Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Първо да кажа, че не мога да свиря на гайда, както и на какъвто и да е друг  музикален инструмент : -)

Има следните въпроси:

1. Как да я почистя - с вода, с нещо друго, или изобщо да не я пипам? Гайдата е силно замърсена и само леко съм я изчеткал. Маже ли се намаже с нещо за омекотяване, защото кожата е твърде суха и се притеснявам да не се напука. 

2. Каква тръба се слага във всеки отвор и как се казва? Трябва да ги купя, но къде да ги търся, имат ли някакви специални дължини в зависимост от гайдата и т.н.

https://imgur.com/a/aBcPqi1

Отговорено (Редактирано)

Така на снимката ти, без друг предмет за сравнение на големината не е много ясно каква е гайдата, понеже има значение дали за каба или джура ще търсиш тръби. Предполагам, че към Смолян или Котел примерно се продават резерни части за гайди, а иначе в базара или OLX-а чат-пат съм засичал да се продават мехове, ручило и т.н. Тука гледам някакъв продава само духала, ама твоята май си имаше духало - сигурен ли си, че не издиша отнякъде и дали изобщо си заслужава да я възстановяваш? :)

Редактирано от yamaha
Отговорено

Дължината на гайдата е около 500 мм, а широчината около 340 мм. Отворите са с диаметър 8 мм, ~ 21 mm и ~ 16.5 mm

Успях да запуша големите отвори с някакви тапи и я надух - не изпуска и май има някаква клапа на малкия отвор, защото не връща въздух, след като спра да надувам. Като си допра езика към т.н. духало, започва се чува едно пук-пук-пук и връща малко въздух.

Явно няма гайдари наоколо или ги мързи да пишат : -)

Отговорено

Ако под "малкия отвор" имаш предвид този на духалото, ами нормално е да има клапа, нали от там надуваш и няма резон пак от там да излиза въздуха. :)

Така по размери ще да е джура гайда, а те попитах дали мехът няма някакъв проблем, защото съм чувал, че гайдарите го подменят от време на време, понеже се амортизира.

Отговорено

Тази гайда започва много да ме нерви! 

Мехът държи добре въздуха, няма видими дефекти, мирише добре, но е прашен и не смея да го почистя и намажа с нещо, защото не знам с какво. 

Гледах цени на гайдуци  и не видях нещо под 100-150 лв. Цените на пискуните и ручилата също са "народни".

Най-интересното за мен е, че не откривам никакви чертежи и указания за изработката им - то бива, бива тайни, ама чак пък толкова. Сега ще прегледам и чужди сайтове, но е странно за българска гайда да ровя в шотландски сайтове. 

Гледах един майстор как изработва гайдуца, аз имам струг и някакви умения, но нямам размери на дупките и на какво разстояние са - изобщо трябва ми  документация, чертежи, скици за гайдуца, пискун и ручило. 

Може и детайлни снимки, но задължително с някакъв разпознавам предмет до тях за мащаб. 

Ако някой има гайда и ако иска да ми покаже детайлни снимки на разглобените неща, обещавам, че няма да надувам гайдата и да качвам клипчета във форума : -)