Jump to content
Българският форум за музиканти

НЕЩО МНОГО ВАЖНО!


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Ваденето по слух сигурно най-важното умение за който и да е китарист. Според мен трябва да има такава тема при важните неща. Ето Ви една статиика за ваденето по слух

 

Защо да вадя по слух?

 

- Помислете си за всички велики китаристи и как са се учили...според вас

използвали ли са табулатури от интернета? Едва ли, представете си Jimi Hendrix да търси табулатури от ultimate-guitar.com или където и да е. Такова нещо не би станало никога.

Ако попитате който и да е добър китарист, как е станал толко добър, шансовете да Ви каже ”чрез слушане” са огромни.

Да, всички трябва да учим някакви скали и т.н., но развития слух е нещото, което отделя добрия китарист от останалите.

 

Когато чуеш звук от дадена песен, този звук остава в ухото/ума Ви. Играете си с него с векове (метафорично казано) докато най-накрая не успеете да го извадите от китарата си. Може да отнеме време, но ще успеете и следвашият път когато чуете този звук ще го намерите много по-лесно. Ако се занимавате с това, след време ще стигнете до точката, където ще можете да вадите повечето песни много лесно. Това не е само за нотите, ами и за начина по който са изсвирени, колко силно или меко, изсвирени ли са по-агресивно или по-меко и т.н. Това са неща, който не можете да прочетете от табулатура, а само чрез вслушване.

 

Веднъж щом успеете да намирате всички звуци лесно, тогава може да вземете песента и да се опитате да намерите звуците във вас. Звучи като пълна глупост, нали? Но не е! Знам че звучи странно. Това е какво имат напредвид хората, когато казват, че някой свири от сърце или ”отвътре” и т.н. Те имат напредвид, че китаристът знае звуковете, които прави, и те идват някъде отвътре. Няма значение дали е от сърцето или главата, важното е че е някъде отвътре.

 

Надявам се, че съм Ви убедил, че ваденето по слух е много важно умение и Ви гарантирам, че това е най-добрия начин да станете добър/добра китарист/ка.

 

 

Ето и няколко съвета за как да вадите по слух:

 

Важно е да започнете с нещо лесно. Ако тръгнете веднага на трудните парчета, ще ви се стори прекалено трудно и едва ли бихте се справили и ще се откажете от цялата идея (да вадите по слух). Мисля, че парчетата на AC/DC са перфектни за начинаещите.

 

Има и някой неща, които може да Ви объркат когато свирите и вадите по слух.

 

- Настройка.

Да сте в еднаква настройка с парчето, по което свирите/вадите по слух, очевидно е много важно. С време и практика, ще се научите да разпознавате различни настройки на китарата, примерно ако е по-нисък строя от нормалният и т.н.

 

Ето нещо, което може да Ви помогне при настройване към парче. То за съжаление не винаги помага.

Изсвирването на свободна струна на китарата Ви заедно с парчето. Действа само когато знаете кой акорд е изсвирен, например версията на Guns N’ Roses - Knockin’ On Heavens Door започва със G акорд, но е с полутон по-ниско от оригинала на Боб Дилън. Чрез изсвирване на свободна G струна и развивайки я до там, че да е в тон с парчето, може да се използва за настройване на останалите струни.

 

Но ако не можете да разберете настройката на парчето си стойте на нормалната настройка или използвайте тюнер.

 

- Написването на песен.

Да можете да напишете дадена песен, която сте извадили е много важно умение. То развива чувството Ви за ритъм и ако пишете точките също ще ви от полза за хармонията.

 

Това може да е трудно за начинаещи, затова ето Ви няколко съвета:

Започнете с парчета в който се свирят само акорди, запишете подредбата на акордите и може и структурата на парчето (1ви Куплет, Преход, Припев, 2ри Куплет и пр.)

 

- Вслушайте се в Бас Китарата.

Често вслушването в бас китарата е добър начин да разберете даден акорд. Разбира се някога може и да не стане този метод, но 75% от случайте ще е от полза. Концентрирайте се в/у ниските тонове и се опитайте да ги намерите на най-дебелата струна (т.е. шестата струна). Разбира се ще трябва да разберете дали акорда е мъжорен или минорен, но бас китарата ще Ви даде най-голямата улика/представа за това.

 

- Спирайте МР3-ката или CD за да влязат тоновете в главата Ви.

Много важен и полезен съвет е да спирате парчето когато частта, която се опитвате да извадите мине. Така тя ще се помотае във главата Ви и може да Ви помогне да я извадите по-лесно, без да бъдете омъглени от това, което следва след нея.

 

- И последно...Не се отказвайте!

Ще бъде трудно отначало, но не се отказвайте! Постепенно ще Ви става по-лесно и по-лесно. Това умение е наистина важно, може би най-важното. Такова нещо не може да се купи от никъде, просто не се предавайте!

 

Пожелавам Ви късмет!

Редактирано от Obscure_Angel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво си обяснил всички неща. Обаче е жалко, че има много хора, които дори не могат да си настроят китарите по слух...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като за първи пост - браво ;)

 

Изключително полезно според мен - ако нямаш развит слух не можеш да създадеш нищо и си вечния табулатурен интерпретатор. Благодарско за темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има го пиннато(почти), но в басисткия. Всеки да извлича информация от където му е по-удобно.

 

@Obscure Angel - Добре дошъл и наистина браво! :)

 

Писал си съществени неща, които аз съм пропуснал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за прекрасните съвети, дано хората,които най-много се нуждаят от тях ( вкл. аз ) не само ги прочетат а и помислят поне мъничко! Не знам от колко време свириш ама се надявам найстина не разчиташ само на guitar pro-то. Не че е лошо ама ... ...ТИ САМ ИМ ГО КАЗА!!!

ПЪК И ДА МУ ЕБА МАЙКАТА, ВЕЧЕ И НА ПРОГРАМИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА!!! ВСЕ ПАК ХОРА ГИ ПИШАТ ТИЯ ТАБЛАТУРИ!!!

Редактирано от Bear
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За голямо съжаление младото поколение (като изключим тези, които учат в музикални училища) наистина не може да си настроят дори китара, а какво остава за вадене на парчета по слух!!! Аз съм изхабавял аудио касетките от првъртане и касетофона се е виждал в чудо, но пък затова сега почти нямам проблеми с ваденето на парчета по слух!!! Да сега има табулатури, програми от типа на Г5 и т.н., но за да си истински и качествен музикант минимум трябва да имаш добре развит слух!!! :)

 

УСПЕХ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много приятно се изненадах на написаното за вслушването в баса. Това и аз го открих за себе си в дългия процес на дрънкане и наистина много ми помага като похват. И поздравления за якия пост :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така сега и аз да си кажа като пример за човека които говорите(без таб не може да извири пробита нота).

С мои приятел свирим от еднакво време, момчето е луд слухар и изкарва всичко на минутата без никво значение от колко време не е свирил на китара, аз с всекидневно свирене не мога да изкарам нищо. Относно техника и постановка съм светлини години пред него но по слух никога няма да го настигна. Слуха се развива много трудно(като го нямаш вроден), единствено с учител и постояно свирене може да се направи нещо но колко ще се доближи до истинския талант .... не съм обеден че въобще някога ще стане. Въпреки това с групата си забиваме много здраво. Прости рифове, консултация с много хора преди да стигна до приличен вид на мелодията която изкам да извиря , повече ричмичност от колкото мелодичност и още куп неща които замазват вродената ми бездарност. Това е като да си спринтьор и да имаш проблем с колената не че е невъзможно , с силно желание се постига но никога каквото и да направиш няма да си сред най-добрите. Всеки е роден за нещо просто трябва да разбере за какво и тогава ще е наи добрия в него. Джой Демайо е сменил 10 инструмента докато стигне до баса че дори и сега на това което свири е трудно да се нарече бас. Извода е Rock on шибаняци.

 

 

п.п. Съжелявам ако съм ви досадил с неволите си ,но това е първата тема в която мога да дам обективно мнение.

