Jump to content
Българският форум за музиканти

Diy модификация на струни


Recommended Posts

След известно умуване при последната ми смяна на струни преди 2-3 часа, се сетих, както ме беше посъветвал един приятел, да калайдисам с поялника долната част на струната, откъм главата, така, че да няма и помен от разплитане или отпускане там. Направих си труда и да прекарам струните по 2-3 пъти през дупките на ключовете, така, че евентуално отпускане на струната около ключа да е немислимо. Също така, не оставих никаква излишна струна да се омотава безцелно около ключовете. Напротив, струната е увита едва половин оборот около ключа, след което влиза в дупчицата. прави половин обиколка на ключа, след което пак влиза в дупчицата, така 2-3 пъти, и накрая е отрязана, и добре законтрена наопаки за острото ръбче на дупчицата на ключа.

Смазах водачите на струните, както и магаренцето с фина смазка, за да не се заклещва там струната.

 

Резултатът е много добър: за повече от час пилене на солца със болезнени извивки на 1-ва, 2-ра и 3-та струна, отпускането на която и да е струна не е по-голямо от 2 цента, при положение, че струните сложих преди малко.

 

Мисля, че гореописаната операция до голяма степен замества bullet струните, заключващите ключове, заключващия нът, заключващото тремоло, и другите подобни заключващи неща. Пробвайте и вие процедурата, и кажете дали и при вас резултата е такъв...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ми някои струни са навити на главата с медни жички и калая ще хване , а каква трябва да е смазката - фазелин , грез , машинно масло?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bir4o

Ами ако струните са с медни увивки около главата,аз вместо да ги калайдисвам,ги пристягам с много добре парафиниран конец.Иначе според мен най добре е за смазка да се използва червено мастило(но много внимателно и в малки количества,че както всички знаем,бая цапа :whistle: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз единственото, което ползвам е стрит графит на прах във седлото на магаренцето и заключвах струните както беше показано в едно клипче преди(завързваш ги за ключетата), но това със завърването е само за ден-два докато поулегна струните, после ги развързвам и ги режа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нужда главата да е оплетена с медни жици. Тинола доста добре хваща за чистото никелово покритие на струната.

Иначе за смазка може да се използва минерална смазка или обикновено машинно масло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.