Kaloyan Публикувано Ноември 11, 2007 Share Публикувано Ноември 11, 2007 така момчета докато си търсех зимните обувки днес слу4айно попаднах у нас на една стара китара която се оказва че била на прадядо ми!оказа се че е купувана 1934 година трудно ми е малко да повярвам ,но е възможно! положението е такова че магаренцето и е счупено и втулките дето държат струните колкото и опити да тършувам да ги намеря в бъркотията горе на тавана не успях!дървото е здраво няма проблеми по него за грифа немога да кажа, ключовете горе долу биват!та идеята ми е следната ако може някой да ми препоръча лютиер който да може да ми помогне да я освежим малко защото наистина е реликва за семейството! нз как вървят цените за ремонт също така че ще съм благодарен на всеки който се откликне! ПС:ако темата не е за тук я преместете нп! изтриите ми другата тема че постнах две без да искам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Ноември 11, 2007 Share Отговорено Ноември 11, 2007 Дай снимки, за да разберем какво точно е състоянието на инструмента, от какво се нуждае и да можем да ти препоръчаме точния човек за работата Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 11, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 11, 2007 еми ще трябва да направя и ще постна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dilian Nedev Отговорено Ноември 12, 2007 Share Отговорено Ноември 12, 2007 Model IEEE 1394 Firewire Сори за офа , за това се сетих като видях годината Иначе по темата - смяташ да я правиш музеен експонат или да свириш на нея ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 12, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 12, 2007 ем иосвежаване на дървото евентулано и да се оправи там магаренцето и ак осе докара за свирене защо не снимките са готови по-кънсо ще ги пусна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 12, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 12, 2007 (Редактирано) ето обещаните снимки http://www.picvalley.net/u/83/20670_747.JPG http://www.picvalley.net/u/83/20673_807.JPG http://www.picvalley.net/u/83/20674_820.JPG http://www.picvalley.net/u/83/20675_837.JPG http://www.picvalley.net/u/83/20676_869.JPG http://www.picvalley.net/u/83/20677_891.JPG кажете мнения и препоръки какво да се прави Редактирано Ноември 12, 2007 от Kaloyan Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Ноември 12, 2007 Share Отговорено Ноември 12, 2007 (Редактирано) недей да я лакираш или шкуриш или да правиш каквито и да е козметични промени (освежаване) ако наистина е реликва за теб - иначе ще загуби стойността си!! като оставим това прилича на някаква руска измишльотина за метални струни но пък с плосък гриф Редактирано Ноември 12, 2007 от Overdrive Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 12, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 12, 2007 недей да я лакираш или шкуриш или да правиш каквито и да е козметични промени (освежаване) ако наистина е реликва за теб - иначе ще загуби стойността си!!като оставим това прилича на някаква руска измишльотина за метални струни но пък с плосък гриф ами испанска е човече но друго незнам за нея, просто попих всяка информация дадена ми от баща ми тука койато знаеше Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 12, 2007 Share Отговорено Ноември 12, 2007 Не знам, на мен китарата не ми се вижда особено качествена. За испанска - не знам - като гледам как са изпилени прагчетата, не е като да е от пластмасови струни - май с метални е свирено на нея. Удивително прилича на соц. китара - но ако е от 1934г. наистина - нямам идея каква е. Ти чувал ли си някога какзвучи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 12, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 12, 2007 (Редактирано) Не знам, на мен китарата не ми се вижда особено качествена.За испанска - не знам - като гледам как са изпилени прагчетата, не е като да е от пластмасови струни - май с метални е свирено на нея. Удивително прилича на соц. китара - но ако е от 1934г. наистина - нямам идея каква е. Ти чувал ли си някога какзвучи. неп ми възможно е и соц да е ама нямам представа той баща ми е чувал там туко нещо!а иначе несъм я чувал досега как звучи нали ти казвам че от 2 дена знам за нея Редактирано Ноември 12, 2007 от Kaloyan Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Ноември 13, 2007 Share Отговорено Ноември 13, 2007 (Редактирано) Mи пич, китарата не е пазена и като нищо дървесината да е позагнила тук-таме => не може да разчиташ да стане особено здрава. Оттук насетне имаш два варианта: 1) даваш я на лютиер да ти залепи магарето/струнника, да ти смени позициите и евентуално да я сетъпне доколкото може... 2) хващаш я и почвам сам да си къртиш и да лепиш, което е доста по-рисковано от първото... Ако се спреш на първото, има тема с координати на повечето лютиери в БГ - провери в нея за лютиери в твоя район/град и после се поразрови из форума какво е писано за тях като мнение на клиентите им. Ако решиш да караш през просото по втория вариант, имай предвид, че след като почистиш дървото от под бриджа и от самия бридж ще ти трябват специални дърводелски стяги с дълги челюсти, за да го залепиш здраво, както и хубаво ПВА лепило. Принципно си има специални стяги за лепене на бридж, които на едната си челюст имат глава, обхващаща целия струнник, а от другата страна голяма плоча, но такива в България трудно се намират по магазините, да не кажа, че е и непосилно... Дерзай! Поздрави, Влад Редактирано Ноември 13, 2007 от vlex Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 13, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 13, 2007 благодаря ти за инфото аз съм от софия ще погледна из форума какви лютиери има но все пак ако ми и препоръчате някои Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ruidolff Отговорено Ноември 13, 2007 Share Отговорено Ноември 13, 2007 Здравей! Според мен китарата е ръчна изработка, доста стар модел и на нея е свирено страшно много. Характерен и отдавна вече несрещан момент при нея е, че долните краища на струните са минавали през самата дека. Впоследствие е монтирано столче, което на свой ред се е откъртило след време. Възможно е и инструментът да е ценен, независимо от семплия си и амортизиран вид. Възможно е и да е любителска направа, или дори евтин фабричен модел от Испания през 1930-те. Външният вид не винаги казва много. Може и да е звучала страхотно. При всички положения се иска да я види сериозен човек. Успех! Рудолф Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kaloyan Отговорено Ноември 14, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 14, 2007 като например ?можеш л ида препоръчаш? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ruidolff Отговорено Ноември 14, 2007 Share Отговорено Ноември 14, 2007 Калояне, не разбрах откъде си, само предполагам, че си в София. Прочети внимателно темите и направи избор - във форума се "навъртат" доста талантливи, образовани, интелигентни и сръчни люде. При това с радост биха ти помогнали срещу скромно възнаграждение. Тяхната награда е че трупат опит и най-вече удоволствието от работата. Те са основата на бъдещото поколение български лютиери, което, убеден съм, ще извоюва световна слава. Моля се на Провидението да останат в България. П.П. Моля, внимавайте, защото под скромната външност може да се крие ценен авторски инструмент - всичко се случва на белия свят. Успех! Рудолф Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts