Jump to content
Българският форум за музиканти

бас тунинг


kmfb

Recommended Posts

Здравейте.

 

Снощи ми хрумна да взема един стар бас и да го преобразя напълно, като Пепеляшка, само че да си остане готин и след 12.00.

Мисля да сменя абсолютно всичко каквото може + леки корекции по тялото, в зависимост от модела. Не съм се захващал с подобни ремонти преди и мисля да поверя всички деликатни процедури на професионалисти (лютиери, дърводелци, бояджии...), а каквото мога да осигуря сам без да оплескам нещата - добре дошло.

 

Наясно съм, че такова нещо ще струва доста и мисля да не се пестя за адаптери, прагчета, ключове... Също мисля тялото да го направя с аерограф, да сменя всичките кабелчета и жички, плочки, простотии...

 

Въпросът ми е ... Струва ли си?

Тъй като действително мисля да инвестирам в начинанието ме мъчи дали ще се получи действително добър бас или старата баба колкото и да я киприш, пак си е...

 

Друго... каква китара е най-подходяща за това? Имам една Кремона в нас в не лошо състояние, трябва малко да се пипне от про, но все ми се струва, че бая рязане ще падне, пък и грифът си го знаем.

 

Моля всеки, който има някакви идеи да сподели.

Като цяло не бързам и ще правя всичко това само за удоволствие, но много държа на крайния резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тунинга ще ти излезе колкото един бас нисък клас (зависи какво влагаш де) и резултатът зависи изцяло от теб и от уменията ти (ако старатият бас е от добро дърво де, не говоря за някоя скапана чамова кремона) - сам предцени струва ли си :bravo:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

готов съм да дам до към 350-400 само за адаптери, повече за ключове и прагове, искам да взема и оригинална плочка + нови и добри потенциометри, едва ли ще падна под 1000+, малко над нисък клас бас.

 

Кое е хубаво дърво? Модели?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за тва пиша цялата работа тук, има ли смисъл изобщо да се захващам. А в какво би било добре да се вкарат тия пари? Крайната цел е нещо уникално и дори да е малко надценено все пак да си е съвсем приличен инструмент.

 

А москвича с двигателя на мазерати е отчаяна работа... но голям смях де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нямам готови 1000лв, идеята ми е постепенно да вкарвам пари в тва. Но идеята за лютиер е добра - да направи тялото, аз вече ще се занимавам с джаджите и адаптерите. Мерси

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като спомена сума от 1000лв, ако знаеш какво харесваш и искаш от един инструмент можеш за още малко пари отгоре да си направиш къстъм бас изцяло по твой вкус и с качество, което надвишава значително това на фабричен бас за 1200 - 1500 лв. Това го казвам от личен опит - през последните години съм си правил няколко различни баса. Друго предимство е, че производителят ще ти е на една ръка разстояние и при, недай си боже, неприятности винаги можеш да разчиташ на компетентност и съдействие.

 

Ако все пак си твърд в решението си да модваш БГ бас ("Лудите, лудите, те да са живи" е казал класикът ;) ) ето какво бих предложил:

1.Потърси някоя Кремона - като цяло по-читавата марка от БГ соц инструментите според мен. Виждал съм един единствен Орфей, който заслужава внимание - грифът беше от твърд ясен и нещо напомнящо много твърд махагон и тонът беше убийствен, но се съмнявам да попаднеш на такъв.

2. Намери (ако трябва с помощта на лютиер) бас с максимално качествен гриф и тяло като дървесина.

а/ тялото - търсиш тяло от смърч, отпред и отзад скрит с фурнир. Това е най-читавия материал, който съм виждал при Кремона. Някои са от 2 парчета, други от повече. 3 е максимума, който търсиш, ако е повече - не става.

б/ грифът да е от правилно срязан клен като посока на жилката.

3. Махаш фурнира и слагаш плоча от твърда дървесина на лицето на тялото - т.нар. top според терминологията на англоезичните производители/магазини и пр. Това ще помогне да се стегнат ниските и да имаш по-добра атака. Отделно ще ти позволи да сложиш адаптери, струнник и потенциометри каквито искаш, без да се съобразяваш с отворите от предишните.

4. Сваляш фингърборда, слагат се graphite reinforcements, лепи се нов фингърборд (материала и дебелината варират в зависимост от вкуса ти), слагат се позиции.

*Тази точка я приеми като опция - може да се сменят само позициите.

5. Оттук нататък изборът на адаптери, струнник, евентуално активна електроника и др. зависи изцяло от това какъв звук искаш. Според мен на тяло от смърч пиезо адаптер звучи много красиво (особено ако е фретлес, да не отваряме темата за разни дървени струнници и пр. :) ). Избирай внимателно и не се хвърляй на много екзотични комбинации, иначе може да платиш доста само за придобиване на обща култура.

6. Външен вид и аксесоари за кеф - каквито ти душа иска и си готов.

 

Можеш да се замислиш и за вариант да модифицираш някой стар фирмен бас. Напр. преди няколко години си бях купил Ibanez Roadstеr от 80-те в отвратително състояние, но като дървения и тон е страшен. Ако имаш късмет и намериш някоя подобна тояжка с малко разум и съвети оттук-оттам резултатът може да е много впечатляващ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря, такова изчерпателно насочване ми трябва ;)

 

Едно по едно ще стане всичко, номерът е, че не мога да дам 1000+ на веднъж, от друга страна към 400 на месец не са проблем. Ще държа в течение на производствения процес, само да потръгне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми събери пари 3 месеца и имай най-якия бас на света :)

 

ако ти се занимава с глупости - с кремони мисля че няма кво да се занимаваш - тялото им е шит (чам които се пука гадно), по мое мнение има едни орфеи копие на п-бас със тяло от махагон и няколко ленти светло дърво - те са много добри но са рядкост ;)

 

иначе в момента имам 1 от въпросния гриф от мнооого твърд явор (с развит тръс род не се измята) и махагон, имам и още един които е същия но и с фборд от явор и сега се чудя кой да оставя на баса, като реша мога а продам единия ако някой се интересува

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1

Няма да е най-якия, но ще е добър и ще е направен изцяло по твой вкус, без да се налага да се съобразяваш с ограниченията, които ти налага една БГ тояга. Освен това имай предвид, че изработката ще отнеме поне 45-60 дни, а ако искаш нещо по-екзотично или майстора е зает и с др. поръчки - и повече. Това ще ти позволи да събереш достатъчно стотинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Исках да кажа най-якия за него, тоест всичко да е както го иска и както го кефи. Иначе "тунинга" на някоя стара талпа няма да отнеме по-малко време, така че май е все едно.

Има и друг вариант - аз намерих грифове и се хванах сам да си правя тяло, но го правя от пролетта и още не съм до никъде, тъй като не мога да отделям по 5 часа на ден за това :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имам 1300-400 лв. под ръка или ще си взема бахти добия бас или ще ги изпия преди майстора да е направил дори само тялото.

Въпросът е да се занимавам с нещо, което става бавно, но носи удоволствие, като да си тунинговаш колата или да си отгледаш кученце, де да знам :)

 

Затова се чудя от къде да започна и с какви пари. Май е най-добре първо тялото, по него вече останалите неща. Не искам нестандартна форма, защото трудно ще си намеря и чаркове. Предложете моля добър майстор, времето не ме притеснява, хубавите неща стават бавно.

Overdrive, дай да видим какви грифове имаш, ако наистина можеш да се разделиш с нещо - добре дошло. А дали тая машина да не е фретлес?

 

Благодаря на всички за съветите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.