Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да свиря на сакс, но съм индианец.


Recommended Posts

Искам да свиря на сакс, но ми трябва съвет относно няколко въпроса. Само да кажа, че не съм сигурна дали някога съм виждала сакс на живо :greenangel:. Значи първо аз искам да се науча да свиря точно три неща(засега). Първото и най-желаното от мен е да свиря едно соло от Urgent на Foreigner. Заради тази песен искам изобщо да свиря на сакс, просто като го слушам настръхвам и понеже, когато ме докосва някоя песен, обичам да я пея, да я възпроизвеждам някак си, обаче това не мога да го възпроизвеждам без инструмента, искам да се науча да го свиря на саксофон. Второто нещо е от The Best na баба Тина, там има също едно соло дето продължава около 20 секунди. И третото, което искам, е да се науча да свиря Careless Whisper. Сигурно ви се струвам много жалка, защото предполагам е изключително сложно, обаче това ми е мечта и рано или късно искам да я осъществя. Въпросът ми е възможно ли е изобщо това? Въпросът възниква поради редица причини. Първо – има ли кой да ме научи? (Мисля, че от всичките пречки тази е най-малката). Второ – какви пари би струвало това удоволствие? И трето – възможно ли е без никога да съм свирила на какъвто и да бил инструмент, да започна да се уча на някакви изпълнения с такава сложност и да постигна желания успех? И колко милиона уроци би ми отнело, ако предположим, че на ден мога да отделям не повече от час за упражнение вкъщи(заради съседите, иначе бих свирила по цял ден, ако ще и да ми се пръсне главата от духане). Като цяло възприемам бързо и сравнително трайно(като изключим шофирането, но аз съм жена, простено ми е). Не съм свирила никога на нищо, даже не познавам нотите. Имам ли шанс? И какъв сакс трябва да използвам? Не, че знам каква е разликата между различните, но Том Гимбел от Форинър доколкото разбрах свири с тенор или нещо от този сорт, ама идея си нямам за какво става въпрос :) Приемам всякакви съвети от ваша страна. Първо трябва да уточня всичко останало и тогава да мисля за купуване на сакс, но все пак за какви цени става въпрос? Предполагам варират в някакви несравними граници, но предполагам, че има на достъпни цени? Все пак ако почна уроци, ще ми трябва да си имам мой сакс, че да се упражнявам вкъщи. Най-много искам да се науча на Urgent. Кажете ми изобщо физическа възможност има ли, че то сигурно трябва да имам 2 пъти по-широк гръден кош , за да го направя, но все пак вие знаете по-добре. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това е сложен въпрос. И не, че неможе да се отговори кратко и еднозначно. А заради слабата или никаква представа на музикалния фен /дори без елементарна муз. подгатовка/, че свиренето на муз. инструмент е като овладяване на занаят - иска се само време и труд.

Всичко е възможно, но малко късно сте се сетили. Уважавам желанието /то винаги е първото условие/. Но давате ли сметка, какъв дълъг процес е обучението на един инструменталист? А вече цитирате професионални сола, които искате да свирите. Нотите и учителите не са най-голямата пречка. Нито парите /ако ги имате/, дори физиката! Има вече примери на жени, които чудесно свирят саксофон, тромпет, тромбон, флейта... Проблемът е в опита, който се придобива дълго /желателно е още от детство/ и добиване на определена муз. култура /за която също трябва време/. Да не говорим, че от всяко дърво свирка не става /без намек/.

Не искам да ви разубеждавам, а само да нахвърля общ план на препятствия, които могат да доведат до големи разочарования. Мисля, че за тази цел времето не работи във ваша полза. Но все пак, ако толкова желаете, започнете и успех. Докъдето стигнете.

Можете да купите "на старо" аматьорски инструмент за 200-300 лв. - алт или тенор. Ще ви трябва мундщук /може да върви със саксофона/ - за учебна цел може и по-елементарен. Платъци /различни видове марки, номера/ - по 6,7 лв. парчето / минимум 2бр. на месец/. Учител/и, школи, нотни помагала - зависи! Останалото е природни /музикални/ дадености, труд и късмет.

Решението е ваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, калегата е написал всичко необходимо по-горе. Само искам да добавя, че 19 години изобщо не е късно време за усещане. Напротив! Това е точното време. Изпълнения от такава сложност едва ли ще започнеш да учиш от самото начало, но с времето всичко ще си дойде на мястото. /Както казва един приятел: "Аз, в началото, не знаех как се движат фигурите по шахматната дъска". :P;):hysterical: / С малко повече желание и учител ще намериш. Аз познавам, непряко, един в София, но за в Плевен не мога да ти помогна, което не означава, че няма, обаче. Според мен няма нужда да се упражняваш по 10 часа на ден - всеки си има собствен темп на възприятие и развитие, според който трябва да се движи напред. Не се пренатоварвай. Важното е да куфееш. Също, пак според мен :), хората, от които свирка не става, са страшно малко. По-голямата, огромна, част са в състояние да засвирят я на саксофон, я на кавал, я на каквото ги кефи. Че има по-надарени музиканти, има, но това не е критерии. Музикалната култура също си в състояние да я изядеш. Физиката ще я развиеш, трябва само да надуваш саксофона в случая. За времето и за кого работи няма да говоря, защото, мисля си, още не съм го разбрал. До разочарование няма да стигнеш, без да опиташ, но и да стигнеш, няма да си разочарована. Друго освен "ду ит" не мога да те посъветвам, но последно:

УСПЕХ, УСПЕХ, УСПЕХ!!!

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ИМАМЕ ПРАВИЛА ЗА ЦИТИРАНЕ! СПАЗВАЙТЕ ГИ!

Познавам отлично възможностите на китарата, но не бих си позволил да давам напътствия на един начинаещ китарист, освен насърчение.

При духовия инструмент сложността идва от няколко посоки. Едната е използването на онова скрито пространство, затворено между зъбите и диафрагмата. Пръстите могат да ти наредят на грифа, но какво става в гърдите и устната кухина може само да се разкаже. Т.е. всеки открива сам /ако успее/ най-доброто индивидуално разположение. С малко късмет - неизвестна величина. В пряка връзка с това следва правилния избор на мундщук и неговата отвореност, и съответната твърдост на платъка. Отново не лека задача. Възможностите за грешки са много. А това води до загуба на време /обикновено човек се връща отначало/ и следват разочарования.

Познавам хора, които с голямо желание и труд се опитват да овладеят някой музикален инструмент, но с малки лични възможности. Успехите са мижави, амбициите големи и това ги озлобява. Хубаво е, още преди да започне, начинаещият да се посъветва с професионалист. Мнозина пропускат това.

А, ако човек иска да опита, защо не!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...

Ами да ти кажа,напълно е възможно да се научиш.Няма да стане бързо разбира се,но с подходящия учител,и с мног желание и търпение,ще стане.Аз например,не казвам,че съм големия музикант,но за 6 месеца се научих да чета по ноти(горе долу...не съм се научил напълно :rolleyes:) и да свиря 4 марша и 2 други произведения.Дори с оркестъра участвахе в новогодишно тържество с тези 2 произведения,хората ни харесаха...такаче,ако не се отказваш,и имаш подходящия учител,всичко е възможно;)

 

 

ПС:не искам някой да остане с грешно впечатление,че се мисля за голямата работа ;) Имам още много път да вървя докато мога да се нарека музикант...Но просто казвам,че ако имаш желание всичко е възможно."Няма несбъднати желания,има изоставени мечти"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.