Jump to content
Българският форум за музиканти

Нагаждане на ел.китара за лява ръка


Recommended Posts

Според вас какво ще е нужно? Не целя да става напълно функционална. Мисля да купя стар Puldin-какъвто се продава във форума, и да го нагодя.

 

Ще може ли да се направи нещо с потенциометрите, така че да не пречат?

 

Чувал съм, че трябва финна настройка, за да не фалшивее. Не звучи толкова сложно,ако имаш добро ухо. Ако ли не, дали ще стане с тунер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е със симетрични глава и бридж няма да има особен проблем освен потовете и жакове/ключове глупости. Принципно като се обърнат струните на някоя китара и се свири лефт хендид се променя инотнацията на тоновете, но пък някои търсят точно тоя ефект тип Джими Хендрикс... Ще стане и без голямо къртене, но за обръщането на потовете ще имаш доста работа :/ Моят съвет е - не окипазявай китарата! Купи си по-хубаво някоя чамова треска и нея кълцай... Ако тръгнеш да се гавриш с някоя зебра ще си е направо разхищение на материалите :/ И предполагам, че така или иначе ще се наложи да ходиш при някого, който поназнайва повече, за да няма гафове - май ще ти излезе по-ефтино да си купиш директно левичарска метла :recourse:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че един стар Пълдин ще стане добре по следните съображения:

 

1.Казваш, че не ти трябва пълна функционалност - следователно едва ли ще ти е такъв голям проблем, че няма да можеш да свириш спокойно от, да кажем 17-то прагче нагоре, което ще стане, заради различно издълбаното разстояние на двата рога на китарата, които ще се обърнат като я хванеш като за лява ръка.

 

2. Понеже потенциометрите на Пълдинките специално са разположени в една линия успоредна на грифа, можеш да премахнеш Volume-а на Neck адаптера и Тон-потенциометъра, и да си оставиш само Volume-а на адаптера към задното магаре в дупката, която е най-близо до грифа - така предполагам няма да пречи на ръката, която ще удря струните.

 

3. Продават се едни такива...плоски... ъглови мъжки жакове, с които ако си направиш кабел, няма да стърчи много от дупката за кабела, която ще ти се пада точно под ръката и ако го завъртиш хубаво към държача за колан също, според мен, би пречил малко.

 

Всичко това, мисля, може да бъде направено за жълти стотинки - трябва само да разпоиш и запоиш няколко жици и да си купиш жаковете, за които ти говоря.

 

Ето за това става въпрос (с по-къси болтчета, естествено о.0):

 

1%204%20Inch%20Mono%20Male%20Right%20Angle.JPG

 

4. Фината настройка става бързо и лесно в ръцете на някой, който знае как да я направи, стига болтчетата по магарето да не са ръждясали ;)

 

Само да вметна, че визирам пълдинки каправени от чам с фурнир отгоре - лично на мен са ми минавали две такива през ръцете, едната от които освежих с нова боя, изтънен гриф и т.н., но ме е яд, че нямам снимки да ви покажа крайния резултат. А и честно да ви кажа, с ни най-малко желание да подклаждам спора "Кремона vs Пълдин", тези пълдинки, които са ми минавали през ръцете хич не бяха лоши с оглед на това, че бяха от масивно дърво (добре де, чам, ама масивен :D ), сравнително удобни и звучаха не особено добре, но пак звучаха :thumbs_up:

 

Моите 3 ст'тинки :)

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм левак- разбирай левичар.. и левак :thumbs_up:

Преди 10тина години когато си купих първия бас свирих с него като му обърнах струните. Преди това пак свирих на "нормален" бас с обърнати струни.

 

Проблемите при обръщането на инструмент - без значение бас или китара са няколко според формата на тялото и изработката на целия инструмент. На моят бас помня, че главата му забиваше надолу защото центъра на тежестта се беше преместил с обръщането на баса - колана не се държеше вече на по-дългият рог, а на по-късия. Капачките на потенциометрите малко ми пречиха. Жака не чак толкова. Трябва да обърна внимание обаче, че свиря с пръсти а не с перце и ръката ми е по-изнесена извън тялото по тази причиниа. От доста време имам и една десничарска китара която съм купувал само заради факта, че тялото и е симетрично- 2та рога са еднакво дълги. Единствен недостатък остана положението на жака. Оправих го като занесох китарата на лютиер и той проби отвор за жака там където на мен ми е по-удобно.

Левичарските китари се намират доста по-трудно и поради тази причина и 2та ми баса са правени, но като цяло номера минава и с десничарска :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.