Jump to content
Българският форум за музиканти

The Trumpet


Recommended Posts

И така.... Свиря си аз на бас, но на рожденния ми ден, не щеш ли ми подаряват тромпет! СУПЕР! Нали съм всестранно развит, нямам намерение да го оставям да прашасва. Дори много се кефя на брас секцията. Всичко до тук е добре, обаче не е лесно да се свири. Оказа се, че имам добър потенциал за духане, т.е. мога да изкарвам доста продължителни тонове въпреки цигарите, но все още съм далече от музиката и от високите тонове.

Всъщтност инструмента, който ми подариха изглежда с богата история зад себе си. Няколко дни будих съквартирантите си с репетиции :thumbs_up: но все още ми е ужасно трудно. Точно поради тази причина ви моля да ми помогнете да започна. Имам следните въпроси:

- Какво трябва да направя за да освежа малко клапите, защото се връщат малко бавно? Също така възможно ли е някакво цялостно разглобяване на инструмента с цел почистване и дезинфекциране?

- Как точно да започна? В момента цялата ми продукцея се свежда до 2-3 тона произведени от произволно натискане на клапите и монотонен input. Няколко човека вече се пробваха да свирят на него и забелязах, че колкото човека го хванат толкова различни тоналности чувам. Знам, че всичко се постига с много упорито свирене, но все пак ще се радвам ако някой даде начални инструкции...

 

благодаря предварително

 

 

макар и основните ми усилия да са съсредоточени в друга посока няма да се откажа!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ММММ дааааааа

не знам дали просто Ви мързи, или сте несериозни, но явно тук отговори няма.

 

За сметка на това аз не спя и благодарение на няколко урока в www.youtube.com усвоих тоновете до, ре и ми и не смятам да спирам до тук!

 

а сега ще трябва да разгадая сам устройството на тромпета и да го реставрирам малко.

 

освен да постна някоя снимчица и да споделя опита си не знам какво друго да направя....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, целия се разглобява и клапите се вадят, и тръбичките, само дето, ако е стар, може и да не успееш... От там нататък си го почистваш, смазваш - питай, ако не се сещаш след по-подробно разглеждане как да го развъртиш, че сега не ми се търсят снимки и не ми се слагат стрелкички с обяснения - елементарно е, успех!

 

От тук нататък, значи трите "клапи" са за намаляне на основния тон с цял тон, полутон, тон и половина и като ги настискаш по две или три заедно, получаваш и други комбинации.

 

Второ, самото "духане" не се прави със сила, а с постановка - ще си намериш, ще прочетеш и от там нататък тоновете, на свободни позици, без натиснати "клапи" са ти по обертоновия (флажолетния при китарата, ако ти е по-лесно) ред. Тях трябва да репетираш само с мундщук (или както там се пишеше) - т.е., вадиш духалката, дето се пъха в началото на тръбата и си бръмчиш с нея, като преди това имаш упражнения само с уста.

 

... в крайна сметка, ще откриеш, че има тонове, които можеш да изкараш и с две постановки на устните, но с различни натиснати пистони - преходите между различните "духвания", ще си правиш както сметнеш за най-удачно.

 

И последно, тромпета, поне най-разпространеният му вариант е от Си бемол - това, че му пишат партиите в До, атой ги свири сякаш е от до е друга тема...

 

Успех и питай пак...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

едит, че свърши времето:

 

Внимавай като вадиш пистоните (клапите де), че изпадат от вътре едни пружинки и т.н....

А бе, направо си го занеси при майстор - в най-добрия случай, няма да му причиниш щети на тромпетчета, просто.

Има и едни клапи по тръбичките на завоите, дето са да си източвош слюнката от там, по време на свирене - натискаш всички пистони (и една от тях, разбира се) и духаш яко и то тече - мноо е яко...

 

Дано си схванал нещо, че много неща казах за малко време :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и моето експертно мнение...

 

1. За да се научиш да свириш добре на тромпет то трябва много ТЪРПЕНИЕ. Всичко с времето си. Това е сериозно начинание и не е работа за един ден.

 

2. Добре е да си намериш добър учител. Той ще ти помогне да избегнеш някои нежелани грешки и ще улесни работата ти...това важи за изучаването на всеки музикален инструмент.

 

Ако нямаш учител, но пък имаш желание и познание по английски, като за начало, можеш да ползваш това:

 

How to play the Trumpet?

 

Valve&instrument care+maintenance!

 

Trumpet Care!

 

Fingering Chart for the Trumpet

 

Ако имаш още въпроси, можеш да ми ипзратиш ЛС или да ползваш адресите на форумите които публикувах преди известно време: Форуми и списания за тромпетисти

 

Масла за тромпети има ного, но аз бих ти препоръчал следните:

 

Al-Cass-valve-oil.jpgT2bottle.jpgspray%20and%20classic2.jpg

 

За цуговете препоръчвам смазката на La Tromba:

 

 

760325.jpgLTCG.jpg

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веднага щом го хванах за първи път разбрах, че свиренето на тромпет не е лесна работа. От доста време свиря и на други инструменти и е ясно, че усвояването става бавно, но пък колкото повече вледееш, толкова по лесно ти става да усвоиш някой нов.

 

Както и да е. Благодаря за полезните линкове. Информацията за поддръжката е доста изчерпателна, но мисля, че имам проблем. Моят тромпет изобщо не изглежда като да се разглобява, или поне като да е разглобяван през последните 10 години, но си е мой и аз ще му бера грижата от тук нататък. Клапите ни мога да ги извадя повече от 4-5 милиметра и за това реших да не ги насилвам, го ще трябва да го почистя напълно, пък може и да звукне по-добре. Изобро инструментът е в критично състояние. На много места е подбит и огънат, което не е особено яко, но пък поне звукът му със сигурност е уникален.

като се прибера в нас ке направя няколко снимки и ще ги постна за на видите с какво разполагав. Даже най-вероятно някой ще го познае като "тромпетът от който се отървах преди 2 седмици", но това не ме притеснява и няма да спа да будя съседите в 2 през нощта :greenangel: !!!

Продължавам с упражненията и воже скоро да изкарам и мелодия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Здравейте.

 

Попрочетох няколко теми тука във форума и виждам, че повечето хора препоръчват уроци при професионалист или пък ремонта на инструмента да се направи от майстор. Аз също наскоро получих като подарък един тромпет, който не е използван от около десетилетие и има нужда от освежаване, поне. Та въпросът ми е: можете ли да препоръчате конкретно място, където да го занеса този тромпет или конкретен човек, който да ми го поправи, там каквото трябва. Аз не познавам нито един професионалист или дори разбирач.

Освен това при кого мога да взема няколко начални урока? Не съм музикант, нямам намерение да ставам, просто ми доставя удоволствие свиренето, доколкото ми се удава и ми се иска за тромпета да получа малко начална скорост както се казва, да не се лутам много. След това ще видим докъде ще го докарам.

 

И така можете ли да дадете малко по-конкретна информация? Може и на ЛС, ако смятате, че въпросът е от частен характер.

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.