Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво да правя с тази гайда?


Recommended Posts

Първо да кажа, че не мога да свиря на гайда, както и на какъвто и да е друг  музикален инструмент : -)

Има следните въпроси:

1. Как да я почистя - с вода, с нещо друго, или изобщо да не я пипам? Гайдата е силно замърсена и само леко съм я изчеткал. Маже ли се намаже с нещо за омекотяване, защото кожата е твърде суха и се притеснявам да не се напука. 

2. Каква тръба се слага във всеки отвор и как се казва? Трябва да ги купя, но къде да ги търся, имат ли някакви специални дължини в зависимост от гайдата и т.н.

https://imgur.com/a/aBcPqi1

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така на снимката ти, без друг предмет за сравнение на големината не е много ясно каква е гайдата, понеже има значение дали за каба или джура ще търсиш тръби. Предполагам, че към Смолян или Котел примерно се продават резерни части за гайди, а иначе в базара или OLX-а чат-пат съм засичал да се продават мехове, ручило и т.н. Тука гледам някакъв продава само духала, ама твоята май си имаше духало - сигурен ли си, че не издиша отнякъде и дали изобщо си заслужава да я възстановяваш? :)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дължината на гайдата е около 500 мм, а широчината около 340 мм. Отворите са с диаметър 8 мм, ~ 21 mm и ~ 16.5 mm

Успях да запуша големите отвори с някакви тапи и я надух - не изпуска и май има някаква клапа на малкия отвор, защото не връща въздух, след като спра да надувам. Като си допра езика към т.н. духало, започва се чува едно пук-пук-пук и връща малко въздух.

Явно няма гайдари наоколо или ги мързи да пишат : -)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако под "малкия отвор" имаш предвид този на духалото, ами нормално е да има клапа, нали от там надуваш и няма резон пак от там да излиза въздуха. :)

Така по размери ще да е джура гайда, а те попитах дали мехът няма някакъв проблем, защото съм чувал, че гайдарите го подменят от време на време, понеже се амортизира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази гайда започва много да ме нерви! 

Мехът държи добре въздуха, няма видими дефекти, мирише добре, но е прашен и не смея да го почистя и намажа с нещо, защото не знам с какво. 

Гледах цени на гайдуци  и не видях нещо под 100-150 лв. Цените на пискуните и ручилата също са "народни".

Най-интересното за мен е, че не откривам никакви чертежи и указания за изработката им - то бива, бива тайни, ама чак пък толкова. Сега ще прегледам и чужди сайтове, но е странно за българска гайда да ровя в шотландски сайтове. 

Гледах един майстор как изработва гайдуца, аз имам струг и някакви умения, но нямам размери на дупките и на какво разстояние са - изобщо трябва ми  документация, чертежи, скици за гайдуца, пискун и ручило. 

Може и детайлни снимки, но задължително с някакъв разпознавам предмет до тях за мащаб. 

Ако някой има гайда и ако иска да ми покаже детайлни снимки на разглобените неща, обещавам, че няма да надувам гайдата и да качвам клипчета във форума : -)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.