emigrant Публикувано Септември 12, 2007 Публикувано Септември 12, 2007 интересува ме схема за цветомузика, която се побира в малко пространство, проста и добре работеiii,а. да бъде чувствителна на: 1.честотата на звука при смяната, на която да се сменат плавно силата на светлината във светлодиодите (имайки различен цвят самите диоди) и 2. силата на звука - при силен звук да свети по-силно и при много слаб, да се губи. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 12, 2007 Отговорено Септември 12, 2007 Музиката е съставена от много честоти, и не знаем какво точно имаш предвид с това "като се смени честотата на музиката". И между другото - пише се севтОдиоди. Някакъв вариант на схемата би бил да реагира на силна атака в ниските честоти и т.н. В нета няма ли схеми? Цитирай
CorvusCorax Отговорено Септември 12, 2007 Отговорено Септември 12, 2007 И между другото - пише се севтОдиоди. Не беше ли с в е т о д и о д и ? Все едно... Може ли междувременно да обясните какво е цветомузика и за какво се използва... Аз съм го чувал само като някакъв глупав лаф и ми звучеше като нещо осемдесетарско (не ме карайте да ви разяснявам логиката си...) Извинете за ламерщината Цитирай
fluti Отговорено Септември 13, 2007 Отговорено Септември 13, 2007 (Редактирано) По-скоро седемдесетарско (психеделии и пр. щуротии), голям хит беше по купоните и дискотеките преди 89-та. (бил съм много малък, но имам някакви спомени ) По разни стари списания за електроника съм мяркал такива схеми, ако можеш да потърсиш стари книжки и списания, сигурно ще намериш схеми. Редактирано Септември 13, 2007 от fluti Цитирай
vlex Отговорено Септември 13, 2007 Отговорено Септември 13, 2007 Светомузика: имаш филтър, който кара светодиодите да светят с различен интензитет и един вид ти играят ролята на видиш ли визуализатор за силата на звука (разните визуализатори на уинамп и уин медиа про например са подобни простотии)... Мислех, че има в сайта на млад конструктор схема за светомузика, ама и да е имало - вече няма! Търси из нета разни схеми! Поздрави, Влад Цитирай
emigrant Отговорено Септември 14, 2007 Автор Отговорено Септември 14, 2007 (Редактирано) Светомузика: имаш филтър, който кара светодиодите да светят с различен интензитет и един вид ти играят ролята на видиш ли визуализатор за силата на звука (разните визуализатори на уинамп и уин медиа про например са подобни простотии)... Мислех, че има в сайта на млад конструктор схема за светомузика, ама и да е имало - вече няма! Да, това имам предвид. Технически това е индикатор на честота и сила на звука. Никак не ме интересува дали е "цвтомузика". Наистина думата си е старовремска (както и схемите, които очаквам някой да открие). Тъй като не си спомням Йордан Радичков да е използвал тази дума (светодиод), отминавам я със стрхопочитание (нищо, че вече е коментиран правописът й в този форум). Предвид античния произход на въпросните схеми, предполагам, че в оригиналния си вид в "Млад конструктор" са с лампи (220В/50Хц) и че дори не е бил добре известен правописът на въпросните диоди от инженера който я е "съчинил". Редактирано Септември 14, 2007 от emigrant Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 (Редактирано) За каква цел е и сам ли ще я правиш? Такава система трябва да има : компресор, поне трилентов активен филтър, крайно ключово/силово устройство, излъчващи елементи (може и само точкови LED). Дори с май-съвременни (SMD) елементи трудно ще се събере в "кибритена кутийка. Дори да си наясно с SMD монтажа, няма да е лесно. Освен това трябва да се проектира и изработи печатна платка, защото само принципна схема не би свършила работа. В състояние ли си да се справиш с подобно начинание? Ако да, може да ти потърся схеми на отделните звена, но няма гаранция че ще работят заедно..без допълнителна работа по съгласуването им... Има и един проблем с консумацията (нали ще е с батерия). Затова споменах и ключово изходно устройство ( PWM), което би икономисвало от енергията. И накрая - куплунзи, регулатори ( поне 4- 1 за входно ниво, и 3 за каналите (ако са само 3), подходящ корпус... Всеки от елементите посочени в началото е доказано необходим, а защо - може да се продължи темата. П.П. не споменаващ нищо за пределния бюджет на проекта; това също е важно. Редактирано Септември 14, 2007 от Parni_Valjak Цитирай
emigrant Отговорено Септември 17, 2007 Автор Отговорено Септември 17, 2007 За каква цел е и сам ли ще я правиш? Такава система трябва да има : компресор, поне трилентов активен филтър, крайно ключово/силово устройство, излъчващи елементи (може и само точкови LED). Дори с май-съвременни (SMD) елементи трудно ще се събере в "кибритена кутийка. Дори да си наясно с SMD монтажа, няма да е лесно. Освен това трябва да се проектира и изработи печатна платка, защото само принципна схема не би свършила работа. В състояние ли си да се справиш с подобно начинание? Ако да, може да ти потърся схеми на отделните звена, но няма гаранция че ще работят заедно..без допълнителна работа по съгласуването им... Има и един проблем с консумацията (нали ще е с батерия). Затова споменах и ключово изходно устройство ( PWM), което би икономисвало от енергията. И накрая - куплунзи, регулатори ( поне 4- 1 за входно ниво, и 3 за каналите (ако са само 3), подходящ корпус... Всеки от елементите посочени в началото е доказано необходим, а защо - може да се продължи темата. П.П. не споменаващ нищо за пределния бюджет на проекта; това също е важно. ще се ползва за декорация при свирене на музикален инструмент. захранването да е с батерия. излъчващи елементи -- само LED-ове. щe трябва да си я правя сам. мога да се справя с правенето на платка и монтажа (съвсвм по кълвашки), но не и да пренагаждам и препроектирам, така че всичко в проекта, което е от значение трябва да има завършен вид. бюджета не е от значение. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 17, 2007 Отговорено Септември 17, 2007 Явно искаш конструктивно завършен проект, който просто да изкопираш. Някой трябва бая труд да хвърли... Ако бюджета не е от значение, защо не си поръчаш да ти го направи някой, който се занимава професионално? Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 17, 2007 Отговорено Септември 17, 2007 може да се наслагат светодиоди за инлеи на грифа на китара и да светят в зависимост от това какво свириш Цитирай
emigrant Отговорено Септември 18, 2007 Автор Отговорено Септември 18, 2007 може да се наслагат светодиоди за инлеи на грифа на китара и да светят в зависимост от това какво свириш какво е това и как се прави? Цитирай
emigrant Отговорено Септември 18, 2007 Автор Отговорено Септември 18, 2007 Явно искаш конструктивно завършен проект, който просто да изкопираш. Някой трябва бая труд да хвърли... Ако бюджета не е от значение, защо не си поръчаш да ти го направи някой, който се занимава професионално? кой? Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 18, 2007 Отговорено Септември 18, 2007 http://youtube.com/watch?v=8h08ufm1sQQ ето виж тая китара как светят точките на грифа исках да кажа че ако такива се свържат към цветомузика ще е интересно (за някои може би циганско ) Цитирай
emigrant Отговорено Септември 18, 2007 Автор Отговорено Септември 18, 2007 http://youtube.com/watch?v=8h08ufm1sQQ ето виж тая китара как светят точките на грифа исках да кажа че ако такива се свържат към цветомузика ще е интересно (за някои може би циганско ) да, нещо такова. Цитирай
Recommended Posts