Jump to content
Българският форум за музиканти

С какво впечатлява един певец?


CorvusCorax

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Здравейтре на всики! :yahoo:

От скоро започнах да посещавам раздел Вокали, поради желанието ми малко от малко да се науча поне да припявам ( и отегчението в раздел Китара)!

 

Първите ми по-сериозни впечетления от вокални партии са: На Рони Джеймс Дю, специялно в Temple of the king, където освен полифониите на Ричи Блекмор, Дю също не изостава и мн. радва!!!!!!!!!!!!

Песента с която ме грабна Дейвид Ковърдейл е Sailing ships ! За акустичния варянт в Токио става въпрос!

По-принцит метълските гласове не ме впечетляват вече с високите си писъци,но бих дал Брус Дикенсън за фаворит в този стил, заедно с Рони Дю също!

Както беше отбелязал някой още в началото на темата става въпрос за тембъра и специфичността на един глас! Това е което ме впечетлява,мене лично ( дори и да пее тук таме фалшиво)!Защото един брилянтен чист, глас без грам дрезгавина с нищо не може ме впечатли освен овладяна техника,на професионалист и прецизност!

 

От Б.Г.-тата

Наско, танкиста естествено, Васко Найденов.....,аааа Пича, (Ники, май се казваше) от група Торнадо, също мн. израдва(адски му се изкефих един път във Фенс-а)!!! :rocker:

 

Извинявам се за офтопок-а, но ако някой може да ми даде линк с някои по-важни,основни упражнения за пеене,моля да ми пише Л.С. (за бек вокалист го мъча и събирам инфо! благодаря ви Мн. :D )

 

Greets!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

-Спецификата

Гласа да бъде интересен (да няма друг като него - в добрия смисъл на думата).

 

-Тембър

Barry White е бас, но мацките се подмокрят като го чуят!

 

-Бленда

Има много певци, които като се съдерат и стават чудеса - примери много: Joe Cocker, Brian Adams, David Coverdale и т.н.

 

-Бокалната техника

Пъргавина на гласа - майсторство.

Чуй Stevie Wonder - If your love cannot be moved!!!

 

-Импровизацията

Не се цени масово, но ако ти се отдава е голям + !

 

Високите гласове от край време са на мода (говоря за мъжете, защото при жените нещата се променят последно време). Трудно се научаваш да пееш високо (правилно и КРАСИВО), докато ниското или го имаш или не.

Също така, хората усещат когато нещо е изпято от душа...запомни т'ва - ДУША (Soul)

 

 

П.П. -Циците...(не си ли чувал израза - "Големи цици - голям глас!")... така че ти не ставаш!

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен лично един певец ме впечатлява най- много с акапелно пеене.Смятам,че по този начин най-добре се разбира какви певчески възможности има той :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Мен ме впечатлява на първо слушане със самото чувство, което влага в изпълнението. Не се впечатлявам толкова от тоновете. Е, освен ако естествено не е нещо наистина завладяващо. Преди ходех за кратко на уроци по пеене и единият ми учител ми каза следното, което ми се наби в ума: "По-добре е, да не можеш да разпознаваш всеки тон от първо чуване. Защото след време започваш да чуваш само някакви тонове, а не мелодии и музика."

Редактирано от Claire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е изключително важно изпълнителят да има добра техника на пеене , но не по - малко важно е да чувтства това , което пее , да влага цялото си същество в това , което прави , защото музиката е един вид благодат , полет за душата,свобода...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Christina Aguilera-Неповторим глас,СТРАХОТНА вокална техника :) ,невероятен стил ;) ,присъствие на сцената :ok: ,Красива е,със необикновенно излъчване....Незнам дали има слабо място тази жена!?Страшно много я харесвам!..Винаги съм се чудила как успява да се хареса на хора от толкова много поколения!?..Няма човек който да може да отрече,че пее ЖЕСТОКО..(мисля,че това го оценяват хора поне от 10 до 50 годишна възраст)..и същевременно песните и звучат модерно,има страхотни клипове и винаги е на първите страници! ВСИЧКИ нейни дуетни парчета които съм слушала са повече от сполучливи..и винаги стават хитове!Явно и екипът с който работи,също са големи професионалисти,защото всички нейни концерти които съм гледала,просто са Убийствени :thumbs_up: ..и от към сценография,и изпълнения..костюми,балети..Всичко е БАРНАТО отвсякъде! B) ...Просто няма за къде да се хванеш :)

ИДОЛ :)

Редактирано от Bubureli
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не успях да прочета всички мение но предполагам че всички сте заложили на гласовите данни..да и това го има но сценичното поведение на едни певец е от голямо значение...защото не може да отидем на конкурс и песента да е на 6 но сценичното поведение да го няма.. така че аз залагам така да се каже на сценичко поведение и вокал :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че на първо място певецът трябва да впечатлява с гласовите си възможности.

Сценичното присъствие също е много важно - когато певецът излезе на сцената, да успява да превземе цялото внимание на публиката.

Защото хората на концерт слушат и с очите си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е изпълнителят/изпълнителката да има добри гласови данни, но дори да ги няма, да владее добре това, което има.

 

Също, важно е изпълнителят да е красив(особено ако е жена), и симпатичен за да впечатлява. Също е важно да е облечен добре.

 

Важно е и да има някакво сценично повечедние, или поне да не изглежда като ударен/ударена с лопата.

 

Важно е и останалите около него(ако говорим за сцени) как ще са си свършили работата.

 

Но за мен, най-важно е да има чар, и да впечатлява с искреност и неподправеност!

 

Едни изпълнители привличат с "решителност", други създават весело и приповдигнато настроение, други впечатляват с нежност, трети с колебливост и т.н(добре е човек да може да изрази богата гама от емоции)..... като цяло, човешкото в изпълнението е най-важното от цялата работа. Непритежаването на поне малко човещина, и съответно и на вокалното и изразяване, а наличието на поза и фалш, обикновено се усещат от хората. Естествено, в едно няколкочасово участие не може човек да блести през цялото време, но определено трябва да бъде забелязван и да привлича - това е основната цел на артиста - да създава емоции у хората, и даже понякога да ги изживява с тях.

 

Ако си връзкарче с познати, може и да те дават по телевизията, но ако не можеш да пееш от сърце си свършил курса в кръчмата/заведението, където контакта е близък - дори и да имаш най-впечатляващите гласови данни.

 

Също така, непрекъснатото демонстриране на гласови данни е ужасно досадно, според мене! Контрастът е много по-голяма сила.

 

Според мен, тези неща много добре се усещат ако слушате БГ песни. Моят съвет е - слушайте българска музика(особено от 70-те и 80-те), и я пейте. Българският език не е така протяжен, и не позволява толкова много "зяене" като цяло, и изисква красива и семпла фразировка, промени на тембъра на гласа в зависимост от смисъла на кантото, и други похваяти, за да звучи песента приятно, мелодично, и убедително, а не да звучи така, като че ли е изпята от хладилник или кухненски шкаф. Това е и причината, поради която много българи мразят да пеят на български - трудно е! Но пък веднъж научите ли се и хареса ли ви - ще се пристрастите към пеенето на български ;).

 

Вслушайте се и в народната ни музика от различни краища на страната - веднага ще видите колко украсена "като бродерия" е с мелизми тя, и това не е случайно, а произлиза именно от спецификата на езика ни.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Ами аз основно се кефя на мощни дълбоки гласове, особено ако успяват да пеят високо (Phil Anselmo, Chris Cornell, Corey Taylor, Sully Erna). Изключение правят тези които пък компенсират с уникален стил или пък с интересно отношение към пеенето като цяло (Kurt Cobain, Layne Staley, Serj Tankian). Страшно ми е гот да слушам много високи и драматични вокали като Cedric Bixler-Zavala от The Mars Volta или Jack White от White Stripes. А Robert Plant си е вечния номер едно за мен. Общо взето клишето вокала да качи една октава на припева работи перфектно за мен. Получава се драматизъм и въобще е яко :punk_guitar: Страшно гот е също да чуеш агресивно пееща жена. Например Lacey Mosley от Flyleaf и Hayley Williams от Paramore страшно ми действат. А за Otep Shamaya от Otep няма какво да говориме. Тя ме комплексира като я слушам, има три пъти по мощен глас от моя, но доста хора не я харесват защото попрекалява с дрането :P А иначе не ми харесват прекалено нежни мъжки гласове прекаляващи с въздишките и фалцетите, но това сигурно е защото слушам съвсем друг стил музика. А за поведението на сцена всичко е относително и много зависи от стила. Например Kurt Cobain и особено Layne Staley стърчат като талпи през повечето време, но имат такова излъчване че направо ти се завива свят.

Редактирано от Confused
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Мен ме впечетлява в един певец преди всичко изчистения глас,силата,обертоновете и най- вече лекотата на преминаване от ниския към високия регистър.Кефи ме един поставен глас със цвят и топло звучене.Но да не забравяме ,че Господ ни е създал да бъдем различни и всеки един певец си има своята красота.Бъдете оригинали ,не копия!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.