Jump to content
Българският форум за музиканти

относно Midi-controller някой да разясни


Square

Recommended Posts

Искам да питам т.к. не съм на ясно за тея миди-контролери. Тва ли са онея малки свирчици дето се слагат над основната свирка? Къде се включват? С какъв кабел? По-добър перформанс ли дават от основната свирка. Изобщо каква им е целта. :surprise:

Редактирано от Square
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може да се даде еднозначен отговор...миди контролери са и онези "големи свирчици" с 88 клавиша, които нямат саунд модул и имат много плъзгачи и врътки по тях. А сред "малките свирчици" има и много солистични или бас синтове (последните дори само с 1-2 октави), които нямат нищо общо с контролерите.... :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих добавил, че MIDI контролер е устройство, което позволява да се управляват индивидуалните параметри от множеството включени в протокола за обмен на информация по серийния цифров музикален интерфейс MIDI. Много апаратури (ефекти, смесителни пултове, системи за автоматизация на звукозаписния процес...) използват този интерфейс за синхронно управление . MIDI педалиерите са друг пример за MIDI управление.

Така "MIDI контролерите" не са само клавиатурни , а и най-различни други типове.

Подробното описание на функциите на MIDI контролерите е широка тема, още повече, ако се включат и системните команди, които по обем са половината от възможностите на този интерфейс.

Всеки компютър, свързан посредством MIDI кабел е мощен контролер, всеки сикуенсър е контролер, всяка "контролна повърхност" (термин често употребяван от производители на DAW (цифрови звукови работни станции)) е контролер... Списъкът е неограничен, защото самото съществуване на този стандарт позволява да се използва за най-различни цели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.