Jordan_J Отговорено Октомври 8 Share Отговорено Октомври 8 Преди 1 час, musicman написа: Добре де, а защо пианото и барабаните (примерно) се получават? Те също имат динамика, артефакти, изразност... Logic, EZ Drums, EZ Keys го докарват. По-"механични" инструменти са и са с по-малко вариации. При китарата и в ляво и в дясно е ръка При пианото и барабаните от едната страна е "чукче" и е някак по-механично и предвидимо. При пианото чукчето удря на едно и също място струната винаги, което темброво намалява вариациите, докато при китарата и да искаш - не можеш точно да уцелиш едно и също място на струната с дясната ръка, нито пък ъгълът на атака на пръст или перце е еднакъв. Лявата ръка на китариста пък не винаги натиска с еднаква сила, което интонационно обогатява нещата. Начинът по който си "прегърнал" китарата също има значение за резонанса. Акустичната китара е някак по-жив инструмент темброво и динамично (според мен). 1 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Октомври 8 Автор Share Отговорено Октомври 8 ^ Абсолютно съм съгласен с горното твърдение. При барабаните пък "чукчето" е т.нар. палка/четка или каквото друго е там, в редки случаи удряш с пръсти. Повечето хора смятат, че добрите барабанисти удрят с относително еднакъв замах барабана, за да е консистентен ритъма, ето откъде идва например ограничението по velocity, което улеснява нещата. Същевременно, като съм гледал износване на кожи, барабанистите обикновено удрят горе-долу в една и съща зона, което автоматично прави избора при семплиране доста по-лесен, и респективно като имаме тия два параметъра сила и време, round robins да не звучи като къртечница при продължителни удари върху соло барабана, пак опираме до velocity layers, брой семпли и рескептивно хард диск, рам и процесор. Т. нар. groove според мен дори в MIDI можеш да го постигнеш като внимателно подбереш субтилните микроразлики по отношение на време и velocity ... особено за метъл, където всеки удар трябва да е относително еднакъв, много по-лесно е да "измамиш" със семплирани барабани. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts