Jump to content
Българският форум за музиканти

Dime Distortion V.s. дисторшъните на Boss


kosmalak

Recommended Posts

Здравейте, приятели. Изкушавам се да си купя Dime distortion. Проблемът е, че не съм наясно дали изобщо е по-добър от DS- 1 примерно. Допускам, че е така, заради голямата разлика в цената, но от друга страна тези пари не са ми излишни и не бих искал да ги дам за нещо, което няма да ми върши нужната работа. Затова реших да попитам дали може да се каже, че Дайм-ът е универсален дисторщън или е само за брутално тежък звук. Въобще всяка информация по темата ще ми е от полза. Благодаря предварително на всеки, който помогне със съвет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих си взел MXR-a. Не знам колко е универсален, ако въобще универсален дисторшън съществува, а и не мисля, че такава е била целта на Dunlop, като са написали това: "Dime doesn't need a "warm" or "pretty" sound. He can't be bothered with "vintage" this or "boutique" that. He wants a heavy, aggressive, razor-sharp tone that can slice ..." някак си не звучи да ги е било грижа дали ще можеш да свириш блус с него:). Но MXR-ите определено ме кефят повече от дисторшъните на Boss. А и в Dime Dist кефи и това, че си има scoop switch и трилентов еквилайзер, което предполага възможности да се варира със звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

принципно си има копче за гейн Дайм-а,ама него го взимат хора дето търсят тежък саунд...като прочетох заглавието на темата ти си помислих че се колебаеш между метъл зон и този...

а то - ДС1...той е доста по-лек..ако не свириш брутална музика,по добре си вземи по-лек дист...а и ще дадеш много по-малко

кинти..(мое скромно мнение)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реши първо какво искаш да свириш - резачки, блусчета и т.н.

Според това - прецени вече какъв драйв ти трябва..

Ако ще свириш брутализми - може би Дайм ще ти е по-добре, но за леки неща - надали...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи даймбег дисторшън - с него джаз, блус, класически рок, и дори по-стар метъл НЕ МОЖЕ ДА СЕ СВИРИ ДОБРЕ.

той е за ТРЕСНЯ стил пантера.

 

От друга страна - ако нямаш хубав лампов, или МНОГО хубав транзисторес усилвател, тоя DS-1 никаква работа няма да ти свърши. Той е фин дисторшън, който обикновено китаристите слагат пред крънч/драйв канала на усилвателите си, за да напомпат звука с него. Но сам по себе си - той не е нищо особено. Включен в чист канал на усилвател, освен ако не си страшен цар на тоноизвличането, ще звучи като осичка.

 

Добре е да кажеш какъв усилвател ползваш, защото без усилвател(амп, кубе), тия дисторшъни с ти напълно непотребни и двата.

 

Ако просто искаш нещо универсално за свирене - вземи си някакъв процесор за 200-300 лв.

Звука му няма да е като на най-добрите усилватели, свирени от най-добрите китаристи, записвани в най-добрите студия, но от друга страна си има всичко необходимо за китариста. Има си различни типове дисторшън, реверберации, ехо, хорус, флейнджър, и още куп неща, част които може и никога да не използваш.

 

А, повярвай ми, звука на по-новите процесори не е толкова далеч от звука на камиончетата, ако въобще е далеч, колкото някои хора говорят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kosmalak, пробвай и двата и прецени кой ти харесва повече за музиката която свириш. Универсален дист такова нещо няма, просто търси твоя звук и това е. Ако все пак искаш да имаш от лек драйв до здрава тресня в една кутийка хвърли едно око на бос мега дисторшън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте пак и благодаря на всички, които писаха. Значи дисторшъна ми трябва само за запис в студио. Иначе у дома си имам процесор, който ми върши чудесна работа за свирене през комбото и за директен запис в компютъра. В студиото, в което ще записвам, обаче имат лампов Маршал JCM 900 с кабинет 4Х12. Искам да ползвам част от неговия драйв, но да сложа и камионче преди това. Проблемът е, че съм много бос по техническата страна на въпроса. Ще се доверявам най-вече на ушите си, но звукът, който ще търся определено трябва да е доста тежък и плътен. Едно от най-важните неща е дистъра да не маже на по-бързи рифове. Иначе звук в стил Пантера (макар че и без това едва ли е възможно да се доближим кой знае колко до него) ще ми е с една идея по-тежък от този, който ми трябва. По-скоро си мисля за саунд като на банди от типа на Nocturnal Rites, Brainstorm и други подобни. Така че дистъра ми трябва специално и само за тази задача, като дори най-вероятно ще го продам веднага след записа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що не потърсиш да вземеш на заем от някого един по-"твърд" усилвател - примерно някакъв по-читав Рандал или нещо друго с по-тежък звук? Така ще можеш да използваш само усилвателен драйв, вместо да мажеш и с дистъри отгоре.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МXR-а пред срайв канала на JCM ще звучи потресаващо шумно и омазано. В клийн канала ще е горе - долу, но по принцип клййн канала на маршалите не търпи много силни драйвове отпред, оцветява ги.

 

За брутален звук, по принцип JCM не е усилвателя за теб. Бос SD-1 е идеален за пред JCM, мо така ще звучиш по-скоро като металика 84, отколкото като пантера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.