Fenix Публикувано Май 21, 2005 Share Публикувано Май 21, 2005 :hello: Ами имам един технически въпрос, 'ма преди да постна тема решхи да я направя обща за всякакви такива, нека се пише тука, а не за всеки отделна... Та моят въпрос е свързан със следното нещо. По много песни, гледам в трабулатурите им, (а и го чувамвиждам на живо) това: (пример) 9---12 х----х 7---10 ясно ми е че това си е най-нормална октава и нищо особено на пръв поглед, ама като приглуша струната по средата и... аве се нещо не се получава. И исках да питам дали просто трябва да се поупражнявам още доста, или има некъф друг трик. Питам, щото като гледам други да го правя и при тях излиза адски чисто като звук, а аз имам това противно шлякане . Който иска пример (не от мен :green: ) - Ceremony (joe Satriani) Live in SF, последния път в който свири opening theme... баш на края Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sieger Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 А как точно я приглушаваш струната по средата? Значи лично аз използвам средния пръст като баре с цел да заглуша струните... Например: E---- B---- G---4 D---x A---2 E---- Така: Поставям средния пръст върху 3то прагче (в случая върху Фа) като той заглушава 3то при всички струни, с показалеца затискам 2ро а с малкия 4то!!! Уфф май много неясно стана ама карай... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 Аз бих пробвал така: 9---12 -> трети пръст х----х -> средната фаланга на първи пръст 7---10 -> първи пръст Не натискаш, нито изрично нещо правиш на средната струна. Просто си подпираш там пръста, докато "извличаш" тона от 7-мо фрагче (б.а. нещо средно между фрет и прагче ). Може да не е правилно, лично аз така правя... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fenix Отговорено Май 21, 2005 Автор Share Отговорено Май 21, 2005 Хммм. И по двата начина нещо има гаден шум. Ама по-често използвам този на Baby Thomas Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vovcho Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 Аз бих пробвал така:9---12 -> трети пръст х----х -> средната фаланга на първи пръст 7---10 -> първи пръст Не натискаш, нито изрично нещо правиш на средната струна. Просто си подпираш там пръста, докато "извличаш" тона от 7-мо фрагче (б.а. нещо средно между фрет и прагче ). Може да не е правилно, лично аз така правя... И аз тъй. Никви проблеми. Ма ги свира бързо принципно тея части и то за това сигурно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fenix Отговорено Май 21, 2005 Автор Share Отговорено Май 21, 2005 Аз бих пробвал така:9---12 -> трети пръст х----х -> средната фаланга на първи пръст 7---10 -> първи пръст Не натискаш, нито изрично нещо правиш на средната струна. Просто си подпираш там пръста, докато "извличаш" тона от 7-мо фрагче (б.а. нещо средно между фрет и прагче ). Може да не е правилно, лично аз така правя... И аз тъй. Никви проблеми. Ма ги свира бързо принципно тея части и то за това сигурно. Епа края на Ceremony-то за което стана дума горе е цялото такова. В смисъл някъде към 20 секунди.,,, Нема бързо нема бавно Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
trendkiller Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 Сигурно много натискаш с 1ви пръст .По принцип начинът ,който посочи Baby Thomas е правилен - просто докосваш струната съвсем леко с 1ви пръст ,в никакъв случай не натискаш дори и малко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Axe-Wielding Gallerian Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 (Редактирано) Аз пък ползвам 3 пръст за втората струна и перцето за първата струна......и така въобще не докосвам струната по средата. Незнам дали е правилно... Редактирано Май 21, 2005 от Axe-Wielding Gallerian Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DaftFunk Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 Ами не виждам проблем. Аз го правя с две пръстчета само Значи първи пръст си държи горната струна .. самата възглавни4ка извлича тона а по долната част на пръста ляга и заглушавап долната струна... за най-долната вече е ясно.. тя си си върви с трети пръст. тоест : 9---12 трети х----х първи - леко ляга заглупавайки 7---10 първи абе схемата е проста .. требе по-нежно да го пипаш за да не издаваш излишни шумове както някой по-горе каза иначе е елементарно ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
black_waltz Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 и аз така маи, с показалеца заглушавам горната и долно стоящата струна само дето другата струна я натискам с кутрето, то ми е маи по пластично от безименния пръст и маи се получава горе долу чисто ПП: ей тук записах семпъл който иска да чуе как звучи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jFog Отговорено Май 21, 2005 Share Отговорено Май 21, 2005 Просто трябва малко по вече да сгънеш показалеца и си готов.Междинната струна само се допира в пръста и не звучи...всучност има някакъв звук но той просте се губи между другите два, напрактика не се различава.това е тренинг Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Май 25, 2005 Share Отговорено Май 25, 2005 Най-правилно според мен е да свириш тези октави с показалеца и кутрето. Средната фаланга на показалеца заглушава средната струна, а средната фаланга на кутрето заглушава първите свободни струни, ако високия тон от октавата не е на първа струна, а втора, трета и т.н. По този начин ще можеш ефективно да се справиш с пасажи от сорта на например ... "MANHATTAN" на Eric Johnson, където се изисква доста пъргавина при свирене от такъв тип (с октави). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Май 25, 2005 Share Отговорено Май 25, 2005 Аз бих пробвал така:9---12 -> трети пръст х----х -> средната фаланга на първи пръст 7---10 -> първи пръст Не натискаш, нито изрично нещо правиш на средната струна. Просто си подпираш там пръста, докато "извличаш" тона от 7-мо фрагче (б.а. нещо средно между фрет и прагче ). Може да не е правилно, лично аз така правя... Аз бих пробвал така: 9---12 -> трети пръст х----х -> Втори Пръст 7---10 -> първи пръст Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vlado_Abroad Отговорено Май 25, 2005 Share Отговорено Май 25, 2005 Феникс, за майсторско свирене на октави си намери да чуеш малко Джордж Бенсън или пък Уес Монтгомъри-те са пионерите на тоя тип свирене. Владо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vovcho Отговорено Май 25, 2005 Share Отговорено Май 25, 2005 Най-правилно според мен е да свириш тези октави с показалеца и кутрето.Средната фаланга на показалеца заглушава средната струна, а средната фаланга на кутрето заглушава първите свободни струни, ако високия тон от октавата не е на първа струна, а втора, трета и т.н. По този начин ще можеш ефективно да се справиш с пасажи от сорта на например ... "MANHATTAN" на Eric Johnson, където се изисква доста пъргавина при свирене от такъв тип (с октави). Да бе, неска си обърнах внимание като свирех и се оказа, че точно тъй ги свиря. Тъй, тъй Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts