MasterOfDisaster Публикувано Декември 27, 2007 Публикувано Декември 27, 2007 Може ли да се смени говорителя на това чудо "Peavey Blazer 158". В смисъл да се сложи по-голям. Примерно 12",15"... Проблема е че сегашния е много странен. BlueMarvel - 3.2 ома . Ако сложа , 4 или 8 ома ще изгорили ли усилвателя ? И естествено ще имали фаида от тая врътка? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 27, 2007 Отговорено Декември 27, 2007 Моят АМР фабрично е с Blue Marvel 12". Всичко живо по света горещо препоръчват да се смени с няк'ав Селешчън (на вкус). Аз лично го получих с Sheffield спийкър и не успях да чуя какво толкова му е лошото на говорителя. След като сложих Селешчън Винтидж 30 не усетих ушевадна разлика спрямо Шефилд-а, добре че само 55 лева ми излезе ъпгрейда... За твоя случай - можеш да го смениш с по-голям и ефектът ще е добър, но дали ще влезе в корпуса? По-скоро не, тъй като разликата между 8 и 12 инча е ДОСТА. 15" рядко се ползват за китарни АМР-ове, само любителите на 7-стринг и силно детюн-нати китари имат нужда от по-ниски честоти и повече злоба. Относно съпротивлението и мощността - усилвателят е направен да работи оптимално с тези стойности, всяка смяна ще му се отрази и е добре да се придържаш към тях. В тоя ред на мисли може да опиташ да сложиш някакъв Селешчън 4 ома, 15-30 вата, но нямам идея дали и колко точно ще е разликата. Но и в двата случая мисля, че не е икономически рентабилен и опрадван ъпгрейд. Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 27, 2007 Отговорено Декември 27, 2007 Тези 3.2 ома измерени ли са или са написани на говорителя? Ако усилвателя е лампов смяна на говорителя с такъв с друг импеданс ще доведе до големи проблеми. Ако е транзисторен при смяна на говорителя с такъв с по-висок импеданс ще доведе до по-малка мощтност. Усилвателя няма да изгори. При смяна на говорителя трябва да се имат предвид и характериститките на всеки говорител. Това значи, че в повечето случаи кутията на сегашното ти кубе няма да е оразмерена за новия говорител и пак води до проблеми С две думи не пипай нищо Цитирай
bratmito Отговорено Декември 27, 2007 Отговорено Декември 27, 2007 Не съм обеден,че цялото кубе има 15".Ако искаш по-голям говорител лесно може усивлателя ти да се модне с изход за външна колона и да включваш такава с 12/15" говорител.Друг е въпроса струва ли си за такъв усивлател да хвърляш пари,въпреки че колоната винаги може да си я задържиш ако решиш да взимаш някакъв по-хубав усилвател. Цитирай
MasterOfDisaster Отговорено Декември 27, 2007 Автор Отговорено Декември 27, 2007 (Редактирано) Ами звукът на кубето много ме радва. остър ,режещ цепи мрака. Ама 15 W са малко за репетиций и за това исках да пробвам с по голям говорител. Но от това което прочетох ,с по големия говорител няма да дигна мощноста а точно обратното. п.п. като мернах говорителя варираше от 3,5 до 3,8 ома. Редактирано Декември 27, 2007 от MasterOfDisaster Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 27, 2007 Отговорено Декември 27, 2007 За да се случи това което искаш ти трябва говорител с високо SPL - звуково налягане. Няма как по друг начин да изкараш по силен звук от нещо с константна мощтност (визирам усилвателя) Меренето на говорителя е много относително. Първо уредите дават грешки, второ се мери импеданс а не съпротивление (dc resistance) Ти мериш второто с неточен уред В случаите с говорителите 2те неща - импеданс на говорителя и съпротивление на говорителя са близки, от което можеш да си вадиш извода, че говорителят ти сигурно е 4 ома Цитирай
bir4o Отговорено Декември 27, 2007 Отговорено Декември 27, 2007 В случаите с говорителите 2те неща - импеданс на говорителя и съпротивление на говорителя са близки, от което можеш да си вадиш извода, че говорителят ти сигурно е 4 ома Моля те дай по подробно горе доле знам разликата но от теб е по сладко да го преповторим - разликата между инпенданс и съпротивление на говорителя? Цитирай
bratmito Отговорено Декември 28, 2007 Отговорено Декември 28, 2007 Не знам колко задълбочено обяснение искаш,но на кратко: ипеданса изразява съпротивлението на верига като отчита активеното и реактивното съпротивление. Уреда отчита по-малко съпротивление,защото измерва само активното съпротивлението на намотката без да се взима влиянието на реактивното/междувитков капацитет,индуктивност на намотката/,понеже се мери при f=0/DC resistance/. На тази графика е показано изменението на импеданса в зависимост от честотата на 4 ома говорител. Надявам се да съм бил полезен. Цитирай
bir4o Отговорено Декември 28, 2007 Отговорено Декември 28, 2007 (Редактирано) Разбира се че си полезен благодаря ти А имаш ли информация как се мери инпенданса и с какви уреди- ясно е че ще трябва и честота да се подава Редактирано Декември 28, 2007 от Chrysalid Нарушение на правилото за цитиране на предходен коментар! Цитирай
bratmito Отговорено Декември 28, 2007 Отговорено Декември 28, 2007 Ами най-лесния начин е да подадеш на говорителя променливо напрежение,да измериш тока и по закона на Ом да намериш Z.Не се сещам за уред,който мери директно. Цитирай
Recommended Posts