pacman Публикувано Ноември 9, 2004 Публикувано Ноември 9, 2004 Ами не съм член... просто търсих нещо за графитните 'bars' с които се укрепват грифовете и попаднах случайно Между другото преди време бях предложил в този форум да се отвори раздел bass/guitar building, но за съжаление нямаше интерес
musicman Отговорено Ноември 9, 2004 Отговорено Ноември 9, 2004 Предложи пак ;-) сега има повече хора и може да намериш подкрепа
разбойник Отговорено Ноември 9, 2004 Отговорено Ноември 9, 2004 Не виждам проблем да си говорим и в басисткия форум за такива неща. По-големият проблем, според мен, е липсата на хора с достатъчно опит и познания в тази област. Така или иначе има доста голяма разлика в конструкцията при басовете и китарите. Аз например зная някои неща свързани с бас, имам и някакъв опит, но за китари съм доста бос.
pacman Отговорено Ноември 9, 2004 Автор Отговорено Ноември 9, 2004 Това за липсата на хора е вярно, но форумът доста бързо се разраства, така че може би след време ще се появят още. Може би и някои, които се занимават с това професионално. Не че те са особено много, даже изобщо; просто това не е особено доходоносна работа Между другото основното затруднение за мен е в намирането на подходящ дървен мат'рял - досега съм използвал предимно разни родни видове... Някакви предложения по въпроса? Защото с внасянето от чужбина проблемите са доста големи (включително и цената )
разбойник Отговорено Ноември 10, 2004 Отговорено Ноември 10, 2004 Много зовиси какво търсиш като тон. Иначе макар и трудно се намират читави ясен и елша (за тяло) и разни видове клен и явор (някои стават за гриф) . Има и по-екстравагантни решения - виждал съм правени инструменти от круша, черница и др. Повечето майстори на инструменти храбро пазаруват екзотични паркети - нискокачествен абанос и пр. Някои от паркетите стават - има фирми отвъд Голямата вода , които ползват същите видове за фингърборд или ламинати за гриф.
pacman Отговорено Ноември 10, 2004 Автор Отговорено Ноември 10, 2004 мерси за инфото . между другото и аз съм се спрял на паркетите като единствена(май) възможност за намиране на екзотични видове. иначе на американците им е лесно- поръчват в warmoth или stewmac и на следващия ден колетът им е пред вратата трябва ми основно дърво за fingerboard - абанос, венге или нещо друго... видът не е от особено голямо значение -поне според мен фингърборда не влияе чак толкова на звука колкото тялото например, конструкцията(bolt on/neck-thru) и т.н. Иначе паркетните фирми склонни ли са да продават по еднинични бройки? Някоя конкретна фирма, която предлага нещо с прилично качество за моята цел?
musicman Отговорено Ноември 10, 2004 Отговорено Ноември 10, 2004 Без да искам да ви развалям хубавата приказка искам да ви кажа, че навлизате много в офтопика. Ако изнесете темата на подходящо място може би и други ще се включат Ако искате мога аз да ви я пренеса за да не си загубите лафа до тук
pacman Отговорено Ноември 10, 2004 Автор Отговорено Ноември 10, 2004 оп... sorry моя грешка ако не е проблем пренасянето, OK за мен е все едно къде ...
разбойник Отговорено Ноември 10, 2004 Отговорено Ноември 10, 2004 О-паа. докато пиша и вече темата е на др. място! Браво, бърз си , о, модераторю наш Паркетаджиите не искат да продават на бройка. Вариантът сигурно е да се съберат повече хора и да си разделят примерно 1 кв. м. . Какъв бас искаш да правиш - с позиции, фретлес, 7 или 12 струнен ? Ако е 4-ка с позиции за фингърборд можеш спокойно да ползваш клен (Musicman, Fender и мн. др), ако си рокаджия или ако ти харесва по-остра атака в звученето.
pacman Отговорено Ноември 10, 2004 Автор Отговорено Ноември 10, 2004 точно 4стр. с позиции кленът като fboard ми харесва като звук, но не визуално последния бас който правих, беше с fb от дъб, хехе за да стане тъмен на цвят го байцнах и не изглежда зле... но този подход е доста 'cheap' честно казано a клен (hard maple) може ли да се намери от някъде?
разбойник Отговорено Ноември 10, 2004 Отговорено Ноември 10, 2004 Поради същата причина и Лео Фендер е започнал да използва екзотични дървета. Както си гледал телевизия и си казал - я, гледай колко гадно изтрит и зацапан му изглежда фнгбд-а на тоя, дали не може да се използва някакво по-тъмно дърво. Останалото е история и много хора по света които се карат кое звучи по добре...... Кленче - от складове за дървен материал. Питаш за широколистна дървесина (ако потърсиш директно клен и имат шти резнат глъвътъ, разбираш ли), ако има питаш за цена на кубик. след това избираш парче, мериш (рулетка), смяташ (калкулатор/мобилен телефон) и товариш. Нормално едно парче което стига за 2-3 грифа би трябвало да излезе 5-8 лева. Може да се ипитат да ти го продадат за 20-30, затова ти казвам процедурата която работи Имам нещо като "база данни" със сравнения на характеристики на екзотични видове, която съм натрупал през последните години. Ако искаш мога да пиша нещо по въпроса.
pacman Отговорено Ноември 10, 2004 Автор Отговорено Ноември 10, 2004 Даа и аз съм чувал същата историйка за бат' Лео ...ами thanx за информацията, ще пообиколя някои складове, да видим какво ще излезе
Guest Guest Отговорено Ноември 10, 2004 Отговорено Ноември 10, 2004 За да разнообразим малко темата, ето един интересен линк (който вече съм давал де, ама...) http://www.projectguitar.com/ http://projectguitar.ibforums.com/ общо взето най-популярния форум за такива кат' мене
pacman Отговорено Ноември 10, 2004 Автор Отговорено Ноември 10, 2004 опа пак забравих да се log in-на :wall:
разбойник Отговорено Ноември 10, 2004 Отговорено Ноември 10, 2004 Мерси, ще погледна, май не съм влизал в тези. Аз съм член на този форум: www.mimf.com А като място за пазаруване препоръчвам www.lmii.com (ако има кой да донесе нещата от Щатите. Иначе stew-mac.com доставят и до БГ, при това и с застраховка, но цените стават ужасни)
Recommended Posts