Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall 18watt Combo


Recommended Posts

Здравейте!

Решил съм да правя този амп за китара но по схемата немога да разбера какви та трафовете за захранването и малкото каде е на високоговорителя ,на захранващият траф е ясна първичната намотка но вторичната незнам нито за какви напрежения е ,нито брой навивки ако го навивам сам,и за другият траф си нямам идея ако някой знае какви са стойностите или пък модела на трафовете че да си ги закупя ще съм безкрайно щаслив ,инак за другите елементи съм намерил всичко.

 

Ето линковете на схемите на ампа ако някой може да разбере по тях нещо ,защото аз неможах.......

 

http://www.schematicheaven.com/marshallamp...8watt_schem.pdf

 

 

http://www.schematicheaven.com/marshallamp...watt_layout.pdf

 

 

Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...нито брой навивки ако го навивам сам...

 

имаш ли машина за навиване??? ако нямаш май не ти е ясно че иде реч за няколко хиляди навивки с проводник 0,1-0,2 примерно :)

а и въобще с какво се захващаш щом не разбираш на схемата кое какво е? Знаеш ли че изходния траф е със специално желязо?

 

трафовете в Маршал обикновено са Hammond, може да се поръчат от чужбина ето сайта им но май нямат точно за тея модел маршал

http://www.hammondmfg.com/guitarLine.htm - върши ти работа всичко за 2х ЕЛ84 РР - например модела за Vox AC15, поръчването не съм се интересувал как и откъде става, но съм чувал че става

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съпричастието но иде реч че май си по неграмотен от мене,какво значи специално желязо,кажи и конкретизирай за да те разберат хората не да покажеш колко си ''умен''! Аз съм си намерил данните на трансформатора и не те знам по какъв начин разбра че незнам коя част за какво е,щом съм се захванал значи знам за какво става въпрос.Незмам дали говориш за феромагнитна сърцевина или става въпрос за най-обикновена силициева ламарина и траф от електротехническа стомана но ако искаш да си полезен а не да изпъкваш над другите недей се изживява кат някой мн разбиращ и да четеш по цял ден мнения и какво разбрал какво недоразбрал :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съпричастието но иде реч че май си по неграмотен от мене,.........недей се изживява кат някой мн разбиращ и да четеш по цял ден мнения и какво разбрал какво недоразбрал :hysterical:

 

Благодаря за оценката!! като го направиш ми се обади - ще оставя другите да ти помогнат понеже аз никога не съм виждал през живота си лампов усилвател и не знам какво има вътре, също не мога да чета схеми и даже и лампи не съм виждал наживо :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако очакваш някой да ти даде задание за навиване на трафа със всички навивики сечения и т.н и да ти даде и марка на стоманата и брой ламели и сечение в заблуждение си , а си объркал и форума май.

 

Нещата в тоя живот се заплащат - или си купи фабричен или поръчай на някой да ти го навие.

 

Пък ако ти хареса как звучи размотай го и пусни данните във форума за да докажеш че си такъв каквито търсиш в тая тема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ам намерих схемите в нета,сичко ми е ясно само за трафа неможах да разбера и викам да напрая една тема та някой да ми помогне защото тука има хора които се занимават с това нещо и разбират,не искам да ми важничат някои си дет наистина май не разбират.Трафа го намерих и друго не ми трябва , но се чудя дали немога да използвам няколко трафа по 6.3 и 300 волта.Нямам за цел да се заяждам и траф сам ще си направя не ми трябва брой навивки след като имам тока и напрежението после сичко се изчислява....а трафове съм навивал колко щете,така че заплаща ли се или не аз траф ще си направя :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо непрекъснато има хора които всичко знаят, и в същото време задават глупави въпроси именно по това което претендират, че знаят?

Ако са толкова квалифицирани, въпросите са ненужни.

Ако пък не са, по-добре да слушат отговорите на зададените си въпроси.

Иначе нещо не е наред - хем се пита, хем се недоволства...

 

Ама защо ли питам, като че ли не знам отговора

 

"...ако някой може да разбере по тях нещо ,защото аз неможах......."

"...сичко ми е ясно..."

Хайде сега кое е вярно и кое не е ?

 

Следващото е подборка за размисъл:

,сичко ми е ясно

викам да напрая

някои си дет наистина

сичко се изчислява

Еми

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай да не те убие тока :recourse: С малко по-добро отношение можеше да получиш евентуално отговор. Мога да ти ГАРАНТИРАМ че всеки един който е писал тук в тази тема се е занимавал МНОГО повече от теб и така послушай ме :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цената на изходен трансформатор какъвто ти тярбва започва от 100-на долара.Това е най-удачния вариант ако искаш нещо качествено.Ако не държиш да е кой знае колко качествено можеш да позлваш трансформатор от старо радио с пуш пул 2Хел84,или някакъв стар БГ усилвател със същата конфигурация на крайното стъпало.Ако искаш нещо съвсем некачествено и по мое мнение неоправдаващо труда си можеш да позлваш и захранващ трансформатор.В такъв случай високи честоти няма да чуваш и звука ще е доста гаден.Освен ако не се спреш на първия вариант или донякъде втория,по-добре е да си направиш полупроводников усивлател.

Ако все пак след като прочете горните мнения не си се отказал сам да си навиваш траф,то значи си доста твърдоглав или самоуверен.Дано да греша.

Желязото на изгходните трансформатори е различно от това на захранващите и честотната му характеристика е доста по-линейна,докато това на захранващите е пригодено да трансформира честоти 50/60 Hz.Желязо за изходни трафове се намира трудно.Освен това първичната трябва да е с голяма индуктивност,от където има и няколко хилади навивки и на ръка ще ти е трудно.Освен всичко останало намотките трябва да са навити с еднакъв опън и плътно.Прави се и секциониране за да се намалят междувитковите капацитети.Признавам,че и аз не съм много на ясно с технологията на навиване на изходни трансформатори,но знам толкова,че да нямам мерак да се захващам.

Ако си се отказал от лампите за сега,можеш да пробваш това /чуй демо семплите/.Комбинираш го с някакво крайно стъпало и имаш маршал 18.Естетсвено далеч ще е от истински марашл 18,но ще свири много по-хубаво от лампов със захранващ траф вместо изходен.

Успех с начинанието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това беше целта на задачата поне един човек да ми обясни за какво става въпрос,ще пробвам да направя този усливател :) .Но имам истиснки голям мерак за ламповия,пък тези трансформатори за които вие говорите незнам точно какви са но пък разполагам с наистина богат избор ,намират ми се всякакви трафове от радиа от радио предаватели още със на хитлер пречупения кръст на тях ,а за руските телевизори да не говориме кога ще ходя да ги изхвърлям някъде че вече място няма :) .Та мисълта ми е неможе да няма никъде из тия буклуци поне едно такова трафче,а и аз немога да разбера за кой трансформатор говорите,за захранващия траф http://www.shinrock.com/index.php?smt-m18r_120 ,или за дргия който е за високоговорителя :) .Другият усилвател с три транзистора ще го направя ,не е сложен ,но звука няма да е добър но и аз не се стремя към нещо велико,просто идеята за лампов усилвател и факта че може би няма да успея ме мотивират още повече и смятам да не спирам до тук и да стана Рок Звезда ;):D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зхранващия не е от голямо значение стига да осигорява нужните напрежения и мощности.

Говорим за сългасуващият/изходния/ трансформатор - този за говорителя.Именно за тоя търансформатор се казва,че е сърцето на ламповия усилвател и е един от най-важните елементи в ламповия усилвател/а и за всяко трансформаторно крайно стъпало/.Щом имаш лампови радиоапарати пробвай с някой траф от тях ако има подходящ.

За телевизори с 2Хел84 не съм чувал,още по-малко виждал,но може и да има - провери и тях.

И преди да унищожиш някое радио провери дали няма колекционерска стоност,та да не се окаже,че си развалил нещо струващо колкото оригинален такъв маршал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що пък си мислиш, че захранващия не е от значение далеч по-сложно е да се направи качествен лампов усилвател 50% от звука се крие в захранването все пак в захранването се затваря веригата така, че :punk_guitar: сами си правете изводите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Незнам защо ми изтриха мнението но ако човека е на 13 години и го удари тока и умре ще тежи на съвеста на модератора изтрил поста ми тук!

 

Ламповите усилватели са опазни за вашето здраве !

Работи се с високи напрежения!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.