Jump to content
Българският форум за музиканти

така нареченото плакане или тракане на баса


vhcs

Recommended Posts

Здравейте,

 

аз лично много се кефя на така нареченото тракане и плякане на баса и дори гледам да го вкарам умишлено в саунда му. Зписвам тука демо басовве от няколко седмици на сам обаче лека полека възникна един проблем - почвам да се убеждавам че това тракане и плякане по скоро преебава саунда отколкото да го прави по интересен.

 

знам че по принцип саунда е въпрос на вкус но все пак бих се радвал да чуя мнение и от колеги. Лично мисля другата седмица да променя настройките така че да не пляка и трака много много а само от време на време или дори въобще да не се чува.

 

Вие на какво мнение сте - прецаква ли саунда тркането/плякането (за записи говоря, на сцена е друго положението) ?

 

Поздрави

Алекс

 

п.п. абе не знам дали все пак темата за записи не е по-правилна в случая ама да се надявам, че някой и друг тонинжинер ще метне око насам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Ето един саунд семплъл

http://offroad.vhcs.net/records/bass/bass_sound.mp3

 

май прекалявам с плякането ... не мислите ли или аз си въобразявам

 

Gear:

- Ibanez BTB 555

- Ampeg SVT3 Pro катo DI

- мисля има малко VST компресия - някой от плъгините на Waves обикновенно слагам

 

утре ще си поиграя още и ще пусна още... ще се радвам на мнения и съвети

 

Поздрави

Алекс

 

п.п. нямям възможност за box recording в момента и затова го трескам само като DI пък и е за демо само

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми аз свиря по абсолютно същият начин (така нареченото от тебе плякане :wallbash: ) и искам да ти кажа,че в началото дори собствената ми група не ми харесваше саунда,ама при положение,че заради този звук се захванах да свиря на бас,трудно някой може да ме откаже от него,така,че свикват с плякането :curse: .Но искам да ти кажа,че освен на някой басисти като нас на никой друг по принцип не му харесва този звук (от личен опит ти го казвам)!А Ibanez-a си го бива :) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам да ти кажа,че освен на някой басисти като нас на никой друг по принцип не му харесва този звук

аз точно затова взех да се замислям дали нещо аз не съм крив в ушите ... и като се замисля май се губи част от саунда при плякането. Мисля да пробвам тия дни да го намаля и дори да го махна .... да слушам после една седмица и да мисля кое ме кефи повече.

 

Може би има граница в която плякането не пречи ... в моя случай обаче май съм прекалил - вие кво мислите за това?

 

Ще се радвам да чуя и други мнения.

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм същата работа. Ако не плякам докато свиря - това не съм аз. Естествено си има някои неща, които гледам да ги свиря максимално изчистено и близко до оригинала (щото нали се сещаш масата е решила да чуе нещо готино, което знае, а не какъв е стила ти на свирене). Иначе си свиря задължително така, защото много повече ми харесва този звук, отколкото мекичкия чист бас. Просто е много по - жив като звук за мен.

:recourse: Тоз Ибанез наистина много добре го обажда :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък обичам да пляка :recourse: Както касата си има пик така и бас за мен трябва да има..що се отнася до твърди стилове поне. Имай предвид, че когато има китари отгоре плякането ще се чува дооста по-малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и мерси за мненията

 

то е ясно че в микс плякането няма така да се набива ... хмммм ... аз от друга гледна точка стигнах до тия мои изводи.

Значи бандите на които им пляка баса на записи са много малко и то не навсякъде из парчетата и албумите им. Друото което е - плякането все пак си е малко или много вреден шум и вкарва допълнително някакви честоти към самия тон. Все едно някой китарист да се кефи толкова на мирофониите, че постоянно да забива с микрофонираща китара.

 

Де да знам ... нещо по консервативно съм взел да мисля май в последно време.

 

Надявам се да се появи някой които да не се кефи на плякане и да обясни защо ...

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стийв Харис,Алекс Уебстър,Стийв ДиДжорджио всеки от тях пляка :) а кой не ги харесва! :) така че свири както на теб ти е кеф! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз правя всичко възможно за да избегна въпросното (плякане/тракане) - това е една от причините струните ми да са не много ниско (другата е, че блъскам с много атака).

Ако искам плякане, просто ги изнасилвам още повече, но тогава се получава нещо друго, по-красиво (за мен) и вече отиваме към съвсем различни теми, като отношение към инструмента, към живота и още нещо, и др....

 

А дали прецаква "саунда"? Прецаква го, според мен, ако плякането се дължи на ниски струни защото тогава самата струна не може да си отзвучи и се губи животът й, но това си е въпрос на стил - някои си го търсят. Дори веднъж свирих на такъв бас, който беше с "нарисувани струни", т.е. не се изискваше никакво усилие на лявата ръка, но това ми уби и дясната, и след 20 мин скъсах 4-та - добре че имаше 5-та струна :metalist:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен не е нужно да са ниско струните за да постигнеш плякането. Моите са доста височки,а пак си плякам. Повече високи, изрязани среди и по-голяма атака, това е. мен ме кефи, стига да не се прекалява и да плякаш на всички песни, които свириш. Една поправка, освен басисти, на плякането се кефят и барабанисти. Ама ние по принцип си се кефим един на друг де:metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също се кефя на "плякането". И съм с китара. Според мен не прецаква саунда в никакъв случай, но зависи все пак какво търсиш де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 фен на плякането, и не мисля, че е уместно да се нарича вреден шум. За мене си е просто по различен тембър на свирене, например има доста инструменти, които също имат характерно звучене поради най различни перкусионни звуци които се 'прибавят' към чистия саунд.

Например, замислете се при свирене на фънк на китара, за 'млатенето' по струните за получаване този типичен перкусионен ефект, без който фънк музиката просто не би съществувала :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и мерси за мненията .... все още се надявам да се мерне някой който е против плякането и да драсне едно мнение

 

ние свирим хард енд хеви и точно в тоя стил няма банди дето да им плякат басовете (освен Стив Харис ама неговия инструмент е и един от водещите в групата) ... аз затова взех да се замислям. По новите и модерни неща като метълкор и подобни там положението е друго и дори е яко като пляка баса.

 

При нас китарите са водещи и в общи линии моята работа е доста скучна и абсолютно стандартна - правя връзката между ритъм и мелодия без много поле за изяви за да не стане музиката като цяло претоварена.

 

Мисля че като направим един два микса ще стане ясно дали да режа високите яко или да оставя плякането

 

Всички се кефим на плякането ама в повечето стилове не се среща ... или поне е екзотично ако се среща. Мене това ме наведе на мисълта. Иначе за концерти и тн ... ооооо там може човек да си пляка наволя

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не е така. В много случаи това е основната разлика между семплиран бас и истински изсвирен такъв. Всички тези паразитни шумове, ако не са прекалено силни, естествено, влизат в общия звук и правят музиката да звучи живо и истински.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истината е по средата. Малко браждене и плякане винаги придават характер и живец, но пък като е прекалено много става малко дразнещо ухото. Мен много ме кефи лекото звънливо браждене когато си с нови струни, гали душицата просто :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.