metalhammer Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 Защото самия ти твърдиш че дори маршали от една марка и серия звучат различно - затова ! Сега човека е сложил някакъв праг - около 300 eur За тея пари виждам само солид стейт комбо - марково само 2 ръка . Да не задълбаваме с jtm 30 и така нататък. Автора на темата е казал препдочитанията си -Лично за мене за тежка музика 1х12 . Споменатия фендър 2х10 не е за тежка музика. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 Защото самия ти твърдиш че дори маршали от една марка и серия звучат различно - затова ! не се прави , че не ти е ясно, какво съм имал впредвид - става дума за разлика в толерансите на елементите от които са направени два лампови маршала - дори и от един и същи модел. а за сравняването на двете конфигурации 1х12 и 2х10 - това не е от такова значение. ( ще ги преглътнем тези съвсем малки разлики) за конкретния случай - че ще се търси амп за тежка музика - ОК - нека да е с 1х12. но за обобщаване, че 2х10 е много по зле от 1х12 - не съм съгласен. в момета в който имам личен досег с Marshall JTM 30 (2x10) - ще бъда вече наясно за себе си. генерално - за да предлагат Маршал (или Фендер) подобни конфигурации - явно имат своето място. 2x10 - си мисля, че по би устоило някой по - фънки ориентиран китарист. Обаче нека личните предпочитания не пречат при даване на обективна оценка. (естествено лични предпочитания и обективна оценка са винаги конфликтна ситуация - затова го казвам пожелателно). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 Даааа... пак рога и копита.... Нека да си изкажа техническото мнение, пък субективизма оставям на музикантите... Какви са разликите между малък и голям фоворител - този въпрос е абсолютно несъстоятелен, докато не се знае конкретния модел. Говорителите имат много други параметри, освен диаметъра си. Има малки говорители, които са по-мощни и по-"басови" от големите си събратя. И обратното е вярно. Най-същественото обаче се крие в преходната характеристика - "атаката' на звука. Обикновенно (но не винаги) по-малките говорители имат по-бърза реакция на промяната на звука. Затова се предпочитат при "стакато' , "фънк" и други по-рязки звуци. Един знаменателен пример за бас са телата на AMPEG за V9 и SVT - направени са с много "малки" говорители, а са извоювали престиж именно за бас възпроизвеждане. Що се отнася до мощност (звуково налягане), пак не може да се определи кой е по-по-най, ако не се знаят параметрите им. Защото важен е обема на движимата въздушна маса, а не площта. Ако говорител с малка площ има по-голям ход, може да се окаже, че създава по-високо звуково налягане, т.е. чувство за по-висока мощност. Още един сериозен проблем е акустичното оформление на високоговорителя. Отворения кабинет има сериозен завал в нискочестотната област поради акустичното "късо". Затворения кабинет също няма добра характеристика в ниските, поради ограничения обем на въздуха в тялото и поради "елиминирането" на звуковата енергия от задната страна на високоговорителя. Бас рефлексния кабинет има по-добра басова характеристика поради контролираното "връщане" на задната енергия във фаза с фронталната звукова вълна. Тук обаче има силно влияние акустичната реализация - ако е направена точно резултатът ще е добър, ако е калпаво - по-лош от другите видове тела. Като пример мога да посоча едно много добро решение на HH electronics - Bass Baby- което е бас комбо 250W с 10" говорителче, но поради успешната комбинация от високоговорител и квалифициран екип инжинери свири истински. Много се отплеснах, но субективните мнения биха имали значимост, ако са на база на много информация. Когато се познават само малък брой и вид апаратури, често са грешни. От дългия си опит с потребители на звукотехническа апаратура мога да кажа само едно - "Палиш, Слушаш, Гасиш.. и сравняваш. Сам, защото ако на "съветниците" им харесва русо, а на тебе черно няма да стигнете до едно мнение... Успех в дискусията! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Ноември 15, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 15, 2007 Добре, мисля, че започвам да клоня към 1х12, или в по-общо казано към 12" говорители. За момента си харесах тези: Peavey Bandit 112 Line 6 Spider III 75-112 Разгледах се обаче и за 2х12, които са дори по-евтини, но за едното няма информация, понеже си е марка на Thomann, а за другото...много противоречиви мнения. Fender FM212R Harley Benton GA-212 Това последното хич не ми вдъхва доверие, но все пак е и на половин цена... Относно това за "Палиш, Слушаш, Гасиш.. и сравняваш" съм съвсем съгласен и ми е пределно ясно, че е по-добре. Лично аз бих искал да знам какво купувам, все пак. Проблемът е, че няма къде да пробвам нито едно от посочените, единствено бих могъл да ги поръчам в някой от музикалните магазини около мен (което ме задължава да купя), ако не поръчвам от Thomann или някой подобен e-магазин...но и там не знам как стоят нещата с този 30-day money-back guarantee. Хайде моля за последен съвет измежду първите две, коментар за вторите две и няма да ви занимавам повече. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
musicman Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 На твое мясо взимам Line6-а без да се замислям. Иди и го чуй в Динакорд. Аз мисля да си взема по-малкия вариант на това кубе 30 ватовия за тренировки в къщи. Силно ти препоръчвам да се откажеш от последните 2 варианта. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 Harley Benton GA-212 - по добре не рискувай Fender FM212R - има ги в София - колкото искаш - и на цена нормална пробвай ги - ако ти върши работа - ок другите две - май по работа ще вършат имай впревид, че 2х12 - се носи доста по трудно! ако ще разнасяш много - добре е да знаеш колко вдигаш. Peavey Bandit 112 - гледам нова инкарнация - обаче при тях има разлика в звука между различните бандити - тоест разликата не е само във външния вид пробвал съм само 3 от ( 6 или 7-те бандит модификации) Line 6 Spider III 75-112 - няма да е кой знае колко по - добре като звук от Пивито - а може и по - зле да е, пак няма да намериш някой който да ги е пробвал и двата - пък и това, на кой как му звучи - не е гаранция - за твоя вкус. предимство е, ако искаш да ползваш повече звуци, но пък пивито може да е по добро. взимай или Пивито или Лайн 6-са. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 При Моцарт в момента има едно FM212 и гореспоменатия Spider III 2х10 Вземи барабанист и басист и отиди да ги пробваш баси - ще ги пробваш приложимо на макс - в микс с банда ! Тея неща са направени да свирят в микс а не у вас ! За у вас си имаш Epiphone EP1000R Amp ..... Line 6 e абсолютно неприложим с външни ефекти - плъгваш се и свириш тва е - камионите ги разпродаваш. Дими : 5 цента Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 (Редактирано) Този тест точно там вече сме го правили.... аз бях на ФМ-а и съжалявах че съм там, а не на Лаина(баси как звучи написано на български).Китариста дето беше на Line6 беше точно с процесор Диджитек(като дрива беше от процесора а ампа - на клиин канал) - звука беше чудесен. Иначе за говорителите: Напълна подкрепям Parni_Valjak.До скоро си мислех че няма по-добро за тежки метъл китари от 15 инча говорител....да ама не.Направих си един кабинет от 4 по 8 и бях изненадам от звука.Подчертавам че кабинета е с басрефлекс (клоуседбек).Баса е невероятен и китарата ми звучи идеално! Извод:Всичко зависи от точен подбор на говорители/кутия, или от късмет при избора им.... Та според мен 2 по 10....Можеш да ги вържеш успоредно и винаги ще звучат по-силно от 1 по 12, ...стига ампа да го позволява де....и при еднакви по спл и импеданс говорители..... Редактирано Ноември 15, 2007 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
рахата Отговорено Ноември 15, 2007 Share Отговорено Ноември 15, 2007 +1 за 1х12" Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Ноември 16, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 16, 2007 Реших се! Вземам Line 6-а. Благодаря на всички за отделеното време и нерви. Като се сдобия с него ще се похваля Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts