Jump to content
Българският форум за музиканти

Bass Slide


Svet

Recommended Posts

Приятели, имам едно питане...

Понеже свиря от време на време със слайд техника и се реших да си купя слайд, щото ми се протъркват прекалено много пръстите без него.

И оня ден ходих по магазините и се прибрах с метален Дънлууп специално искривен да пасва на формата на грифа. Питах по магазините къф слайд да си взема и само в един ми казаха да си вземам метален а не стъклен, ако било за бас.

И...така и направих, вземах метален. Но сега като пробвам да свиря с него и се получава един много гаден брум от време на време. А и прескачането от праге на прагче не е достатъчно исчистено, мисля.

Чудих се дали стъкленият няма да е по добро решение?! ( макар че вече е късно , дадох 32 кинта за металния )

Освен това, доста трудно се натискат струните със слайда, но предполагам това е от самата настройка на баса?! Ако го дропя млако вероятно ще става по лесно? Греша ли? :huh:

И последно, забелязах, че доста се драска слайда и предполагам е напълно нормално, но се притеснявам да не ми се прецакат нещо струните от това стъргане. Сигурно и някви малки струшки отделя самия слайд, щом се драска. Дали замърсява и поврежда струнит е а?! :huh:

Май много писах, но ми е интересно :thumbs_up:

Но инаформативно, ако нямой има впечетления и опит със слайд, ще съм му много благодарен да сподели как точно се исползва, дали има тънкости и как се прилагат ако има такива. ;)

 

Благодаря предварително ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво точно имаш предвид под натискане, но по принцип със слайд не се натиска - само се допира до струната дотолкова, доколкото да изиграе ролята на прагче, което намалява дължината на струната.

Предполагам това ще ти реши проблемите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, вдигни си малко струните, първо и второ, натискай с пръстите зад слайда струните или по-точно, докосвай ги и то ще стане. Казва ти го човек, последовател на Марк Сендмен и записал няколко парчета със слайд, изрязан от кормило на балканче.

 

Нема се плашиш!

 

едит:

Ако нещо не разбра или има ощe, пак питай :)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и записал няколко парчета със слайд, изрязан от кормило на балканче.

:)

 

/офф:

е как не нарани грифа/офф

 

 

едит:@Svet

он: защо ти е слайд

работи по 10-20 мин на ден с пръсти и ще се нагодят

Редактирано от vurbito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/офф:

е как не нарани грифа/офф

Защо да го наранявам - няма причина това да става, не те разбирам?

 

П.П.:

А относно това дали ще е метален или стъклен, при метала имаш контакт с масата (електрическата) през цялото време, а със стъклото не :) Иначе, аз първо с бутилка започнах (и нямах контакт с масата) :hysterical: ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички отзовали се:)

Искам да кажа, че след направените предложения, постигнах успех и то доста дубър :surprise:

Нямам никакъв шанс да си нараня грифа, щото така или иначе слайда няма контакт с него а колкото до материалът от който е изработен самия слайд, надявам се да не съм сбъркал :)

Иначе слайдът ми трябва, защото с него се променя коренно звука от приплъзването по струните и съм ненормален фен на Морфин :D

Успехи на всички и отново благодая за помощта ^_^

 

Svet"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам какво съществено да добавя, те го казаха хората. Имам слайд на Дънлоп от стъклените и е супер, но на моята китара е близо до невъзможно да се свири с него...

Морфин КЪРТЯТ!!! :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам какво съществено да добавя, те го казаха хората. Имам слайд на Дънлоп от стъклените и е супер, но на моята китара е близо до невъзможно да се свири с него...

 

Що така?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Спешал бас-слайд -> Двуструнният ми бас. Темата тепърва ще се развива, щото е доста зелена в момента, но все пак, ще го бъде :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спешал бас-слайд -> Двуструнният ми бас. Темата тепърва ще се развива, щото е доста зелена в момента, но все пак, ще го бъде ;)

 

 

Хехехе...феновете на морфин си личът от километри :metalist:

Марк също така свири и на китара с три струни,като последната е от бас китара а другите две са от обикновенна китара, обикновенно настроени с октава по-високо, обикновенно -А-.

Пълен шемет е бил. Сменил е една камара групи през животът си и като цяло сам си е изработвал инструментите и ги е правил да звучът по-свой си уникален начин. Затова ако се чудите защо неможете да искарате същите тонове като на Thursday примерно, вече знаете :P

И аз се запалих по слайда покрай Марк Сандмен, но доскоро се мъчех да слайдвам само с пръсти.

От известно време вече просвирвам един слайдец и мога да кажа, че звучи чудесно...лесно и бързо се напредва според мен с този помощник в ръка, стига да знаеш как да го исползваш :o

Слушането на подходяща музика много помага... :thumbs_up:

 

И тук идва една питънка - някой чувал ли е за " Orchestra Morphine ". Това е трибют бандата направена в негова чест след като умира. Сформирана е от останалите двама члена на морфин и няколко други музиканти. Мго ми е интересно и бих искал да го чуя това нещо. Ако някой има някаква инаформация за него, бих се раздвал да сподели...благодаря предварително B)

Редактирано от Svet
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях слушал банда, която е от другите двама, но не-имитираща Морфин, а за този трибют чак сега разбирам - ще потърся, радвам се, че сподели :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да питам ...taka li e? - a taka. , с две струни само, по-лесно ли се свири със слайд или просто си се опитвал да докараш по афтентично Морфин?

Имам подозрение, че определено ще бъде по лесно но малко по-постно.

Замислил съм се в скоро време да изнамеря някой безпорядъчен бас и да го обезчистя, махайки му първите две струни, само за да пробвам как е :)

Не ме съдете, всичко ще го правя в името на науката :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде-е-е-е-е, събрахме се :greenangel:

Ще си направим клуб на ;) дву-струнните басове :hooray::cheers: , ще бъде много яко :greenball:

 

Значи, за строя обяснявам в другата тема в коментар 28, щото истината е някъде по средата, обикновено и така...

Дали е лесно - ми, по-различно е, определено ;) Аз бях свирил на слайд-китара малко и не ми направи впечатление да е трудно. Има няколко подробности, обаче:

 

Първо, на обикновен бас не е много възможно, в смисъл, че са ниско струните и слайда само олигавя звука. Струните трябва да се вдигнат;

 

Второ, при вдигнати струни, пак не е достатъчно напълно, щото при повече атака, пак не е напълно слайд и се получават допирания до грифа;

 

Трето, какъвто и строй да избереш, сложи струните по средата на грифа (като 2-ра и 3-та);

 

Четвърто - начин на свирене - ми, аз свиря и с пръсти, и с перце, и със слап. Със слап е много добре, тъй като ако се използва стандартен бас с високи струни, както казах, атаката не може да се разпростре, а така се получава добър акцент, с мазня след това - съчетаване на две крайности - муцка е! С пръсти е по-романтик, а с перце вече е пънк;

 

Пето: Направих си фретлес, при който вече няма слап и който е с доста високи струни (виж снимките в коментар 29) и лявата ръка не става за свирене с пръсти над 5та, 7-а позиция, а само със слайд, но пък атаката е железна и е слайд 100%;

 

Шесто - лявата ръка - зависи от това с прагчета ли си и колко са ти високи струните колко натиск върху тях ще упражняваш и второто е, ако си сложиш слайда на пръст,различен от показалеца, че с пръстите зад слайда можеш да правиш заглушаване на струните зад слайда - звука коренно се променя и става по-плътен, най малкото...

 

Седмо, за малко да пропусна, сигурно се сещаш де, но все пак, да го спомена - верният тон вече е върху преградката, а не на самата позиция :)

 

Оставяйки техническата страна, наличието на само две струни те кара да свириш по-мъдро ;)

 

... и т.н. де, кажи, ако нещо ти хрумне, че не съм сигурен дали се изходих адекватно и добре дошъл във Клубъ :)

 

едит:

Сега видях въпроса точно какъв е:

В началото се налагаше да заглушавам струните, на които не свиря, а това бяха дебелите две и слагах един ластик на тях. С две струни си е чиста работата - все пак, ако ще е слайд, да е слайд, но зависи от типа насвирене и идеята, с която го правиш това, моята определено дойде от Марк Сендмен :beer: . Иначе ще получиш хавайска китарка, ма от тип бас :cheers2:

Мислех по едно време, слайд-басът да е с три струни (в другата тема обяснявам - Ла, Ми, Сол), но това е по-скоро ограничаващо, поне за мен.

Последно, пак да се похваля за строят ми на квинти, на 4-и струниият бас... :cheers:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

ХАХС ;)

Благодарско за подробните обяснения. Някой работи вече ги знам, други тепърва ще ги експериментирам :)

Тва с ластика е хитро, признавам. Не се бях сещал за такава вариация на заглушаване. Аз слагам умишено слайда на безименния пръст за да мога със показалеца и средния да заглушавам дебелите струни. Щото иначе става мазало, знаеш.

Но задължително мисля да пробвам с ластика на приятелката ми...вече е обречен... :)

А колкото до клуба, съм навит единствено ако има бира! Клуб без бира SUCKS!!! :hysterical:

Айде, ще споделям впечетления след като поробя лстиката.... :hysterical:

 

ПП: А колкото до твойта двуструнна тарга...ами..аз не мисля да съм чак толкова драстичен, но щом ти върши работа няма лошо :)

Изглежда така всякаш някой който мрази музиката и се е порадвал :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.