zmeq Публикувано Ноември 30, 2007 Share Публикувано Ноември 30, 2007 Здраво! Търсачката не ми помогна, затова се обръщам към вазе Интересува ме по какъв начин се синхронизират бас и китара. Кое на кое трябва да отговаря и пр. Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jason Отговорено Ноември 30, 2007 Share Отговорено Ноември 30, 2007 Ако е 4 струнен бас настройването им отговаря на настройването на четирите наи-дебели струни на китарата, сиреч Е - ми, А - ла, D - ре, G - сол (в посока от дебели към тънки), само че една октава по-ниско! С това трябва да се внимава защотото историята познава доста сцепвания, счупени ключове и скусани струни от "пренатегнати" басове Ако е 5 струнен ситуациата е същата, а най-дебелата струна на баса е В - си. Това е наи-често срещания строй. Със здраве! П.П. Не съм много добър в обясненията, ако някой иска да доизясни! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
syko Отговорено Ноември 30, 2007 Share Отговорено Ноември 30, 2007 Както вече разбра 5-та струна e"B", а 6-та е "C".5-та струна е най-дебела, а 6-та е най-тънка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolega Отговорено Ноември 30, 2007 Share Отговорено Ноември 30, 2007 5-та струна е най-дебела, а 6-та е най-тънка Къв е тоя инструмент бе? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
syko Отговорено Ноември 30, 2007 Share Отговорено Ноември 30, 2007 5-та струна е най-дебела, а 6-та е най-тънка Къв е тоя инструмент бе? Не съм се изразил правилно. Sorry. При 6 струнен бас подредбата на струните е такава: 6B 5E 4A 3D 2G 1C. Колега не се пали толкова не е полезно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
astagator Отговорено Ноември 30, 2007 Share Отговорено Ноември 30, 2007 Питането е за четири струнен бас...Нещо с колегата все се чудим как е правилно да се настрои. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kmfb Отговорено Декември 1, 2007 Share Отговорено Декември 1, 2007 Настройвай 4C 3G 2C 1F и бичи яко Стандартното си е ЕАDG, въпросът е какво ще ти е полезно и как е настроена китарата, щом искаш по нея. Отвори Tune My Bass, хората добре са описали, има си и онлайн тунерче, чудно. Може и да не отговаря бас на китара в настройка, но според мен т'ва е малко... ексцентрично Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolega Отговорено Декември 1, 2007 Share Отговорено Декември 1, 2007 Ето ти един елементарен вариант: -караш китариста да ти удари едно ниско ми (т.е. 6та празна струна) -по това "ми" настройваш баса на 2-ро прагче 2-ра струна да звучи по същия начин Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
valkyr-qsal Отговорено Декември 1, 2007 Share Отговорено Декември 1, 2007 (Редактирано) стандартна настройка на китара и бас: Китара: 1 - ми 2 - си 3 - сол 4 - ре 5 - ла 6 - ми Бас (четириструннен): 3 - сол 4 - ре 5 - ла 6 - ми мисля, че сам можеш да си направиш изводите Редактирано Декември 1, 2007 от valkyr-qsal Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Декември 1, 2007 Share Отговорено Декември 1, 2007 5-та струна е най-дебела, а 6-та е най-тънка Къв е тоя инструмент бе? Отг.: Банджо... Може и да не отговаря бас на китара в настройка, но според мен т'ва е малко... ексцентрично Супер си е, само дето китариста, като не си знае парчето, по-добре да не те гледа у ръцете Иначе, да - октава по-ниско се настройва басът стандартно, по дебелите 4 струни на китарата. Дори е по-правилно да се каже, че китарата се настройва по басът , но това е друга тема... Както вече стана ясно 6-та на китарата е равна на 4-та на баса, но на 12-то прагче и т.н. Мисля си обаче, че басът трябва да се настройва с флажолети, че при тези ниски честоти ухото, особено прясното, не е тренирано и по-скоро с употребата на он-лайн тунери за бас, басът ще се разстрои. Аз моят го настройвам от тук, като правя флажолет на 3-та струна, 5-то прагче или на 2-ра струна, 3-то прагче (по-добрия вариант). Ето тук е обсъдено (и) настройването на баса . П.П.: Моят бас настройвам на квинти, обаче ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
astagator Отговорено Декември 3, 2007 Share Отговорено Декември 3, 2007 Благодарско на всички за отговорите! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Danihell Отговорено Декември 5, 2007 Share Отговорено Декември 5, 2007 Само дето баса не е една октава под китарата, а три. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolega Отговорено Декември 5, 2007 Share Отговорено Декември 5, 2007 @taka li e - разбирам, че си трю, бате, ама може ли да не изтъкваш във всеки свой пост това, че свириш с различна настройка или нещо от рода? @Danihell - е т'ва не го разбрах... обясни Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jason Отговорено Декември 6, 2007 Share Отговорено Декември 6, 2007 @Danihell - и на мен не ми стана много ясно, може ли малко пояснение Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Декември 6, 2007 Share Отговорено Декември 6, 2007 Само дето баса не е една октава под китарата, а три. Да...8,75 октави с отклонение 7,211 Hz за всеки тон, като е важно да се чува ясно 33тия хармоник... Приятелю, нещо си се объркал Три октави е тазликата между празна шеста струна на китарата и първа струна на 12то прагче при стандартна настройка. Ниското Ми на китарата е приблизително 82 Hz, значи по твойта логика на баса най-ниската струна трябва да е... 27 Hz? Това някои хора не могат да го чуят...Да не говорим ако басът е 5 струнен... Вече отиваме в областта на инфразвука Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts