Viper-X Отговорено Април 18, 2012 Share Отговорено Април 18, 2012 (Редактирано) Значи и аз съм в клуба, макар че свиря на "нормална" китара, извършвам 99% от дейностите с лявата Редактирано Април 18, 2012 от Viper-X Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jim-ph Отговорено Април 18, 2012 Share Отговорено Април 18, 2012 а на мен вече няма никаква разлика - имам ги в две посоки Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
~DN Отговорено Април 18, 2012 Share Отговорено Април 18, 2012 (Редактирано) Нито съм левичар, нито свиря на китара за лява ръка, но понякога съжалявам, че не съм се сетил навреме да започна да свиря с дясната ръка на грифа, а перцето в лявата. Дясната ръка ми е по-силна и по-голяма, пръстите са по-дълги и като цяло предвид тези физически параметри и предимството им пред лявата ръка за фретинг, то най-добре щеше да е тя да е на грифа. Уви, просто и аз така започнах. Дори сега като обърна китарата наобратно и тръгна да свиря нещо, лявата ръка с перцето се справя много, много по-добре, от колкото дясната когато тепърва започвах. Учудващо дори за мен, tremolo picking на лявата ръка й се отдаде още от първия път, докато с дясната още не го мога. Също и дясната сега макар и нетренирана може да прави големи стречове, които ми отнеха доста време да заумея с лявата ръка. И Джими Хендрикс ако не се лъжа не е точно левичар, но го е видял това и въпреки че започнал с нормална китара, бързо я обърнал и започнал отначало левичарската. Редактирано Април 18, 2012 от ~DN Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AzSumTuk Отговорено Април 18, 2012 Share Отговорено Април 18, 2012 ^Мисля, че зависи много от това какво и как свириш. Аз с електрическа китара имам практически нулев опит, но при свирене на класическата дясната ръка определено я натоварвам много повече, независимо дали свиря с перце или с пръсти. Преди време седнах да уча малко фламенко техники за свирене на ритъм. Е, вярвайте ми, точно те искат адски много сила... В началото си беше кръв, рев и сълзи... Буквално. Принципно дясната ми ръка винаги е била много по-силна от лявата, де. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
goshh Отговорено Август 31, 2014 Share Отговорено Август 31, 2014 И аз се присъединявам към групата... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lilly.Angelova Отговорено Декември 6, 2015 Share Отговорено Декември 6, 2015 До колкото знам при акустичните китари (симетричните) няма голяма разлика.Въпроса е,има ли човек в София ,който би ми разменил струните като за един левичар? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
badValue Отговорено Декември 7, 2015 Share Отговорено Декември 7, 2015 ... има сериозна разлика ... при акустичните китари(с метални струни) има сериозен ъгъл при бриджа (1ва е доста по- къса от 6та)... а при нът-а (марагенцето при ключовете) каналите са също със сериозна разлика.... 1ва срещу 6та струна си е ЧУСТВИТЕЛНА няма да е толкова лесна "размяната" на струни 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DaftFunk Отговорено Декември 8, 2015 Share Отговорено Декември 8, 2015 Интересна тема. Аз съм левичар, храня се с лявата, пиша с лявата и т.н. но от самотоо начало свикнах да свиря с дясна и така си остана. Не бих казал, че имам проблем с пикинга и по-специално свиренето с пръсти.... дори съм пробвал Dust in the wind и saillin ships ... получават ми се. Проблемът ми е повече с техниката на лявата ръка върху грифа ;-) но наистина разбирам свирещите с лява ръка за неудобството да срещнеш някъде китара и да не можеш да я пробваш.... това е наистина жалко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jim-ph Отговорено Декември 9, 2015 Share Отговорено Декември 9, 2015 Или тогава ще срещнеш китара за лява и няма да можеш да я пробваш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Декември 9, 2015 Share Отговорено Декември 9, 2015 Ей тоя не е левичар , но така са го научили 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
oziato Отговорено Януари 12, 2016 Share Отговорено Януари 12, 2016 Няма никакво значение, както свикнеш в началото, така ще ти е удобно. Познавам много левичари които си свирят нормално и то на доста високо ниво. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Бицев Отговорено Януари 12, 2016 Share Отговорено Януари 12, 2016 Китарата не е нито писалка, нито лъжица. На нея се свири (обикновено : ) с ДВЕТЕ ръце, няма по-важна или маловажна та да назначаваме по-'способната' ръка. Както и други казаха, според първите стъпки и свикването, на човек ще му е еднакво удобно във всяка посока. Като малък имах склонност да пиша и рисувам с лявата ръка, но започнах цигулка в 'правилната' ориентация и не помня никакви проблеми. После с китарата (всъщност бас, най-напред) хващането си дойде естествено и не ми е и минало през ум с коя ръка... В същото време мнозина 'нормални' десняци, които са се учили като малки гледайки огледално друг китарист срещу себе си, са свикнали с 'обратна' хватка (като Ерик Гейлз по-горе). Без дори да се усетят, че нещо не им е наред! : ) Което показва, че психически предубеждения карат човеците да раздуват ненужно един несъществуващ проблем? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jim-ph Отговорено Септември 9, 2016 Share Отговорено Септември 9, 2016 Покажете свои китари, знам че има тука и LH китаристи! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
G.Varbanov Отговорено Септември 10, 2016 Share Отговорено Септември 10, 2016 Предимно леваци сме, братле :> 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
musicman Отговорено Септември 10, 2016 Share Отговорено Септември 10, 2016 ^^ Добре де, ако си покажете китарите в темата за фукнята или гиъра проблем ли ще е ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts