Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Амиии на мен акустичните китари са ми ужасно голяма страст и много по-голям кеф е да се свири на акустична според мен.Та напоследък съм почнал да уча едно поне за сега ми се струва доста трудно инструменталче. На Eric Clapton-Classic guitar solo.Та някой да го е учил(и да го е научил де :greenangel: ) та нещо съвети относно техниките на свирене които е ползвал и т.н???

Поздрав със самата песен страхотна е :)

Отговорено

Хъх, не се сещам така от пръв поглед. Няма да мога и да ти помогна. Но като каза Ерик Клепнал и акустик - погледни първата песен от Unplugged, казва се Signe и е също страхотен инструментал за кухарка! Успех! :icon_shithappens:

Отговорено

Аз го знам изпълнението, но то си е цяла мистерия за мен поне. В смисъл че няма име на песен, нито е от някой албум, странно е, че е класическо произведение а в същото време си личи, че е Клептън и отгоре на всичко го има на доста места из нета...

Отговорено (Редактирано)

^ Би ли дал линк, щото нещо ми бЕга подобно изпълнение на Клептън а при сърч из познатите ми он-лайн ресурси, нищо подобно не се показА :punk_guitar:

Редактирано от ivp
Отговорено (Редактирано)

То хубаво в датата го има, но аз нямам достъп до нея, че съм извън България...

Нейсе, ако излезе в слушаем\гледаем вид някъде, ще ми е интересно, тъй като подобно изпълнение, както и преди казах, не съм срещал в репертоара на бавната ръка!

П.П

Единствено успях да открия това тук - изпълнение на някакъв образ, с посоченото от теб заглавие. Ама нищо клептънско се не чува\вижда :secret:

Редактирано от ivp
Отговорено
Единствено успях да открия това тук - изпълнение на някакъв образ, с посоченото от теб заглавие. Ама нищо клептънско се не чува\вижда :secret:

Не знам за каква песен на Ерик Клептън става въпрос, но това от видеото се казва "Classical Gas" и го изпълняват много китаристи.

Най-известният от тях е Tommy Emmanuel.

Нямам идея кой е авторът, може би е самият Томи.

Възможно е и Ерик Клептън да го е изпълнявал в даден момент от кариерата си, не знам.

Отговорено

Още вднъж: не знам дали тази песен на Клептън, за която е питането в тази тема, има нещо общо с пиесата "Classical Gas", но ето какво обяснява Wikipedia за самото произведение "Classical Gas": http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_Gas

Оказва се, че автор е Mason Williams.

А Tommy Emmanuel е абсолютно Велик.

Гледал съм му много видеота и най- не кефи като почне с вицовете и простотиите по средата на някой концерт.

Насира публиката от шеги.

Невероятен китарист, зареден с тонове положителна енергия и чувство за хумор, което успява да предаде на публиката.

Хората си тръгват от негови концерти или guitar clinics с широка усмивка.

Феноменален е, няма стигане нито като китарист, нито като шоумен! :(:);)

Отговорено

Като споменахте Tommy Emmanuel, метнете един поглед в раздел "Клипове" от вчера - таман бях пуснал един линк :(

Отговорено
А Tommy Emmanuel е абсолютно Велик.

Гледал съм му много видеота и най- не кефи като почне с вицовете и простотиите по средата на някой концерт.

Тука да се самокоригирам - исках да кажа "най- МЕ кефи", а не "най- не кефи". :(

Отговорено

Човек вече в нищо не може да е сигурен в тоя нет, но 99,9% Ерик Клептън не е изпълнявал Classical Gas или поне всички тия източници дето пишат, че е той са в грешка.

Както е писал the_gorer автор си е Мейсън Уилямс. Той има 2 основни версии - една от 1968, която е със някакво подобие на симфоничен оркестър като фон и една само китарката записана около 2 години по-късно. Струва ми се, че това, което се върти из нета и пишат за него, че го свири Ерик Клептън всъщност е китарния соло вариант на Уилямс.

Това може да се види и от този сайт, който е посветен на този култов инструментал:

http://www.classicalgas.com/record.html

Това горе е списък на всички (известни) записвали версии на Classical Gas и в него не виждам името на Ерик Клептън.

Иначе като изключим оригинала наистина най-яките версии на Classical Gas, които съм чувал са на Томи Еманюел, като изключим тази с филхармонията в Сидни, която ми е много симфонична и не ми харесва особено.

Томи просто е най-великият китарист на Земята използващ thumb picking техниката.

Човек трябва да го чуе и види за да разбере за какво иде реч. Сам с китара вади звук като че ли свирят няколко души - ритъм, соло, бас линия, понякога перкусии с хлопане по китарата...

И след това огромно разсейване и отклонение към въпроса - намираш си таблатурата - по-нагоре вече има инфо по въпроса и от там нататък е учене и упражняване на произведението, и упражняване и упражняване и така докато се получи...

Отговорено

Пропуснах нещо относно това, как се свири това произведение, което може да ти е от полза.

Отиваш на youtube.com, правиш търсене с Classical Gas и излизат доста клипчета, от които може да се види как го свирят различни хора - техники, акорди и т.н.

Отговорено

Всъщност сега чух и е Classical gas наистина.Със албума ънплъгда на Клептън като изтеглих беше вътре .. затова мислех че е негово и мисля че и той го свири защото е доста по-бавно от версиите на Томи.Ок сега звучи още по-трудно B) Някой хелп?

Отговорено

Аз свиря част от него... зле :) да не поствам мойта некадърност тук, но

имам гитар-про таб за цялото, много го харесах още първия път като го чух..