Jump to content
Българският форум за музиканти

Как може да махнем китарата от някоя песен


DeadWing

Recommended Posts

ако си толкова ентусиаст и няма готов бекинг намираш миди на песента, с него командваш някой вст барабани и бас или записваш баса после и готово

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, като бях ученик си имахме ежегоден фестивал в даскало и много хора се канеха да пеят по някоя и друга песен. На тези песни, на които аз и група приятели не свирим на живо, се пускаше песента и върху нея се пееше. Сещате се какъв многоглас се получава (в повечето случаи - фалшив). Обаче последната година озвучителите (наемахме си озвучители - "професионална работа" :greenangel: ) предложиха на някви там жени да им направят бекинг трак КАТО ИМ ИЗЧИСТЯТ ВОКАЛИТЕ. Сещате се, че за работата искаха пари. Интересно ми е някой, който има доста добри познания в тази сфера (озвучителите бяха и тон-инженери - демек се занимаваха и с записи), да обясни наистина дали е възможно през някаква апаратура да се направи това. Аз лично мисля като Самуан Елс - в песента всичко е омешано и се получава усреднена честота за всичките инструменти, но тези пичове наистина го направиха. Не знам дали са ползвали миди (по принцип познавам миди звук...) или от някъде са свалили някакъв бекинг трак (но тези, които съм чувал не са с точния звук на оригиналната песен), или (най-вероятно) аз съм в голямо заблуждение, а озвучителите са шарлатани...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SomeoneElse, :greenangel:

 

Нямах предвид това!!!

Пускаш на микрофон в даденото помещение и вървят съпровода и пееш например. Следователно микрофона би тр. да запише вс. в средата... right???

Да ама не!!!

Съответната карта записва само гласът, другото - ignore. Чаткаш ли?

Т'ва е интересното! Иначе то др. и баба си го знае!!!

 

Ама айде пак в офтопик-а...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има някои плъгини, с които може да се маха глас ... частично и то зависи от конкретното парче, като в повечето случи (винаги) се изрязва и много от останалите неща, но с подходящи трикове може да направи нещо. "Нещото" разбира се няма да е с качеството на бекинтрак направен, както по-горе беше споменато, но за домашнярска работа става. Като цяло обаче аналогията с трите бои, спомената по-горе е в пълна сила :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Младене, не сме се разбрали значи. В такава ситуация тогава остава да се слага някакъв threshold, който да изолира околните шумове, които се очаква да са с по-нисък интензитет от това, което което се пее/свири директно пред микрофона. Тогава е възможно, да, но не знам на цената на какво качество. Малко като много голям noise gate. Обаче както знаем noise gate-а си има недостатъци, че барабар с шума отбасва и малко от звука който записваш, затова в големите студиа практиката е да се направи възможно най-малко шум без noise gate, а след това в паузи и части, където би оставал само шумът се дава директно mute, а не се филтрира с noise gate. Но наистина отидохем много в офтопика, та викам да се спрем до тук :)

 

А тези плъгини за премахване на гласа действат на принципа, че орязват това, което се намира "в центъра" на записа (т.е. има го и в двата канала - ляв и десен, както е гласът при повечето песни) и покрива честотния диапазон на гласа. Което пак ни отвежда в началото на темата... :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, разбрахме се ! :hysterical:

Щото на мене т'ва ми е голяма мистерия и един колега щял да си взима такава саунд карта!

 

Относно същността на темата тази програма за която казах по нагоре се води Sound effect manager и си е към дъното на Asus

и има такава функция да маха глас (както и да транспонира песни, но качеството супер мн. се прецаква), и по-скоро само замазва ситуацията! А това с махането на китарата, няма как да стане, освен както каза някой по-горе да си е записал парчето сам без китара!

 

Best Wishes!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали са ползвали миди (по принцип познавам миди звук...)

а VST инструменти познаваш ли?? аз ти говоря не за миди звука от евтината звукова карта, а за използване на миди за управление на специализирани софтуери като електронни барабани примерно

 

това което го имат скапаните карти в дъната просто реже определен честотен обхват - заедно с гласа заминаваи половината музика или пък ако вокала е по-особен като звучене не се маха въобще :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.analogx.com/contents/download/audio/vremover.htm

 

Това са плъгини, които (евентуално) махат вокала, там е обяснено как, защо и в кои случаи става/не става. Най-общо казано маха всичко, което е едно и също (еднакъв сигнал с еднаква фаза) в левия и десния канал. Би могло да се ползва и за махане на китара, НО китарата трябва да е само една партия, която свири в двата канала едновременно. Примерно успявал съм да махна някои сола на Сатриани от някои песни (заедно с част от звука на останалите инструменти, естествено, качеството неизбежно се разваля)

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има възможност само да махнеш някой канал (примерно централния) в определен диапазон честоти. Това примерно Adobe Audition го има и се нарича Vocal Remove и с него можеш да махнеш част от воаклите (винаги остава едно ехо отзад). По същия начин както казва fluti, примерно на някои песни на Сатриани можеш да махнеш лийда, но винаги звучи гадно.

 

А ако мога да си позволя една малка забележка, дето офтопик си пада - можеш и със нойз редъкшън. Тогава резултатите са най-отвратителни, но зависи какво целиш. Аз примерно го ползвам това за да извадя някоя бас партия на някое парче. Т.е. сега го ползвам за едно парче дето искам да го извадя и да му направя бекниг. Имаше една част дето има само китара - там му дадох Capture Noise Profile и после му дадой нойз редъкшън на цялото парче. Разбира се остана само някакво подобие на бас каса, едни много високи звуци на клавир/синтезатор/там както му се вика и... баса. Който въпреки че звучи гадно се чува изключително чисто. Въпреки това, мисля че като ми свири песента със всичко на нея по-лесно се вади баса :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.