Jump to content
Българският форум за музиканти

Изравняване на крака


Recommended Posts

пичове, съвсем без да имам намерение да се заяждам с някои от вас ще ви кажа следното - не се правете на дървени философи :cheers2:

 

целта на сетъпа за барабани е на барабаниста да му е максимално УДОБНО. както Цецо е споменал - това не е спорт, а и дори и да беше, правилата са същите - НЯМА правила!

 

в тази връзка, сетъпа е строго индивидуален - ако човек го кефи да седи под прав ъгъл на столчето - ОК, ако го кефи да е високо - все тая - затова много добри барабанисти свирят със съвсем различни постановки. кеф ти с натегнати пружини, кеф ти с отпуснати.

 

моят съвет - експериментирай кое е най-доброто за теб самия и не слушай твърде много "авторитетни" мнения особено когато са изказани с тон нетърпящ възражения :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музиката определено не е спорт, но това незначи, че не трябва да се стремим да сме по-добри и да се усъвършенстваме!

И точно за това са създадени всички тези упражнения и т.н.

Евала на момчето, че иска да става по-бърз и в това няма нищо лошо.

 

Доколкото за позицията на столчето, прожините и всичко по сета наистина е субективно за всеки,

но това което споделя може също така да е причинено от неудобната позиция за това му казваме да пробва да си смени позицията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже сте изровили тази тема,която вече не ми се вижда актуална,но пък има интересен въпрос за настройките на педала-без значение дали е единичен или двоен,проблем с който всеки се е сблъсквал когато е започвал,реших да се включа.

По принцип човек си купува педал който пасва на краката му и моментните му нужди.Когато педала е нов и движи добре-няма луфтове, пружината или пружините се натягат толкова,че да не провисват-за мен това е първият момент в който се натяга цялата система,но и когато опипвам пружините между намотките да не може да влезе кожа от пръстите ми.Безсмислено ми се струва да се натягат до край пружините за да може даден педал да работи по-тежко и съответно да се връща по-бързо в изходно положение.А така и много по-лесно се повреждат пружините както и доста детайли по задвижването.Това е същото като да си вземеш дебели чинели,а да свириш леко с тънки палки,поради причината че не искаш да се охарчваш след време когато евентуално би счупил някой по-тънък чинел-става така ,че не можеш да изкараш звук от дебелия чинел,защото не удряш достатъчно силно/същото според мен важи и за кожите/

Поради тази причина се произвеждат педали с различна "тежест" на свирене.От продаваните в БГ, Ямаха са най-меки,Пърл и DW са една идея по-тежки,а най-твърдите в класацията са педалите на Тама.Всичко зависи от това каква изградена техника за свирене имаш.Това не значи,че ако свириш метъл 100% трябва да си вземеш Тама,защото по презункция всички свирещи такава музика сядат ниско и близо до касата,така че ъглите между стъпалото и подбедрицата,както и между подбедрицата и бедрото,да са остри.Това води до една скованост на краката и невъзможност мускулите на подбедрицата и ходилото да оперират правилно.Затова такива музиканти обикновено свирят с цялото бедро и за да може един педал да се върне в изходно положение и да подпомогне вдигането на цялата тежест на крака,му е необходима по-силна пружина,в случая като при Тама."Фънкарите" от своя страна сядат по-назад от комплекта,получават се тъпи ъгли в чупките на краката,всичко функционира някак си по-лесно и така могат да използват много повече техники за свирене с крака-"петата горе","петата долу",да комбинират и двете,да приплъзват ходилото по стъпенката на педала,т.е. използват много повече мускули и движения за да получат удар,но пък цялото движение е много по-отпуснато и лесно.Топката се удря в кожата и отскача до някаква степен,а не се забива като в горната група. За такива хора по-леките педали са по-удобни.За изграждане на постановка на краката едно време гледах Венко от Ку Ку бенд колко назад сядаше и как свиреше с "петата горе" но без да има скованост в краката му,а всичко му се получаваше някак лесно и отпуснато.

