Vertigo Публикувано Ноември 25, 2007 Публикувано Ноември 25, 2007 Здравейте,значи вчера докато чистех шкафовете пападнах на едни лампи на баща ми от ссср-ско време съдейки по надписите по тях та да питам дали могат да се използват за направата на усилвател . Лампите са : 2х 6и1п ,3х 6н2п,1 тесла пл83 ,1 6к4п и едни други две които вече не им личи името ... иначе всички лампи са чисто нови . Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 25, 2007 Отговорено Ноември 25, 2007 (Редактирано) 6н2п e нещо като руски еквивалент на ecc83/12ax7 (най-близките по параметри до ecc83 по-точно) и стават - има разлика че отоплението е само на крачета 4 и 5 , а не 4+5 паралелно и 9 . Чувал съм обаче че не звучат толкова добре Другите лампи са за радио/телевизори (не за аудио честоти) и не стават Редактирано Ноември 25, 2007 от Overdrive Цитирай
Vertigo Отговорено Ноември 26, 2007 Автор Отговорено Ноември 26, 2007 добре а от тях може ли да се направи усилвател със прилично качество на звука или не? Цитирай
shadow Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) Щом не са за аудио честоти значи не стават. Редактирано Ноември 26, 2007 от shadow Цитирай
Vertigo Отговорено Ноември 26, 2007 Автор Отговорено Ноември 26, 2007 "6н2п e нещо като руски еквивалент на ecc83/12ax7 (най-близките по параметри до ecc83 по-точно) и стават" тези имах предвид Цитирай
TONY Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) ecc83/12ax7 - се намират и за по 6- 7 лева, да не те отчайвам, ама имаш само копчета за балтон. ако те са стотинки, сметни още колко ще дадеш да си учиеш цял балтон. е, такова е полжението и с тези ламбета. Редактирано Ноември 26, 2007 от TONY Цитирай
bratmito Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 добре а от тях може ли да се направи усилвател със прилично качество на звука или не? Усилвател - не,но един предусилвател лампов може да се спретне.Така нямаш изходен траф и крайни лампи което драстично сваля цената за изработка.Проблем ще ти е може би само захранването ако искаш да го събереш в малка кутия.Можеш да позлваш два трафа по 6,3 волта,единия от който на обратно.Така получваш хем високо напрежение хем 6,3 волат за отоплението.Съмнява ме обаче да можеш да го събереш в разнери на камионче.Друг начин е с умножител на напрежение.Според мен няма да ти излезне много скъпо. Цитирай
Nikifena Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Лампите не правят усилвателя в един лампов усилвател. Това е грешно възприета идеология. Имам лампи: мога ли да направя усилвател от тях. Смятай, че лампите са най-евтиния компонент в един лампов усилвател. Ако си мислиш, че не е така си задай въпроса от къде ще намериш кутия и трансформатори? Не си мисли, че ще можеш да си направиш сам кутията докато не си започнал да се мъчиш да направиш сам кутия. Това не е лесна работа и не е майтап работа. За трафовете няма да коментирам Относно лампите които имаш. Както ти казаха по-горе 6н2п стават, но само за преамп. Тоест за усилвател (с преамп) ти трябват и крайни лампи. И да, 6н2п са аналог на ецц83/12ах7, но отоплението е различно като разположение и волтаж, което значи, че не тряба да бодеш 6н3п на усилвател с ецц83 защото ще стане беля Цитирай
bir4o Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 ecc83/12ax7 - се намират и за по 6- 7 лева, да не те отчайвам, Е къде толкова ефтини та и ние да си купим? Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) добре а от тях може ли да се направи усилвател със прилично качество на звука или не? да може - не разбрах за какъв усилвател точно питаш - китарен усилвател не съм пробвал със тях, но hi-fi усилватела ми е със 6н2п в предусилватела и звучи добре и като оставим това Nikifena каза останалото (по-важното в случая), само не съм съгласен за белята - просто нищо няма да стане ако се сложи 6н2п в амп за ецц83 - няма да се загрее отоплението Редактирано Ноември 26, 2007 от Overdrive Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) ... само не съм съгласен за белята - просто нищо няма да стане ако се сложи 6н2п в амп за ецц83 - няма да се загрее отоплението... Дали е така? Може, но само в определен случай - когато 4 и 5 крак са накъсо! НО! Ако отоплението е 12 волтово, и естествено е подадено на крака 4 и 5 за ECC83/12AX7 , 6Н2П веднага се взривява! А, ако отопленията са последователно свързани (често срещано при постояннотоково захранване) какво става? Никой не може да каже, ако не се знае точната конфигурация, но най-вероятно ще стане голямо "мазало". С най-голямо и искрено уважение към колегите във форума, но все пак е добре да отчитаме, че има и други кучета, освен Шаро... Редактирано Ноември 26, 2007 от Parni_Valjak Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) говорих за 99.99% от усилвателите със 6,3волта - за другите - една попиляна лампа и другото около нея - кво ти пука Редактирано Ноември 26, 2007 от Overdrive Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 Що ли да ми пука, особено от туй, младото, как ли му викат...май Overdrive.... Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 26, 2007 Отговорено Ноември 26, 2007 (Редактирано) защо всяка дума трябва да се приема буквално и взема на сериозно и на всяко нещо трябва да се гледа от научна гледна точка?? не може човек да се пошегува и веднага почват подигравки спамене и всякакъв подобен шит затова всеки да се спасява-повече нямам намерение да помагам на никой в тоя форум - човека питаше става ли - казах му - казах му и каква е разликата и вече почнаха философствания - колко китарни усилватела (нали все пак е музикантски форум) с отопление на прав ток или последователно или на 12волта си видял???? Освен това човека не беше питал изобщо дали могат да се сложат в готов усилвател (ако не ме лъже паметта) или според теб човек трябва да е специалист-старши научен сътрудник с аудио измервателна лаборатория и 35 години опит за да се изкаже по някой въпрос компетентно и да не го гледат другите от високо и да му се смеят кефейки се колко са велики???????? Редактирано Ноември 26, 2007 от Overdrive Цитирай
bir4o Отговорено Ноември 27, 2007 Отговорено Ноември 27, 2007 E Overdrive не сърди де лично аз чета с интерес постовете ти и обменям опит . Имам също 6Н2П няколко бройки и аз се чудя какво да започна с тях - в Google и схеми доста ето първите попаднали ми - http://www.guitar.ru/articles/make/cossack...ackA15schem.gif http://mkmagazin.almanacwhf.ru/mk_other/el...ektrogitara.htm http://basokby.narod.ru/schems/basuspred.GIF Цитирай
Recommended Posts