Jump to content
Българският форум за музиканти

Захранващ трансформатор на усилвател.


Recommended Posts

Здравейте, имам усилвател с трансформатор, който на вторичната намотка измерва 640 волта. Как мога да му намаля волтажа? Той е с 4x EL34. Тези 640 волта са без товар и драстично ще се намалят, но поне още малко да станат около 500в. Ще стане ли със ценерови диоди 15в 5вта свързани последователно? В интернет, този трик е доста използван. Ако някой знае други методи, да пише. 

Link to comment
Share on other sites

Ефективен и гъвкав вариант, като включително mosfet-a може и да е различен от предложените - стига да е със сходни параметри (тук разбира се следват предупрежденията - "внимание, високо напрежение, опасно за живота и ако не разбирате детайлно, какво вършите - не се захващайте" ) :

https://ampgarage.com/forum/viewtopic.php?t=27035

image.png

Link to comment
Share on other sites

Мога ли, да пусна на анода  над 500 волта а на скрийна  под 400 волта, без д има проблем? Виждал съм, някои стари усилватели, които работят по този начин.

Link to comment
Share on other sites

Зависи - от преднапрежение (grid bias-a) и товара - плюс, че пускането на (почти) константни 100 волта по-малко на скрийна, по начина, по който са реализирани захранванията на стандартните китарни усилватели (с някои изключения - например с отделно захранване на скрийн грида), не е тривиална задача (не е сложно, но не е тривиално). Стандартните режими на работа на лампите са посочени в документацията, вкл. и за ЕЛ34, като съвременните производства са по-нежни от старите, така че е по-добре в по-консервативни режими да се използват.

Стандартните изпълнения разчитат на обикновени резистори (ерго вариацията на тока на срийна, който пък зависи от анода, от товара, от преднапрежението). Но има голямо количество усилватели, които спокойно си живеят с подобни анодни напрежения, при по-консервативно преднапрежение (bias) на решетката (grid-a).

Кой е този усилвател и има ли схема?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
Quote

Мога ли, да пусна на анода  над 500 волта а на скрийна  под 400 волта, без д има проблем?

Може, даже е препоръчително, предвид че съвременното производство лампи далеч не са толкова корави, колкото едно време.
За общо намаляване на напрежението B+ reducer-а, както synchu вече пoсочи работи добре.
По принцип всичко над 450 Волта на скрийна обаче може да се окаже проблематично. Напрежението може да се свали с един 5 Ватов ценер (или няколко ако е необходимо) със съответното напрежение, както е примерно в крайното стъпало  на Mesa Roadking II.

Zener.jpg

Edited by Gregg
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.