kmfb Публикувано Октомври 4, 2007 Публикувано Октомври 4, 2007 Здравейте. Снощи ми хрумна да взема един стар бас и да го преобразя напълно, като Пепеляшка, само че да си остане готин и след 12.00. Мисля да сменя абсолютно всичко каквото може + леки корекции по тялото, в зависимост от модела. Не съм се захващал с подобни ремонти преди и мисля да поверя всички деликатни процедури на професионалисти (лютиери, дърводелци, бояджии...), а каквото мога да осигуря сам без да оплескам нещата - добре дошло. Наясно съм, че такова нещо ще струва доста и мисля да не се пестя за адаптери, прагчета, ключове... Също мисля тялото да го направя с аерограф, да сменя всичките кабелчета и жички, плочки, простотии... Въпросът ми е ... Струва ли си? Тъй като действително мисля да инвестирам в начинанието ме мъчи дали ще се получи действително добър бас или старата баба колкото и да я киприш, пак си е... Друго... каква китара е най-подходяща за това? Имам една Кремона в нас в не лошо състояние, трябва малко да се пипне от про, но все ми се струва, че бая рязане ще падне, пък и грифът си го знаем. Моля всеки, който има някакви идеи да сподели. Като цяло не бързам и ще правя всичко това само за удоволствие, но много държа на крайния резултат. Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 4, 2007 Отговорено Октомври 4, 2007 (Редактирано) тунинга ще ти излезе колкото един бас нисък клас (зависи какво влагаш де) и резултатът зависи изцяло от теб и от уменията ти (ако старатият бас е от добро дърво де, не говоря за някоя скапана чамова кремона) - сам предцени струва ли си Редактирано Октомври 4, 2007 от Overdrive Цитирай
kmfb Отговорено Октомври 4, 2007 Автор Отговорено Октомври 4, 2007 готов съм да дам до към 350-400 само за адаптери, повече за ключове и прагове, искам да взема и оригинална плочка + нови и добри потенциометри, едва ли ще падна под 1000+, малко над нисък клас бас. Кое е хубаво дърво? Модели? Цитирай
vhcs Отговорено Октомври 4, 2007 Отговорено Октомври 4, 2007 ... еми аз не бих вкарал толкоз пари в кремона примерно. Това ми звучи като ония москрич с двигателя на мазерати. Цитирай
kmfb Отговорено Октомври 4, 2007 Автор Отговорено Октомври 4, 2007 за тва пиша цялата работа тук, има ли смисъл изобщо да се захващам. А в какво би било добре да се вкарат тия пари? Крайната цел е нещо уникално и дори да е малко надценено все пак да си е съвсем приличен инструмент. А москвича с двигателя на мазерати е отчаяна работа... но голям смях де. Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 4, 2007 Отговорено Октомври 4, 2007 пиши на някои лютиер щом имаш 1000лв - ще ти направи бас по поръчка и ще е както искаш всеки детайл Цитирай
kmfb Отговорено Октомври 4, 2007 Автор Отговорено Октомври 4, 2007 нямам готови 1000лв, идеята ми е постепенно да вкарвам пари в тва. Но идеята за лютиер е добра - да направи тялото, аз вече ще се занимавам с джаджите и адаптерите. Мерси Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 4, 2007 Отговорено Октомври 4, 2007 Като спомена сума от 1000лв, ако знаеш какво харесваш и искаш от един инструмент можеш за още малко пари отгоре да си направиш къстъм бас изцяло по твой вкус и с качество, което надвишава значително това на фабричен бас за 1200 - 1500 лв. Това го казвам от личен опит - през последните години съм си правил няколко различни баса. Друго предимство е, че производителят ще ти е на една ръка разстояние и при, недай си боже, неприятности винаги можеш да разчиташ на компетентност и съдействие. Ако все пак си твърд в решението си да модваш БГ бас ("Лудите, лудите, те да са живи" е казал класикът ) ето какво бих предложил: 1.Потърси някоя Кремона - като цяло по-читавата марка от БГ соц инструментите според мен. Виждал съм един единствен Орфей, който заслужава внимание - грифът беше от твърд ясен и нещо напомнящо много твърд махагон и тонът беше убийствен, но се съмнявам да попаднеш на такъв. 2. Намери (ако трябва с помощта на лютиер) бас с максимално качествен гриф и тяло като дървесина. а/ тялото - търсиш тяло от смърч, отпред и отзад скрит с фурнир. Това е най-читавия материал, който съм виждал при Кремона. Някои са от 2 парчета, други от повече. 3 е максимума, който търсиш, ако е повече - не става. б/ грифът да е от правилно срязан клен като посока на жилката. 3. Махаш фурнира и слагаш плоча от твърда дървесина на лицето на тялото - т.нар. top според терминологията на англоезичните производители/магазини и пр. Това ще помогне да се стегнат ниските и да имаш по-добра атака. Отделно ще ти позволи да сложиш адаптери, струнник и потенциометри каквито искаш, без да се съобразяваш с отворите от предишните. 4. Сваляш фингърборда, слагат се graphite reinforcements, лепи се нов фингърборд (материала и дебелината варират в зависимост от вкуса ти), слагат се позиции. *Тази точка я приеми като опция - може да се сменят само позициите. 5. Оттук нататък изборът на адаптери, струнник, евентуално активна електроника и др. зависи изцяло от това какъв звук искаш. Според мен на тяло от смърч пиезо адаптер звучи много красиво (особено ако е фретлес, да не отваряме темата за разни дървени струнници и пр. ). Избирай внимателно и не се хвърляй на много екзотични комбинации, иначе може да платиш доста само за придобиване на обща култура. 6. Външен вид и аксесоари за кеф - каквито ти душа иска и си готов. Можеш да се замислиш и за вариант да модифицираш някой стар фирмен бас. Напр. преди няколко години си бях купил Ibanez Roadstеr от 80-те в отвратително състояние, но като дървения и тон е страшен. Ако имаш късмет и намериш някоя подобна тояжка с малко разум и съвети оттук-оттам резултатът може да е много впечатляващ. Цитирай
kmfb Отговорено Октомври 4, 2007 Автор Отговорено Октомври 4, 2007 Много благодаря, такова изчерпателно насочване ми трябва Едно по едно ще стане всичко, номерът е, че не мога да дам 1000+ на веднъж, от друга страна към 400 на месец не са проблем. Ще държа в течение на производствения процес, само да потръгне. Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 4, 2007 Отговорено Октомври 4, 2007 еми събери пари 3 месеца и имай най-якия бас на света ако ти се занимава с глупости - с кремони мисля че няма кво да се занимаваш - тялото им е шит (чам които се пука гадно), по мое мнение има едни орфеи копие на п-бас със тяло от махагон и няколко ленти светло дърво - те са много добри но са рядкост иначе в момента имам 1 от въпросния гриф от мнооого твърд явор (с развит тръс род не се измята) и махагон, имам и още един които е същия но и с фборд от явор и сега се чудя кой да оставя на баса, като реша мога а продам единия ако някой се интересува Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 5, 2007 Отговорено Октомври 5, 2007 +1 Няма да е най-якия, но ще е добър и ще е направен изцяло по твой вкус, без да се налага да се съобразяваш с ограниченията, които ти налага една БГ тояга. Освен това имай предвид, че изработката ще отнеме поне 45-60 дни, а ако искаш нещо по-екзотично или майстора е зает и с др. поръчки - и повече. Това ще ти позволи да събереш достатъчно стотинки. Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 5, 2007 Отговорено Октомври 5, 2007 Исках да кажа най-якия за него, тоест всичко да е както го иска и както го кефи. Иначе "тунинга" на някоя стара талпа няма да отнеме по-малко време, така че май е все едно. Има и друг вариант - аз намерих грифове и се хванах сам да си правя тяло, но го правя от пролетта и още не съм до никъде, тъй като не мога да отделям по 5 часа на ден за това Цитирай
kmfb Отговорено Октомври 5, 2007 Автор Отговорено Октомври 5, 2007 Ако имам 1300-400 лв. под ръка или ще си взема бахти добия бас или ще ги изпия преди майстора да е направил дори само тялото. Въпросът е да се занимавам с нещо, което става бавно, но носи удоволствие, като да си тунинговаш колата или да си отгледаш кученце, де да знам Затова се чудя от къде да започна и с какви пари. Май е най-добре първо тялото, по него вече останалите неща. Не искам нестандартна форма, защото трудно ще си намеря и чаркове. Предложете моля добър майстор, времето не ме притеснява, хубавите неща стават бавно. Overdrive, дай да видим какви грифове имаш, ако наистина можеш да се разделиш с нещо - добре дошло. А дали тая машина да не е фретлес? Благодаря на всички за съветите. Цитирай
Recommended Posts