Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравеите приятели левичари , обречени събратя , така де шегувам се ,тук не видях тема посветена на проблемите на левичарите и реших да направя такава за взаимопомощ ! Всякакви въпроси , намиране на китари , предложения,и такива ! Аз лично преди 2 месеца си взех Suier stratocaster left hand и съм много доволен направо се измъчих със стандартните китари .

Отговорено

Немога да разбера какви са толкова проблемите.Аз съм си левичар и проблем със стандартните китари нямам.И смятам,че човек е добре да се научи да свири на нормална китара,защото невинаги ще има възможност да свири на китара за лява ръка. :bravo:

Отговорено

Бях на 10 когато за първи път хванах китара, тогава вуйчо ме учеше, но аз като съм си обречен левичар, хванах я от лявата страна, но вуйчо ми каза "Няма да те уча ако не се научиш да свириш отдясно!".. и така.. :icon_shithappens:

Все още съм си левичар, но китара свиря по стандартния начин.. Пък и когато искаш да свириш някъде с приятели в планината, на къмпинг и ако има само стандартна китара, е тогава си обречен. Затова нямам никакви проблеми с това. :)

Отговорено

То и аз съм левичар, ама едно време като почнах и знаех, че китарата се държи еди как си и изобщо не съм и знаел, че има леви китари.

В тази посока ако седне да разсъждава човек, трябва да има и леви пиана и леви кви ли не още...абе де да знам...на който както му е кеф.

Пробвал съм да свиря и с лява постановка, ама нещо много бързо ми мина мерака.

Отговорено

Е, не знам защо трябва да има цяла тема, при все, че единственият проблем е да си намериш китара. Друг едва ли има. (Пък и дефакто не е проблем, ако се научиш с дясната ръка или пък с дясна китара, но наобратно.)

Пък и да, така или иначе в свят на десничари немалко неща си ги правиш "подясному". Просто си спестяваш много проблеми. :icon_shithappens: Аз лично имах възможността да си купя лява китара и е ясно, че никога вече няма да дрънча на друга- просто няма как. Само е кофти, че при нашия ограничен пазар (пък и той е и ограничен също така, тъй като по комунистическо левичарите са били "подеснявани").

Отговорено

В тази връзка съм се питал защо грифа се държи от "неразвитата" ръка(при десничарите, грифа се държи с лява ръка), при положение, че точно там са по "извратените" и сложни движения.

Отговорено

^е как така са по-извратени и сложни? ти можеш ли да правиш такива неща с лява ръка? и пикване, заглушаване, глупости....а пък и акцентът(демек там дето гледаш) пада върху лявата ръка и дясната върши всичко без мислене. робот.

всичко добре си е измислено от хората още преди много време, ний сме балами, че не го използваме както трябва

Отговорено

Абе да ви кажа, аз лично доста страдам от лош пикинг като цяло...щото по-развитата ми ръка е на грифа.

Като се опитвах по едно време да свиря с лява постановка и установих, че пикинга ми е ок с лявата ръка, така че явно все пак си има някакво значение.

И пак зависи кой какво цели в крайна сметка.

Отговорено

Може, аз не казвам, че не е вярно- просто ми е интересно. А откъм сложност все пак на грифа имаш координация на 5 пръста и т.н., докато с пикващата ръка държиш единствено перото.

Иначе не мога да пиквам с лява ръка :)

Отговорено
А откъм сложност все пак на грифа имаш координация на 5 пръста и т.н., докато с пикващата ръка държиш единствено перото.

Малко в страни от темата - на грифа имаш координация главно на 4 пръста - навсякъде по учебници, самоучители и т.н. за китара, пръстите се номерират от 1 до 4 - показалец, среден, безименен, кутре - в този ред ;) Принципно не е предвиден палецът на ръката на грифа да се използва. Единствените хора, които съм виждал да използват палец са такива, които си държат китарата увисната до **я и китките им не могат да се извият толкова, че си хващат нормално акордите, които изискват хващане и на 6та струна ;)

За другата ръка - тази която удря струните не е вярно, че трябва да контролира само перцето - всеки китарист трябва да умее да изсвири поне Sailing Ships на Whitesnake или...де да знам...Dust in the wind на Канзас :), т.е. да може поне на елементарно ниво да свири с пръсти, да не говорим за свиренето на класическа китара, където често дори отделните пръсти на дясната ръка свирят в съвсем различни ритми :hysterical:

Затова въпросът е спорен относно коя ръка е по-важна при свиренето на китара... Виждате, Crysalid казва, че въпреки толкова години свирене чувства разлика... Други пък могат да свирят и с двете ръце (като "Батьо" :D ), трети си държат на това ако са левичари - на китара за левичари, ако са десничари - на китара за десничари и така...

Всичко зависи, според мен, от това как започнеш... И аз помня как си подреждах пръстите по китарата за да хвана едно нормално До мажор преди години, сега като хвана китара за левичар ми е доста по-лесно да ударя едно До с дясната ръка на грифа, но това може би е вече въз основа на годините свирене нормално и с пръсти и на дясната ръка и малко или много мозъкът ми се е адаптирал ;)

"Чудеса!", както казваше една моя преподавателка по макроикономика :D

Отговорено
А откъм сложност все пак на грифа имаш координация на 5 пръста и т.н., докато с пикващата ръка държиш единствено перото.

Принципно не е предвиден палецът на ръката на грифа да се използва. Единствените хора, които съм виждал да използват палец са такива, които си държат китарата увисната до **я

надблюдавай палеца на лявата ръка в това видео

Отговорено

15 години нямах възможност да си намеря свястна лява китара... докато не се появи ebay.. вече съм горд собственик на 2 Ibanez-а и един RWG и чакам Диката да ми напррави левичарския JS1000 :D

1005903dw5re4.th.jpg

Отговорено

Пиано с лява ръка - :(

И аз съм левичар, но като хванах за първи път китара си я взех на дясната ръка незнам що :ph34r:

Чувал съм че левичарите могат да се научат всичко и с дясна ръка, докато десничарите не могат с лява :D

Мойто мнение - свирене с дясна > лява

Отговорено (Редактирано)

Аз като почвах бях наясно, че има ляви китари и тн. Пробвах и с дясна, пробвах и с лява(левичар съм) и ми беше по-удобно с лява ръка. Явно е строго индивидуално.Радвам се за тези които вече са преминали през подесняването, и че се чувстват добре,че са го направили. Аз не бих.

А и бях чел че това да си левичар, не е просто че си си развил повече лявата ръка от дясната, а било свързано и с лявата и дясната страна на мозъка. Десничарите имали по практическо мислене, в по-честия случай

off-Относно това, че по комунистическо време левичарите били подеснявани-ВИНАГИ левичарите са били подеснявани от пр.Хр.

:thumbs_up:

Редактирано от metalmorphosis