 

Поздрави Ники -Нема Лабаво

Редактирано от MasterOfDisaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За голямо съжаление младото поколение (като изключим тези, които учат в музикални училища) наистина не може да си настроят дори китара

 

Ех, тези предразсъдъци. :greenball:

Не познавам нотите, но мога да си настройвам китарата, както и сигурно много други. Първоначално ме посъветва приятел(явно грешно, по това което чета тук) да гледам първоначално ГП таблатурки.Е с помоща на две-три песни си настройвах в началото китарата-въртях ключове хаотично докато не зазвучат песните добре, и предполагам, че това ми помогна до някаква степен за развиване на слуха, защото почнах все по-бързо да я настройвам.

 

Айде този път не ме критикувайте много :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз почнах с таблатури понеже даскалът по музика в училище ми показа неговата интерпретация на Smoke on the Water , която ме наведе на мисълта,че трябва да потърся алтернатива :ok: . Сега голямото ми желание е да си развия слуха, до колкото го имам,което ще рече че почти го няма :rocker:

Много добра тема :greenball: Rock On :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за себе си мога да кажа, че съм подчертан слухар...Когато започнах да свиря обаче, нямаше табулатури и такива екстри...то тогава в БГ и компютри нямаше, ако не броим Правец :ok:

 

Юркаха ме да свиря само по ноти неща, които ми бяха доста скучни и така поради липсата на материали започнах да си вадя по слух нещата които ми харесваха - вярно в началото си бяха далеч от истината, но сега след 19 г. свирене мога да си вадя неща почти в реално време и дори без инструмент и съм твърдо убеден, че именно ваденето по слух ме е развило като музикант.

 

Значи аз по принцип не съм много голям фен на табулатурите, щото те правят човек мързелив и го отучват да мисли малко или много. Естествено, полезни са от гледна точка на това, че дават яснота за точните пръстовки и позиции, обаче забелязвам, че хора дето са свирили само по табулатури дори не си знаят тоновете по грифа на първите 7 позиции, а това е мнооооого вредно. Пък и от друга страна факта, че на еди-кой-си някаква пръстовка му е удобна, това съвсем не значи, че тя е удобна за всеки друг.

Ако човек се е специализирал във ваденето по слух - то в един момент ще се научи да "чува" и пръстовките :greenball:

Все пак не е толкова голяма философия да се разбере кои тонове на коя струна се свирят - нали всяка струна си има свой си тембър :greenball:

 

 

П.П. Както се спомена - табулатурите все пак са правени от хора. Ако човек не е слухар, как ще разбере дали табулатурата е вярна? Опита ми е показал, че доста често табовете са грешни :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Абсолютно подкрепям това твърдение. Изобщо не съм фен на табулатурите.Предпочитам всичко, което си харесам да мога да си го извадя веднага на слух без да се ровя в нет-а търсейки накакви табулатури, които отгоре на всичко може да се окажат грешни. Какъв е смисъла от табулатурите при положение, че накрая няма да мога да изсвиря мелодийката която ми се е въртяла цял ден в главата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Абсолютно съм 'за' за последните 2-3 мнения. Казвам го като човек, който почти изключително е 'свирил' по таблатури и съм осъзнал безполезността на тези работи. Не че не съм успявал да извадя никоя песен като се заинатя, просто от чист мързел, признавам си. Именно поради факта, че толкова съм ползвал тия цифрички и редчета, сега фразировката ми е покъртително гадна - просто не съм слушал както трябва каквото свиря. Не се кефя на нито една нота, която изсвиря, никога. Докато четох темата си мислех какво ли щеше да е ако всичко, което го знаех, го бях вадил по слух. Щеше да е по-яко :( Поне съм осъзнал грешката си вече и, надявам се, не е късно да я поправя.

 

П.С. Колко прочувствено само.. :)

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично сам си вадя нещата, защото в нета е пълно с глупости!!! В това съм се обеждавал не 1 или 2 пъти!!! Така че си вадете сами нещата!!!

В началото е гадно но лека полека стават нещата аз също не съм от най-големите слухари но с тренинг става :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.