Jump to content
Българският форум за музиканти

Смяна на Говрител.


Recommended Posts

Може ли да се смени говорителя на това чудо "Peavey Blazer 158". В смисъл да се сложи по-голям. Примерно 12",15"...

Проблема е че сегашния е много странен. BlueMarvel - 3.2 ома :hysterical: . Ако сложа , 4 или 8 ома ще изгорили ли усилвателя ? И естествено ще имали фаида от тая врътка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят АМР фабрично е с Blue Marvel 12". Всичко живо по света горещо препоръчват да се смени с няк'ав Селешчън (на вкус). Аз лично го получих с Sheffield спийкър и не успях да чуя какво толкова му е лошото на говорителя. След като сложих Селешчън Винтидж 30 не усетих ушевадна разлика спрямо Шефилд-а, добре че само 55 лева ми излезе ъпгрейда...

За твоя случай - можеш да го смениш с по-голям и ефектът ще е добър, но дали ще влезе в корпуса? По-скоро не, тъй като разликата между 8 и 12 инча е ДОСТА. 15" рядко се ползват за китарни АМР-ове, само любителите на 7-стринг и силно детюн-нати китари имат нужда от по-ниски честоти и повече злоба. :punk_guitar:

Относно съпротивлението и мощността - усилвателят е направен да работи оптимално с тези стойности, всяка смяна ще му се отрази и е добре да се придържаш към тях. В тоя ред на мисли може да опиташ да сложиш някакъв Селешчън 4 ома, 15-30 вата, но нямам идея дали и колко точно ще е разликата. Но и в двата случая мисля, че не е икономически рентабилен и опрадван ъпгрейд. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези 3.2 ома измерени ли са или са написани на говорителя?

 

Ако усилвателя е лампов смяна на говорителя с такъв с друг импеданс ще доведе до големи проблеми. Ако е транзисторен при смяна на говорителя с такъв с по-висок импеданс ще доведе до по-малка мощтност. Усилвателя няма да изгори.

 

При смяна на говорителя трябва да се имат предвид и характериститките на всеки говорител. Това значи, че в повечето случаи кутията на сегашното ти кубе няма да е оразмерена за новия говорител и пак води до проблеми :hysterical:

 

С две думи не пипай нищо :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм обеден,че цялото кубе има 15".Ако искаш по-голям говорител лесно може усивлателя ти да се модне с изход за външна колона и да включваш такава с 12/15" говорител.Друг е въпроса струва ли си за такъв усивлател да хвърляш пари,въпреки че колоната винаги може да си я задържиш ако решиш да взимаш някакъв по-хубав усилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами звукът на кубето много ме радва. остър ,режещ цепи мрака. Ама 15 W са малко за репетиций и за това исках да пробвам с по голям говорител. Но от това което прочетох ,с по големия говорител няма да дигна мощноста а точно обратното.

 

 

п.п. като мернах говорителя варираше от 3,5 до 3,8 ома.

Редактирано от MasterOfDisaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се случи това което искаш ти трябва говорител с високо SPL - звуково налягане.

Няма как по друг начин да изкараш по силен звук от нещо с константна мощтност (визирам усилвателя)

 

Меренето на говорителя е много относително. Първо уредите дават грешки, второ се мери импеданс а не съпротивление (dc resistance) Ти мериш второто с неточен уред :metalist: В случаите с говорителите 2те неща - импеданс на говорителя и съпротивление на говорителя са близки, от което можеш да си вадиш извода, че говорителят ти сигурно е 4 ома :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В случаите с говорителите 2те неща - импеданс на говорителя и съпротивление на говорителя са близки, от което можеш да си вадиш извода, че говорителят ти сигурно е 4 ома :)

 

 

 

 

 

Моля те дай по подробно горе доле знам разликата но от теб е по сладко да го преповторим - разликата между инпенданс и съпротивление на говорителя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам колко задълбочено обяснение искаш,но на кратко: ипеданса изразява съпротивлението на верига като отчита активеното и реактивното съпротивление.

Уреда отчита по-малко съпротивление,защото измерва само активното съпротивлението на намотката без да се взима влиянието на реактивното/междувитков капацитет,индуктивност на намотката/,понеже се мери при f=0/DC resistance/.

 

На тази графика е показано изменението на импеданса в зависимост от честотата на 4 ома говорител.

Надявам се да съм бил полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се че си полезен благодаря ти А имаш ли информация как се мери инпенданса и с какви уреди- ясно е че ще трябва и честота да се подава

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране на предходен коментар!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами най-лесния начин е да подадеш на говорителя променливо напрежение,да измериш тока и по закона на Ом да намериш Z.Не се сещам за уред,който мери директно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.