metalhammer Отговорено Февруари 12, 2005 Отговорено Февруари 12, 2005 Абе много разбирате всички а видяхте ли горе че на линка който съм сложил захранването е хем СТАБИЛИЗИРАНО! и то с прецизен стабилизатор LM a ne 78ХХлайна хем е яко ФИЛТРИРАНО !!! с доста кондензатори. Големи разбирачи сте ей! Цитирай
AXE Отговорено Февруари 12, 2005 Отговорено Февруари 12, 2005 AXE ти хептен ме зе за безмозъчник бе братче аз като казвам че адаптора бръмчи значи имам предвид че създава бръмчене през камиончето посредствон скапаното си захранване. междудругото моя адаптор е VANSON BB-318. 1 Ампер е. и никакъв щум няма от камиончетата /сега имам само Еквалаизер/ ама съм го пробвал на разни дистове. 10 лв беше тоя адаптор ама е хубав. не е от тия долнопробните дет ебават маиката на целия пейзаж. аз попринцип не съм привърженик на самоделните захранващи устройства.......патил съм Еми де да знам Пък нестабилизираното захранване определено вкарва шум, марак че зависи и от ефекта. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 12, 2005 Отговорено Февруари 12, 2005 Простото добавяне на кондензатори върши работа, но пък покачва напрежението, което го прави не особено удачно решение... Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 12, 2005 Отговорено Февруари 12, 2005 Абе много разбирате всички а видяхте ли горе че на линка който съм сложилзахранването е хем СТАБИЛИЗИРАНО! и то с прецизен стабилизатор LM a ne 78ХХлайна хем е яко ФИЛТРИРАНО !!! с доста кондензатори. Големи разбирачи сте ей! Без обиди моля Цитирай
Fenix Отговорено Февруари 12, 2005 Автор Отговорено Февруари 12, 2005 Абе то на вас ви е лесно да кажете "ми сложи си кондензатори, напраи туй или онуй". Ама да ви кажа, аз въобще не ги разбирам тия работи. Дори си нямам и идея к'во е туй животно кондензатор и къде стои и какво прави и т.н Знам обаче че адаптора ми не е стабилизиран. В това съм 100% убеден, щото като пробвам с някой дето ми кажат че е стабилизиран (надежден източник ) и няма никакъв шум. Просто ми трябва стабилизирано адапторче, което по възможност да не си го сглобявам аз, щото тогава по-добре да си карам със старото Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 12, 2005 Отговорено Февруари 12, 2005 (Редактирано) Абе то на вас ви е лесно да кажете "ми сложи си кондензатори, напраи туй или онуй". Ама да ви кажа, аз въобще не ги разбирам тия работи. Дори си нямам и идея к'во е туй животно кондензатор и къде стои и какво прави и т.н Знам обаче че адаптора ми не е стабилизиран. В това съм 100% убеден, щото като пробвам с някой дето ми кажат че е стабилизиран (надежден източник ) и няма никакъв шум. Просто ми трябва стабилизирано адапторче, което по възможност да не си го сглобявам аз, щото тогава по-добре да си карам със старото С риск да дам твърде банално обяснение, ситуацията е горе-долу следната: От мрежата идват едни прекрасни 220V променливо напрежение. Това променливо напрежение преминава през един трансформатор и се получава някакво по-ниско такова - например 13 - 14 V. Но то все още си е променливо. За да стане право напрежение, се прекарва през диоди (най-често свързани по схемата на грец) и резултатът е същото това напрежение, но вече изправено (не точно, но да не изпадаме в подробности). Следват две стъпки - филтриране и стабилизиране. Филтрирането се прави поради това, че при преминаването от променливо към право напрежение не се получава права графиката (13V ---------------), а нещо като върхове на планина - 13V ... 0V ... 13V ... 0V. Това представлява сигнал, модулиран с определена честота и именно тази честота се чува като брум. За да се избегне това, се поставят кондензатори, чиято цел е проста - когато има напрежение (13V) да натрупват такова, когато няма (0V) - да отдават. По този начин изходният сигнал е почти права от въпросните 13V. Ако кондензаторите нямат достатъчен капацитет, когато отдават, не успяват да отдадат същият импулс и резултатът вместо 13V 13V 13V 13V е нещо от сорта на 13V 11V 13V 11V. Макар и в крайна сметка графиката да е относително права, пак остава някаква модулация и съответно се чува като брум. Така, че - слагате достатъчно големи кондензатори (като капацитет, не като обем, макар че двете са свързани в някаква степен) и проблема с брума го решавате. Следва стабилизирането. Тука целта е изходното напрежение да е в определен зададен интервал. Тъй като напрежението от мрежата не е стабилно и обикновенно варира между 220V и 240V, ако нямаше стабилизация, изходното напрежение също щеше да варира. Стабилизирането с прости думи се прави като се използват компоненти, които поддържат еднакво напрежение на изхода, независимо от входното напрежение. За целта им се подава по-голямо напрежение - т..е ако искаме 9V на изхода, към стабилизиращият модул подаваме примерно 12 - 13 V, съответно тези компоненти отдават разликата между исканото изходно напрежение (9V) и входното напрежение (13V) под формата на топлина. Доколко е стабилизирано изходното напрежение няма особено голямо значение за звукът който излиза от ефекта, да не кажем никакво. Tова което оказва овлияние е доколко е филтрирано напрежението. Ако някой разбра нещо от тези несвързани плямпаници - да се обади Спомените ми по темата са доста старички, така че ако греша, моля да ме извините - не е било нарочно А в същност въпросът беше какво захранване да си намери човек за малко пари. Моят съвет е да се избягват китайските боклуци, и ако е възможно захранването да е направено само за едно напрежение - например за 9V. Това е практичният съвет който мога да дам. Иначе схеми на такива захранвания из нет-а - бол, да не говорим че има и една камара готови комплекти за сглобяване из магазините за електронни компоненти. Но ако не сте се занимавали, по-добре да си спестите риска. Иначе китайските боклуци крият не по-малък риск - отворете едно такова и ще разберете за какво става на въпрос. Редактирано Февруари 12, 2005 от niki123bg Цитирай
stratocaster Отговорено Февруари 12, 2005 Отговорено Февруари 12, 2005 ами ако не ти се сглобява - най-евтините са по 15-20 лв. зависи от ампеража аз с толкова мога да помогна. Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 13, 2005 Отговорено Февруари 13, 2005 според много хора най-доброто стабилизиране на захранването става с LM317, обаче това е стабилизатор който се настройва за напрежение което ти си искаш. Така, че за да си го настроиш на 9 волта примерно, трябва да сметнеш стойностите на 2 съпротивления и да ги сложиш.... Освен тях на входа се слагат 100uF примерно, а на изхода 100uF + 100nF. Това вече ти е перфектно стабилизирано напрежение!!! Ако искаш да се филтрира зимаш 1 феритен пръстен и навиваш малко тел на него (не ми се обяснява точно как се навива, щот има тънкости) и имаш 100% филтрирано и стабилизирано напрежение!! Цитирай
Fenix Отговорено Февруари 13, 2005 Автор Отговорено Февруари 13, 2005 според много хора най-доброто стабилизиране на захранването става с LM317, обаче това е стабилизатор който се настройва за напрежение което ти си искаш. Така, че за да си го настроиш на 9 волта примерно, трябва да сметнеш стойностите на 2 съпротивления и да ги сложиш....Освен тях на входа се слагат 100uF примерно, а на изхода 100uF + 100nF. Това вече ти е перфектно стабилизирано напрежение!!! Ако искаш да се филтрира зимаш 1 феритен пръстен и навиваш малко тел на него (не ми се обяснява точно как се навива, щот има тънкости) и имаш 100% филтрирано и стабилизирано напрежение!! Как не се бях сетил досега. Такова просто обяснение.... Цитирай
