Jump to content
Българският форум за музиканти

Направи си сам - тръс род от подръчни средства


vlex

Recommended Posts

Здравейте,

 

за последния си проект видях голям зор да намеря в бг род за грифа и затова реших, че като ще е гарга ще е много рошава, та се заех да правя тръс род по напътствията на Джон Фишър. Някои може би ще ме погнат, и вероятно с право, че китарата е инструмент, почиващ на огромна прецизност и точност, което е така за всеки един музикален инструмент, но когато колата се катурне и почнеш да викаш неволята, ти остава само да седнеш и да 'побългариш' нещо ;) И понеже има хора, които или не знаят английски, или не могат да намерят напътствия, а искат да се занимават с китародялкане, или има хора, които не могат да намерят род за грифа си, та дано помогна някому и има поне един благодарствен коментар, сред реките от псувни, които очаквам от педантите, държащи всичко да е както си му е реда по каталог :yes:

 

Та по същество:

 

Тази тема ще покаже как да си направите гладкоканален тръс род тип джибсън.

 

Като начало ще ви трябват:

1 шпилка - аз използвах 3мм-ова подцинкована - в бриколаж е 2,25

1 П-образен алуминиев профил - моят е 6х6мм с 1мм-ова стена - пак в приколаж е 8,50

1 стоп гайка - нямам идея колко е, но надали е повече от 2-3-4 стотинки ;)

няколко шайби и нормални гайки - цените са като на стоп гайките :dance:

1-2 гайки за върха на рода

DSCN0167.JPG.xs.jpg

 

Режем от шилката 50-сантиметрово парче, тъй като при мен е точно метър - стават две парчета :rockon: След това режем от профила парче с дължина 494мм. Пак се събират две на купения от мен - май ще си направя два рода!

DSCN0168.JPG.xs.jpg

 

Следва малко по-пипкава работа - за да не се върти шпилката заедно с крайната гайка е добре да се законтри по някакъв начин към профила - аз избрах най-махленския като изпилих на шмиргела две гайки (по една за всеки род) и я направих точно, колкото да влезе между двете страници на профила. След това завих изпилената гайка, сложих една шайба и завих стоп гайката. (Тъй като не бях сметнал всичко като хората и имах глупостта да срежа профила 490-мм се наложи да компенсирам необходимите 4мм с още една шайба и една контра шайба между двете - да не се чудите, защо аджеба има повече гайки по снимките ;) )

DSCN0170.JPG.xs.jpg

 

Следващата стъпка ще е да побългаря крайната гайка - тъй като не намерих подходяща гайка, единственото, което успях да си набавя са 4 гайки за дистанциране на платки (шестограм с вътрешна и външна резба)(Искам да искажа специални благодарности на пича от офиса на Würth, който си заряза работата и воден от метълщината ми помогна с намирането и на тези гайки!). Размерите им бяха незадоволителни, но бяха единствени на склад, та се наложи да бачкам с каквото намеря. Просто завих две гайки една за друга и ги залепих със епоксидна смола, така че да образуват удължена гайка с малък промеждутък запълнен от епоксидна смола, като почистих излишното след засъхването. Единствената идея на епоксидната смола е да държи двете гайки да не се разместят, защото би било неудобно да въртиш едната гайка, докато напаснеш положението и на вътрешната, че да ги въртиш и двете... Ако намерите редовни глухи гайки с женски шестограм взимайте без да се чудите ;)

DSCN0171.JPG.xs.jpg

 

След като епоксидната смола стегне остава да сглобим всичко. ако случайно прибегнете до моето решение с две дистанционни гайки, имайте предвид, че ще трябва да се дълбае повече улея в главата, за да може да влезе лулата да въртите рода! Допълнителната мъжка резба на крайната гайка може да се изреже или изпили при желание, но аз смятам така да я оставя, поне засега :whistle: Както виждате съм залепил няколко тънки парчета изолирбанд по шпилката, нещо, за което ако не беше Джон Фишър не бих се сетил, за да се предотврати евентуално протракване или дрънчене на шпилката в профила, породено от вибрациите при свирене.

DSCN0175.JPG.xs.jpg

 

Накрая с клещи профила се деформира, така че да не може да излезе шпилката, въпреки че така или иначе, ако сте си свършили работата с фрезоването на канала в грифа - това трябва да е невъзможно ;)

DSCN0176.JPG.xs.jpg DSCN0177.JPG.xs.jpg

 

Воала! Вече имате джибсънски хоуммейд тръс род! за да видите къде ще ползвам моя ще трябва да почакате още малко... Дерзайте!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Запази снимките, и ги конвертирай в резолюция, която все пак се побира на екрана :).

