DJ SKRATCH Публикувано Август 2, 2007 Публикувано Август 2, 2007 Кои дървета са подходящи за изработката на самия гриф? Широко разпространено мнение е, че тъмните дървета звучат с повече ниски, а светлите с повече високи. Затова е логично е да има баланс между тях. Интересува ме дали ясена и габъра стават за тази работа, както и от колко пласта е най-добре според Вас да е съставен грифа? Цитирай
GOLJAMATABUHALKA Отговорено Август 2, 2007 Отговорено Август 2, 2007 ^Мен ме интересува много тази тема защото в момента се подготвям за изработката на нов бас и много бих се радвал да прочета мнението на повече хора! Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Август 7, 2007 Автор Отговорено Август 7, 2007 Никой ли няма мнение по въпроса? Цитирай
разбойник Отговорено Август 7, 2007 Отговорено Август 7, 2007 Трудна работа. Много зависи какво търсиш като тон. Габър използват само като "стрип" (т.е. мн. тънки парчета) при грифове на бас китари и то мн. рядко. Ясен използват само експериментално няколко марки пак за басове. Аз съм свирил на кухарка изработена от БГ майстор с ясенов гриф и беше ок. Цитирай
Mephistofel Отговорено Август 12, 2007 Отговорено Август 12, 2007 Помагайте на хората,че са замислили богоугодно дело. Руменяк,намери ме в Кю-то като можеш да ти пратя едни неща. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 (Редактирано) Погрешно е схващането, че тъмните дървета дават повече ниски, а светлите - повече високи. Не се съди за тона по цвета на дървото, а по плътността и твърдостта му. Липата е супер светло дърво и дава много ниски. Purpleheart е тъмно дърво с червеникава дървесина и дава много високи - използват го за грифове. За абаноса да не говорим - той е буквално чер на цвят (какво по-тъмно от това?), но вади адски много високи, защото е корав като камък. Съпоставянето трябва да е "твърди vs меки" дървета, а не по цвят. Например, за орехът смятат, че вади по-басов звук (може би защото често дървесината му е тъмна?), но той е сравнително твърд и вади по-скоро остър, добре дефиниран звук. Ето една таблица с отделните дървета - ориентирайте се за звука на всяко дърво по описанието и по скАлите, които са сложени под всяко описание. Ясно се вижда, че доста тъмни дървета всъщност вадят звук с много високи. ЦЪК Сега по темата - аз преди една седмица правих проучване точно за габър, бряст и други нашенски дървета, от които евентулано да се направи тяло на китара. Оказа се, че габърът и брястът имат много твърда дървесина, но, подобно на бука, са склонни да се измятат дори след попарване и сушене. В мебелопроизводството ги ползват само под формата на ламинати (шперплат), за да намалят измятането. Разбойник е прав - наистина няма как да се каже кое ще сработи във вашия случай. Няма универсална формула, по която да се изчислява колко стрипа да се сложат в нек-тру гриф. Редактирано Август 13, 2007 от the_gorer Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Август 13, 2007 Автор Отговорено Август 13, 2007 Благодаря на отзовалите се по темата! Всеки който се е опитал да направи музикален инструмент се е натъкнал на проблема с липсата на подходяща дървесина. И въпреки наличието на огромно желание и търсене на оптимален вариант, накрая ще се оправяме с това което намерим. Ако се сещате за още неща по темата пишете. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 Ако намерите нещо, свиркайте. Аз също си казах, че поради липсата на точно определена "лютиерска" дървесина, ще правя от каквото дърво ми попадне. Но после се оказа, че то никакви дървета няма - само чам и смърч, а толкова ниско не мис е пада пак - нали целта е да стане по-добро от Кремона? В момента си намерих една супер готина, перфектна талпа от липа, която ми оразмерява и рендосва дърводелец, но аз не съм фен на Ibanez и затова тя няма да ми свърши работа. Разменям я за нещо по-различно - който иска да си прави коппие на Ибанец, това е за него. Даже ще пусна тема по въпроса. Цитирай
Tomov Отговорено Август 15, 2007 Отговорено Август 15, 2007 По въпрос на първия пост. Стига 'баланс' в случая да не е синоним на компромис... Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Август 16, 2007 Автор Отговорено Август 16, 2007 Не е. Но все още търсим дървеса! Цитирай
Recommended Posts