Например,сядам веднъж на един педал Тама който не беше пренатегнат,разстоянието между чукчето и кожата е нормално-фабричното зададено,но става така, че с моята постановка просто не мога да го натисна до край :cheers2: Голям смях беше за околните, а за мен срам, че се изложих разбира се.Трябваше да седна до касата за да мога да го натисна,а така пък не мога да свиря,т.е. за толкова стегнат педал просто трябва да приближа чукчетата до кожата за по-малък опън на пружините,но тогава пък има други минуси-усещането е различно и не ми допада.

Затова варианта е ако педала ти е евтин-прави с него каквото пожелаеш, а като го счупиш ще си избереш такъв който да ти е удобен да не променяш фабричното разстояние на чукчетата до кожата,както и съвсем леко да натягаш пружините.

Това е моето мнение :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам въпрос спрямо пружинките.Имам кардана от половин година,но едно нещо ме притеснява още - как да ги настройвам.Още по-трудно става когато от различни страни чувам за двете крайности - максимално затегнати и съответно максимално отпуснати - защото хората които ми го казват и двамата са много добри и са отдавна в бранша.Не мога да пренебрегна ничие мнение,но това което се опитвам да направя е да пробвам и двата начина за определен период от време,като накрая сам за себе си достигнах едно средно положение на пружините.Все пак желая да чуя още компетентни мнения по въпроса,благодаря ви!

 

Всеки човек е различен и всичко е МНОГО ОТНОСИТЕЛНО. Зависи от физиката ти, от марката/модел педал, от позицията ти спрямо барабаните и т.н. Единственият начин да разбереш кое би ти било най-удобно на теб за твойто свирене е да пробваш всички настройки.

 

Безсмислено ми се струва да се натягат до край пружините за да може даден педал да работи по-тежко и съответно да се връща по-бързо в изходно положение

 

По-скоро не съм съм гласен с теб. Ако трябва да изхождаме от хората, които са се специализирали в тази сфера (главно бързина) е точно обратното! Въпреки, че правила няма, рано или късно ако се стремим в тази посока, ще стигнем до същите изводи като тях... разбира се изключения винаги има, но барабаните са проста физика, с която трябва да се съобразяваме!

Редактирано от Danny47
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако става въпрос за екстремна музика,може би.Но има и друга музика в която се цели не само бързина,но и техника.До колкото знам Майк Манджини все още държи рекорд за бързина /най-много удари изсвирени за единица време/,както и Върджил Донати,ами честно да ти кажа струва ми се,че техните Пърлове никак не са с пренатегнати пружини:bravo:Всичко идва от развитие на подходяща техника, е моето лично мнение :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Световният рекорд го държи Tim Waterson, но тва няма значение. Въпросът е, че няма как да изсвириш серия от последователни бързи удари ако чукето не може да се върне със същата скорост... особено с педалите, които не са direct drive, както Eliminatora, на които им е необходимо повече напрежение в пружините. Естествено нямам предвид, че не може да свириш бързо с този педал, но всички "екстремни" барабанисти, които свирят с този педал, obiknoweno свирят с такива настроики. Естествено тук може да стане малко объркване за това ще уточня, че хората, за които говоря, бързото започва от 220! :punk_guitar: Разбираемо е барабанисти чиято цел не е екстремната музика да имат други предпочитания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Но ето малко факти-без да се заяждам ;)

мисля,че после си подобрява рекорда и едва ли може да се сравнява с това което може би имаш предвид

И за да спре спора,само бих се причислил към няколкото по-горни поста,заемайки позицията,че всичко е индивидуално макар до голяма степен в по-ранна възраст да се базира на желанието човек да се учи от един или друг барабанист,но все пак има общи постановки върху които се основават личните. :greenangel:

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.