Svet Публикувано Декември 12, 2007 Публикувано Декември 12, 2007 Приятели, имам едно питане... Понеже свиря от време на време със слайд техника и се реших да си купя слайд, щото ми се протъркват прекалено много пръстите без него. И оня ден ходих по магазините и се прибрах с метален Дънлууп специално искривен да пасва на формата на грифа. Питах по магазините къф слайд да си взема и само в един ми казаха да си вземам метален а не стъклен, ако било за бас. И...така и направих, вземах метален. Но сега като пробвам да свиря с него и се получава един много гаден брум от време на време. А и прескачането от праге на прагче не е достатъчно исчистено, мисля. Чудих се дали стъкленият няма да е по добро решение?! ( макар че вече е късно , дадох 32 кинта за металния ) Освен това, доста трудно се натискат струните със слайда, но предполагам това е от самата настройка на баса?! Ако го дропя млако вероятно ще става по лесно? Греша ли? И последно, забелязах, че доста се драска слайда и предполагам е напълно нормално, но се притеснявам да не ми се прецакат нещо струните от това стъргане. Сигурно и някви малки струшки отделя самия слайд, щом се драска. Дали замърсява и поврежда струнит е а?! Май много писах, но ми е интересно Но инаформативно, ако нямой има впечетления и опит със слайд, ще съм му много благодарен да сподели как точно се исползва, дали има тънкости и как се прилагат ако има такива. Благодаря предварително Цитирай
BlueZone Отговорено Декември 12, 2007 Отговорено Декември 12, 2007 Не знам какво точно имаш предвид под натискане, но по принцип със слайд не се натиска - само се допира до струната дотолкова, доколкото да изиграе ролята на прагче, което намалява дължината на струната. Предполагам това ще ти реши проблемите. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 12, 2007 Отговорено Декември 12, 2007 (Редактирано) Значи, вдигни си малко струните, първо и второ, натискай с пръстите зад слайда струните или по-точно, докосвай ги и то ще стане. Казва ти го човек, последовател на Марк Сендмен и записал няколко парчета със слайд, изрязан от кормило на балканче. Нема се плашиш! едит: Ако нещо не разбра или има ощe, пак питай Редактирано Декември 12, 2007 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
vurbito Отговорено Декември 12, 2007 Отговорено Декември 12, 2007 (Редактирано) и записал няколко парчета със слайд, изрязан от кормило на балканче. /офф: е как не нарани грифа/офф едит:@Svet он: защо ти е слайд работи по 10-20 мин на ден с пръсти и ще се нагодят Редактирано Декември 12, 2007 от vurbito Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 /офф:е как не нарани грифа/офф Защо да го наранявам - няма причина това да става, не те разбирам? П.П.: А относно това дали ще е метален или стъклен, при метала имаш контакт с масата (електрическата) през цялото време, а със стъклото не Иначе, аз първо с бутилка започнах (и нямах контакт с масата) ... Цитирай
Svet Отговорено Декември 13, 2007 Автор Отговорено Декември 13, 2007 Благодаря на всички отзовали се Искам да кажа, че след направените предложения, постигнах успех и то доста дубър Нямам никакъв шанс да си нараня грифа, щото така или иначе слайда няма контакт с него а колкото до материалът от който е изработен самия слайд, надявам се да не съм сбъркал Иначе слайдът ми трябва, защото с него се променя коренно звука от приплъзването по струните и съм ненормален фен на Морфин Успехи на всички и отново благодая за помощта Svet" Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 Аз нямам какво съществено да добавя, те го казаха хората. Имам слайд на Дънлоп от стъклените и е супер, но на моята китара е близо до невъзможно да се свири с него... Морфин КЪРТЯТ!!! Цитирай
Svet Отговорено Декември 13, 2007 Автор Отговорено Декември 13, 2007 Аз нямам какво съществено да добавя, те го казаха хората. Имам слайд на Дънлоп от стъклените и е супер, но на моята китара е близо до невъзможно да се свири с него... Що така? Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 22, 2008 Отговорено Януари 22, 2008 Спешал бас-слайд -> Двуструнният ми бас. Темата тепърва ще се развива, щото е доста зелена в момента, но все пак, ще го бъде Цитирай
Svet Отговорено Януари 22, 2008 Автор Отговорено Януари 22, 2008 (Редактирано) Спешал бас-слайд -> Двуструнният ми бас. Темата тепърва ще се развива, щото е доста зелена в момента, но все пак, ще го бъде Хехехе...феновете на морфин си личът от километри Марк също така свири и на китара с три струни,като последната е от бас китара а другите две са от обикновенна китара, обикновенно настроени с октава по-високо, обикновенно -А-. Пълен шемет е бил. Сменил е една камара групи през животът си и като цяло сам си е изработвал инструментите и ги е правил да звучът по-свой си уникален начин. Затова ако се чудите защо неможете да искарате същите тонове като на Thursday примерно, вече знаете И аз се запалих по слайда покрай Марк Сандмен, но доскоро се мъчех да слайдвам само с пръсти. От известно време вече просвирвам един слайдец и мога да кажа, че звучи чудесно...лесно и бързо се напредва според мен с този помощник в ръка, стига да знаеш как да го исползваш Слушането на подходяща музика много помага... И тук идва една питънка - някой чувал ли е за " Orchestra Morphine ". Това е трибют бандата направена в негова чест след като умира. Сформирана е от останалите двама члена на морфин и няколко други музиканти. Мго ми е интересно и бих искал да го чуя това нещо. Ако някой има някаква инаформация за него, бих се раздвал да сподели...благодаря предварително Редактирано Януари 22, 2008 от Svet Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 22, 2008 Отговорено Януари 22, 2008 Бях слушал банда, която е от другите двама, но не-имитираща Морфин, а за този трибют чак сега разбирам - ще потърся, радвам се, че сподели Цитирай
Svet Отговорено Януари 28, 2008 Автор Отговорено Януари 28, 2008 А да питам ...taka li e? - a taka. , с две струни само, по-лесно ли се свири със слайд или просто си се опитвал да докараш по афтентично Морфин? Имам подозрение, че определено ще бъде по лесно но малко по-постно. Замислил съм се в скоро време да изнамеря някой безпорядъчен бас и да го обезчистя, махайки му първите две струни, само за да пробвам как е Не ме съдете, всичко ще го правя в името на науката Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 28, 2008 Отговорено Януари 28, 2008 (Редактирано) Айде-е-е-е-е, събрахме се Ще си направим клуб на дву-струнните басове , ще бъде много яко Значи, за строя обяснявам в другата тема в коментар 28, щото истината е някъде по средата, обикновено и така... Дали е лесно - ми, по-различно е, определено Аз бях свирил на слайд-китара малко и не ми направи впечатление да е трудно. Има няколко подробности, обаче: Първо, на обикновен бас не е много възможно, в смисъл, че са ниско струните и слайда само олигавя звука. Струните трябва да се вдигнат; Второ, при вдигнати струни, пак не е достатъчно напълно, щото при повече атака, пак не е напълно слайд и се получават допирания до грифа; Трето, какъвто и строй да избереш, сложи струните по средата на грифа (като 2-ра и 3-та); Четвърто - начин на свирене - ми, аз свиря и с пръсти, и с перце, и със слап. Със слап е много добре, тъй като ако се използва стандартен бас с високи струни, както казах, атаката не може да се разпростре, а така се получава добър акцент, с мазня след това - съчетаване на две крайности - муцка е! С пръсти е по-романтик, а с перце вече е пънк; Пето: Направих си фретлес, при който вече няма слап и който е с доста високи струни (виж снимките в коментар 29) и лявата ръка не става за свирене с пръсти над 5та, 7-а позиция, а само със слайд, но пък атаката е железна и е слайд 100%; Шесто - лявата ръка - зависи от това с прагчета ли си и колко са ти високи струните колко натиск върху тях ще упражняваш и второто е, ако си сложиш слайда на пръст,различен от показалеца, че с пръстите зад слайда можеш да правиш заглушаване на струните зад слайда - звука коренно се променя и става по-плътен, най малкото... Седмо, за малко да пропусна, сигурно се сещаш де, но все пак, да го спомена - верният тон вече е върху преградката, а не на самата позиция Оставяйки техническата страна, наличието на само две струни те кара да свириш по-мъдро ... и т.н. де, кажи, ако нещо ти хрумне, че не съм сигурен дали се изходих адекватно и добре дошъл във Клубъ едит: Сега видях въпроса точно какъв е: В началото се налагаше да заглушавам струните, на които не свиря, а това бяха дебелите две и слагах един ластик на тях. С две струни си е чиста работата - все пак, ако ще е слайд, да е слайд, но зависи от типа насвирене и идеята, с която го правиш това, моята определено дойде от Марк Сендмен . Иначе ще получиш хавайска китарка, ма от тип бас Мислех по едно време, слайд-басът да е с три струни (в другата тема обяснявам - Ла, Ми, Сол), но това е по-скоро ограничаващо, поне за мен. Последно, пак да се похваля за строят ми на квинти, на 4-и струниият бас... Редактирано Януари 28, 2008 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
Svet Отговорено Февруари 5, 2008 Автор Отговорено Февруари 5, 2008 ХАХС Благодарско за подробните обяснения. Някой работи вече ги знам, други тепърва ще ги експериментирам Тва с ластика е хитро, признавам. Не се бях сещал за такава вариация на заглушаване. Аз слагам умишено слайда на безименния пръст за да мога със показалеца и средния да заглушавам дебелите струни. Щото иначе става мазало, знаеш. Но задължително мисля да пробвам с ластика на приятелката ми...вече е обречен... А колкото до клуба, съм навит единствено ако има бира! Клуб без бира SUCKS!!! Айде, ще споделям впечетления след като поробя лстиката.... ПП: А колкото до твойта двуструнна тарга...ами..аз не мисля да съм чак толкова драстичен, но щом ти върши работа няма лошо Изглежда така всякаш някой който мрази музиката и се е порадвал Цитирай
Recommended Posts