Евала за темичката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не че нещо, но и аз бях тръгнал да правя от шпилка род за гриф на една орфейка (винаги им се скапва резбата), но един майстор ме разубеди (и е прав защото шпилките са от много мека евтина стомана, да не говорим пък за 3мм)

 

ето как се прави по "класическия" здрав начин:

 

в складовете за желязо има ЗАКАЛЕНА стомана 5мм (или 5.2 ако ще и се прави резба) - взема се такава - един прът 3метра е лев и нещо. ЗАКАЛЕНА значи че зор се огъва и реже (унищожава дисковете на ъглошлайфа), а да не говорим за чупене ;)

 

ето я системата:

truss_rods_1.jpg

отрязва се парче колкото трябва, в единия край с СО2 или аргон се заварява квадратно парче метал, което ще застопори единия край на рода в грифа , в другия край се нарязва резба или се заварява резбата от закален болт М5 (това е краят от където ще се регулира). За заварките - отивате в първия автосервиз, няма и пари да ви вземат, само ги гледайте постояно в ръцете, чеда не стане на криво :) . Така направеното нещо се пъха във вече готовия канал (който трябва да е по-дълбок в средата и плитък в 2та края), в средата се натиска със парче дърво широко колкото канала и заоблено според огъването на стоманената пръчка като това:truss-rod-filler1.jpg

парчето се залепя и ф-борда също и тва е:cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това за конструкционната нисковъглеродна стомана, от която са направени шпилките е абсолютно вярно.

Между другото, къде 10-ина-15 лева до колкото имам спомен върви един тръсрод...

 

Ако е крайно наложително да е шпилка, мисля, че 5мм е по-разумен вариант.

 

Въпреки, че в случая не е необходимо металния прът да е особено твърд. Даже в идеалния случай, трябва да действа като въже. Затова шпилка може и да свърши работа. Проблема е, че резбата и може да се замаже лесно, а и допускам, че може да се разтегне с времето. Освен това, факта, че е назъбена цялата, означава, че ако не се вземат мерки, може да се закача из канала, и да не огъва грифа особено равномерно

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма ли откъде да се поръча тръс род ?

Заявка от магазин примерно или онлайн ?

Не вярвам положението, да е чак толкова зле...за дървета, да, но такива части. :)

 

Може ли да обясните само, как точно се застопорява тръс рода в края на грифа (този към тялото), че не ми стана ясно ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dimi, точно от него се инспирирах :recourse: Иначе Оувърдрайв май не си прочел внимателно - гладконален род показвах как се прави, защото фрезоването на неравномерен род канал НЕ е най-елементарното занимание! Сеш' се сега и за този момент? Иначе от толкова типове родове всеки има своите недостатъци и преимущества - този конкретно го правя за китара с фиксиран бридж => не се нуждае от същата здравина, която се желае и при флойд, калер и дори уилкинсън или бигсби тремоло! :music336: А е толкова тънък, за да не фрезовам голям канал в грифа, който планирам да е тънък, и по този начин да го ослабя допълнително :happy:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Блек драгън - родове има - работата е, че като ще човъркам китара, защо всичко не е хоум мейд, ами всичко отнякъде да се купува. ;) То почти всеки може така със всичко от магазина и едно голо сглабяне... :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, къде 10-ина-15 лева до колкото имам спомен върви един тръсрод...

Намери ми тръс род за 10-15 лева и ще купя десет, оделно бирата.

Първо - няма ги никъде в България. Просто абсолютно никой не продава тръс родове тук.

Второ - ако решиш да купуваш онлайн и намериш родове в чуждестранен интернет магазин, най-евтините са от 15 долара нагоре (към 23 лева наши пари), като отделно към тези 23 лева се дават и пари за доставка до БГ.

 

Браво на vlex - хем по-чисто, хем по-лесно, хем кажи-речи Без Пари.

 

Това за стоманата, която си ползвал е вярно - мека е, но не бой се, няма да ти се отпусне рода от преразтягане.

Дори не е сигурно дали ще се наложи да е натегнат.

Резбата също няма да се преебе толкова бързо, понеже не е нужно да правиш по 700 оборота по шест пъти на ден за корекциите и отделно не се знае дали таквиа въобще ще са належащи.

Направи един хубав гриф и не се бой за рода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Родове тук се продават, и ако гената им не е 10-15, то евwентуално може да е 20.

Обади се на 02/9801047 и го питай човека за цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви са родовете? Нещо хоуммейд от арматура?

Разбрах, че имало някакъв дебел, който продавал родове евтино.

Искам да накупя яко родове, ама да не са некфи бутафории.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам един род и не ми трябва ако някой го иска да пише. Иначе е подобен, да не кажа същия като този, който metalhammer показа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

metalhammer показа същия род като моя. Иначе Говоря за джема в пряката на пиротска за където и Евтим говори - последния път (преди 2 дни) струваше род 12 кинта. Причината да не си взема такъв с културна гайка е, защото НЕ БЕШЕ ГЛАДКОКАНАЛЕН! И както вече споменах - фрезоването на параболичен канал не е физзарядка за всяка сутрин на младите чавдарчета... примерно :hysterical:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е не е нужно да е перфектно параболичен канала - достатъчно е на 3-4 степени, а дървото отгоре лесно може да се оформи със заобляне и по него да се огъва рода :D

не съм казал че тая гладко канална система е лоша, просто материалите които ползваш НЕ СТРУВАТ :hysterical:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом казваш :hysterical: Обичам някой да ми отписва нещата пък те после да се окажат екстра! Щом вършат работа значи всичко е ок :D

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.