Jump to content
Българският форум за музиканти

Левичари


stratevcaster2

Recommended Posts

Значи и аз съм в клуба, макар че свиря на "нормална" китара, извършвам 99% от дейностите с лявата

Редактирано от Viper-X
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нито съм левичар, нито свиря на китара за лява ръка, но понякога съжалявам, че не съм се сетил навреме да започна да свиря с дясната ръка на грифа, а перцето в лявата. Дясната ръка ми е по-силна и по-голяма, пръстите са по-дълги и като цяло предвид тези физически параметри и предимството им пред лявата ръка за фретинг, то най-добре щеше да е тя да е на грифа. Уви, просто и аз така започнах. Дори сега като обърна китарата наобратно и тръгна да свиря нещо, лявата ръка с перцето се справя много, много по-добре, от колкото дясната когато тепърва започвах. Учудващо дори за мен, tremolo picking на лявата ръка й се отдаде още от първия път, докато с дясната още не го мога. Също и дясната сега макар и нетренирана може да прави големи стречове, които ми отнеха доста време да заумея с лявата ръка.

И Джими Хендрикс ако не се лъжа не е точно левичар, но го е видял това и въпреки че започнал с нормална китара, бързо я обърнал и започнал отначало левичарската.

Редактирано от ~DN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Мисля, че зависи много от това какво и как свириш. Аз с електрическа китара имам практически нулев опит, но при свирене на класическата дясната ръка определено я натоварвам много повече, независимо дали свиря с перце или с пръсти. Преди време седнах да уча малко фламенко техники за свирене на ритъм. Е, вярвайте ми, точно те искат адски много сила... В началото си беше кръв, рев и сълзи... Буквално. Принципно дясната ми ръка винаги е била много по-силна от лявата, де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...
  • 1 year later...

До колкото знам при акустичните китари (симетричните) няма голяма разлика.Въпроса е,има ли човек в София ,който би ми разменил струните като за един левичар?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... има сериозна разлика ... при акустичните китари(с метални струни)

има сериозен ъгъл при бриджа (1ва е доста по- къса от 6та)...

а при нът-а (марагенцето при ключовете) каналите са също със сериозна разлика.... 1ва срещу 6та струна си е ЧУСТВИТЕЛНА

 

няма да е толкова лесна "размяната" на струни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема. Аз съм левичар, храня се с лявата, пиша с лявата и т.н. но от самотоо начало свикнах да свиря с дясна и така си остана. Не бих казал, че имам проблем с пикинга и по-специално свиренето с пръсти.... дори съм пробвал Dust in the wind  и saillin ships ... получават ми се. Проблемът ми е повече с техниката на лявата ръка върху грифа ;-) но наистина разбирам свирещите с лява ръка за неудобството да срещнеш някъде китара и да не можеш да я пробваш.... това е наистина жалко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Няма никакво значение, както свикнеш в началото, така ще ти е удобно. Познавам много левичари които си свирят нормално и то на доста високо ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата не е нито писалка, нито лъжица. На нея се свири (обикновено : ) с ДВЕТЕ ръце, няма по-важна или маловажна та да назначаваме по-'способната' ръка. Както и други казаха, според първите стъпки и свикването, на човек ще му е еднакво удобно във всяка посока.

 

Като малък имах склонност да пиша и рисувам с лявата ръка, но започнах цигулка в 'правилната' ориентация и не помня никакви проблеми. После с китарата (всъщност бас, най-напред) хващането си дойде естествено и не ми е и минало през ум с коя ръка...

 

В същото време мнозина 'нормални' десняци, които са се учили като малки гледайки огледално друг китарист срещу себе си, са свикнали с 'обратна' хватка (като Ерик Гейлз по-горе). Без дори да се усетят, че нещо не им е наред! : )

 

Което показва, че психически предубеждения карат човеците да раздуват ненужно един несъществуващ проблем?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.