били 1 бон - ама преди 15 години,примерно) трябва да се ходи и да се слуша -взима си любим диск или няколко и така. на един от линковете има селешън, дали защото като китарджийски са ми любими, но е факт че са в бизнеса с говорители от години и си заслужават поне да се чуят. Редактирано Януари 22, 2008 от TONY Цитирай
timeto Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 (Редактирано) Наистина под 2000лв. тонколони за слушане на музика в стерео конфигурация е трудно да изпълнят основните "изисквания" за целта. Не трябва да се поценяват и другите компоненти в общата система. В крайна сметка ние слушаме сбор от: собствените си физически, емоционални и интелектуални ограничения и възможности + помещението с неговите особенности + цялата система с баланса на изграждащите я компоненти + вида и жанра на любимите ни произведения + а дори и донякаде "манипулираното" ни мнение и критерии за звук Положението в никакъв случай не е "отчайващо", напротив разходката из "големия избор" си е едно приятно изживяване. Добавям към списъка още един адрес. Само ще спомена че там има ATC. Повечето сериозни звукозаписни компании записват с техника на тази фирма, а дори и SONY SACD studio. www.vbstudio-bg.com това е в Лозенец, близо до Химическия факултет. Успех Редактирано Февруари 26, 2008 от Chrysalid Нарушение на правилото за цитиране! Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 /offtopic Брей аз за 1300 лева ще си взема JBL Цитирай
Demiurg Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 /offtopic Брей аз за 1300 лева ще си взема JBL Вземи си. А после ми ела на гости да ти обясня защо не свирят. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 Споко мен за вкъщи да не съм луд да взема JBL ... Стигат ми едни Обертони 15XL400 + HL60 в стая 5х4 метра Цитирай
timeto Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 Струва ми се, че е редно да се прави принципна разлика, когато говорим за слушане в домашна среда на CD-та и др. източници, студийна работа, а още повече концертни изпълнения и то в различни условия... на открито, закрито и т.н. Просто се замислете за органа, като източник на звук, който се конструира и настройва за съответното пространство, т.е. цялата зала+органа и всичко останало е музикален инструмент. Слушал съм всякакви системи от "космическа" величина. Един прост извод: Най-добрите, просто се доближават най-много до "истината", но само толкова. Другото е илюзия. JBL за 1300 (не се заяждам)?! Да, разбира се човек би трябвало да изпитва удоволствие и от "малкото", но да говорим за hi-fi, или още повече за прецизност, натуралност, неутралност, тонален баланс, скорост, прозрачност, сцена и др. е несериозно. Слушайте колкото е възможно повече и сравнявайте с "живи" инструменти, или освен ако не сте вие тонрежисора на тавата и знаете какво и как сте записали, тогава е лесно. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 може би ще ви се стори странно ако ви кажа че се кефя на ламповото си ампче 2х5 вата, повече на всичко което някога и някъде съм чувал по магазините независимо от цената и в тоя ред на мисли бих препоръчал озвучителни тела само с 1 говорител без филтри в тях Цитирай
Demiurg Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 може би ще ви се стори странно ако ви кажа че се кефя на ламповото си ампче 2х5 вата, повече на всичко което някога и някъде съм чувал по магазините независимо от ценатаи в тоя ред на мисли бих препоръчал озвучителни тела само с 1 говорител без филтри в тях Те това имах в предвид, а го имам и вкъщи. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 мдааа удоволствието от слушане на такива нещ е голямо какво иска въпросния човек - максимално качество и реалистичен звук със нормална слиа на слушане или много джангър и много ватове - ако е второто това за което говорех не става за целта Цитирай
B.B.King Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 Здравей,слушал съм на ПАС колоните преди време -бяха впечатляващи ,но за мен истината е една-B&W серия 600,имам едни такива от 8 години и не ги сменям за нищо-невероятен детайл ,бърз ритмичен бас а високите са направо ,,,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!! Мисля че за тази или миналата година са номер 1 в класацията цена-качество/не мога да си спомня на кое издание / Май вече не ги правят в Англия но качеството им се е запазило.Имат и нови моменти в конструкцията.Но си ги чуй разбира се ти. П,С. А за JBL -кинотеатри и евентуално за колата. Цитирай
timeto Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 http://vbstudio-bg.com/hifi/products.php?s...1=1&lang=bg Ето това имах пред вид за "безкомпромисност" в началните нива. Който не е слушал нещо на ATC, доста е пропуснал. Широколентов говорител+лампи е много добре, но.... Да не се повтарям, ама винаги става въпрос за система в акустична среда и тип музика. Коментираната система: Широколентов говорител+лампи, не е пълна и ей така на теория звучи доста жанрово ограничена. Няма панацея в аудиофилията, а само добре подбрана и оптимизирана система. Ама карай да върви, всеки си е прав за себе си. Правете опити - прослушвания, това поне е безплатно и ако попаднете на отзивчиви и компетентни консултанти си е приятно изживяване. Успех! Цитирай
timeto Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 Нещо линка, който сложих не показва модела за който говоря. Това е ATC SCM 11. Избира се от малките снимки отгоре. Сори. Цитирай
Recommended Posts