wolfgang Отговорено Февруари 15, 2005 Отговорено Февруари 15, 2005 ...Ако някой разбра нещо от тези несвързани плямпаници - да се обади Спомените ми по темата са доста старички, така че ако греша, моля да ме извините - не е било нарочно ... аз бих казал: ако някой не е разбрал обяснението ти да почете някой учебник и след това сам ще реши да се гръмне :-)) в двуетажния (+мазе) магазин за чарколяци на Поп Богомил на първия етаж имаше едни трафчета на 9V за телефони Панасоник (към 4-5лв. бройката). Не са стабилизирани, но не се и налага допълнително филтриране, жака им е същият пиниз като за камиончета. Проблем с такъв траф може да има ако напрежението при вас е като у нас ~236V. Но някой ефекти звучат много добре като им се подвигне малко захранващото напрежение :-)) Цитирай
Joys Отговорено Март 9, 2005 Отговорено Март 9, 2005 Ако някой разбра нещо от тези несвързани плямпаници - да се обади Всичко разбрах щото си ги знам. За туй съм учил де. Иначе аз съм си решил въпроса само с филтрация. 2 кондензатора по 470 uF. Единия в трафа другия в ефекта и това е. Трафа съм го сменил щото китайския изгоря и съм сложил от стар касетофон. По мощничък е и грозно стои щото съм го турил отгоре на кутията и ако жици напред назад. Ама ми върши работа. Цитирай
fluti Отговорено Март 22, 2005 Отговорено Март 22, 2005 Аз се сещам за 2 малко нестандартни варианта: 1. Захранване от компютър - малко трудно се подкарва, но е много добре стабилизирано. 2. Импулсни стабилизатори за суичове за LAN интернет мрежа ) - разходете се до близкия LAN доставчик и го питайте, дали може да ви продаде едно такова, струва към 15лв. Цитирай
the_gorer Отговорено Март 22, 2005 Отговорено Март 22, 2005 не ти трябва стабилизиране, а филтриране! дет се вика 2 кондензатора са 50 стотинки :-) Абсолютно вярно. Сложи по-големи филтриращи кондензатори. Това уееееекинко ще ти повиши напреженивто, ама споко - дистера ти (или какъвто ефект ползваш) няма да изгори. След това имаш само едно приятно "шшшшшшш" все едно, че захранваш от баКтерия PS: Спомням си, че преди 5-6 години си купих AC/DC адаптер от едни китайци на сергия на битако в Илиянци (за 1 лефф ) и като се прибрах вкъщи, от адаптера протече вода. Успях да го подкарам, ама брумеше зверски. Джаснах му два големи филтриращи кнондензатора и стана като произведен от Matsushita Electronics. Цитирай
Fenix Отговорено Март 22, 2005 Автор Отговорено Март 22, 2005 не ти трябва стабилизиране, а филтриране! дет се вика 2 кондензатора са 50 стотинки :-) Абсолютно вярно. Сложи по-големи филтриращи кондензатори. Това уееееекинко ще ти повиши напреженивто, ама споко - дистера ти (или какъвто ефект ползваш) няма да изгори. След това имаш само едно приятно "шшшшшшш" все едно, че захранваш от баКтерия PS: Спомням си, че преди 5-6 години си купих AC/DC адаптер от едни китайци на сергия на битако в Илиянци (за 1 лефф ) и като се прибрах вкъщи, от адаптера протече вода. Успях да го подкарам, ама брумеше зверски. Джаснах му два големи филтриращи кнондензатора и стана като произведен от Matsushita Electronics. Абе пичове. Аз нищо не разбирам от тия неща бе. По принцип като оправям нещо и винаги след това ми остават части... Ако някой знае къде има стаб/филтрирани трафове - плз, кажи. Ако на някой му се занимва с това да "оправи" някой не стабилизиран и после не иска кинти - пак да се обади. Сори ама това е положението... макар че най-накрая ще си взема един скъп и ще им е*а майката на всички Цитирай
peshoy2k Отговорено Март 22, 2005 Отговорено Март 22, 2005 пиротска и ботев влизаш в базара дето са колоните/архитектурни стълбове, не говорители само уточнявам да се ориентираш/ от там си бях взел един стабилизиран за 13 лв и бачка добре и нема шум имаше и гаранция Цитирай
Recommended Posts